Formand erkender: Vejle mangler billige boliger til hjemløse

Cirka 50 udsatte var til vælgermøde i Byparken i Vejle torsdag, hvor problemer med at skaffe billige boliger blev diskuteret

Torsdagens vælgermøde i Byparken var godt besøgt

- Hvordan bliver det nye herberg i Vejle bemandet?

- Kommer der billige lejligheder, som vi kan betale?

- Hvad vil I gøre ved de mange romaer, der kommer til landet?

Sådan lød nogle af spørgsmålene fra nogle af de cirka 50 udsatte og hjemløse, der i går troppede op til vælgermøde og varm suppe i et stort hvidt telt i Byparken i Vejle.

Spørgsmålene blev stillet til den håndfuld af kommunens politikere, der var mødt op for at sige goddag til byens skæve eksistenser og ikke mindst svare på nogle af de spørgsmål, de havde.

Antallet af hjemløse er steget, viser tal fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

I Vejle, Kolding og Fredericia Kommuner er antallet på to år steget med 35 procent. Vejle er den by i Trekantområdet med flest hjemløse, og 121 personer er uden tag over hovedet.

På mødet i Byparken blev der sat spot på en af grundene til de mange hjemløse. Nemlig at selv små boliger er for dyre at bo i, når man er udsat.

- Jeg har boet på gaden, ved venner, i opgange, i skure og ved familie, hvor man nu lige kan finde et sted, der er trygt og varmt, siger Brian Lars Nielsen fra Vejle. Han er 35 år og hjemløs.

Og han bakkes op af leder af Kirkens Korshær, Jens Lundsgaard fra Vejle.

- Vi mangler simpelthen billige boliger. Når man er afhængig af alkohol og stoffer, så vælger man store udgifter til for eksempel husleje fra, og så ender man på gaden, siger han.

Netop manglen på billige boliger er politikerne i Vejle Kommune dog opmærksomme på.

- Vi ved, at vi mangler boliger med en husleje i nærheden af de 3000 kroner, det er en stor mangelvare, siger formanden for kommunens voksenudvalg, Gitte Frederiksen. Hun forestiller sig, at det er de almene boligselskaber,
der skal bygge de billige boliger.

- Dem har vi et godt samarbejde med, og det håber jeg vi kan udbygge, specielt med henblik på at få flere billige boliger.

På mødet var også formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, og han var glad for at politikerne i Vejle troppede op til mødet.

Han gav politikerne ét godt råd med på vejen.

- Husk at der er ingen undskyldninger for ikke at gøre noget for de socialt udsatte. Man kan sagtens vælge at flytte rundt på budgetterne, hvis man virkelig vil, sagde han.