Venstre trods tilbagegang på landsplan: Det kunne være meget værre

Tab af prestigefuld post ærgrer politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V).

Det har været det dårligste kommunalvalg for Venstre siden 1989.

Partiet er ved gårsdagens valg gået 3,5 procentpoint tilbage på landsplan i forhold til seneste valg og står samtidig til at miste en række borgmesterposter.

Men det er ikke desto mindre et godkendt resultat, siger partiets politiske ordfører på Christiansborg, Jakob Ellemann-Jensen (V), efter at Venstre samlet set har opnået 23,1 procent af stemmerne landet over.

- Det er et tilfredsstillende resultat. Det kunne bestemt være bedre, men det kunne også være meget værre, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- Indtil videre ser det fornuftigt ud. Vi har fået lidt under en fjerdedel af stemmerne, og vi ligger til at få omkring en tredjedel af borgmesterposterne indtil videre. Så lad os nu se, hvordan konstitueringerne går i løbet af dagen og de næste par uger, siger han lidt efter klokken otte onsdag morgen.

Vi må øve os

Venstre er i klassiske V-højborge som Varde og Vejen gået markant tilbage, selvom partiet fortsat er størst i begge kommuner.

Jakob Ellemann-Jensen vurderer, at der kan være landspolitiske faktorer, der gør sig gældende, når man skal analysere tilbagegangen på landsplan, men han mener, at Venstres tilbagegang primært bunder i lokale forhold i de forskellige kommuner.

- Jeg tror, der er en masse lokale ting, der spiller ind rundt omkring. Noget, der virker i den ene kommune, virker ikke i den anden kommune. Vi har set i nogle kommuner, hvor vi ved det seneste valg fik borgmesterkæderne, at vi er blevet belønnet for indsatsen, siger Jakob Ellemann-Jensen og peger blandt andet på Nyborg og Kolding, hvor Venstres borgmestre er blevet genvalgt.

- Andre steder er det gået mindre godt, og det må vi så øve os på, siger han.

Mister vigtig post

Foruden valgnederlaget på landsplan må Venstre også se i øjnene, at partiet mister den prestigefyldte formandspost i Kommunernes Landsforening (KL).

Her har Kalundborgs borgmester, Martin Damm (V), siddet for bordenden i de seneste fire år, men står trods sit genvalg som borgmester til at måtte overdrage KL-formandsposten til Socialdemokratiet, som efter gårsdagens kommunalvalg har flest pladser i KL's bestyrelse med syv ud af 17.

Det ærgrer Jakob Ellemann-Jensen:

- Det er jeg lidt ked af, for jeg synes, at Martin Damm fra Kalundborg har gjort det rigtig godt, og jeg havde gerne set, at han fortsatte. Men nu må vi se. Det skal nok gå alligevel. Livet går videre.