Venstre vil ikke nedlægge regionerne: De har leveret varen

Selv om der er valg til regionerne 21. november, så er deres fremtid måske usikker. Men nu fastslår Venstres ordfører, at regionerne gør det godt

Regionernes vigtigste opgave er at drive sygehusene. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Mindre end tre uger før valget til regioner og kommuner slår Venstres kommunalordfører Carl Holst nu fast, at partiet er godt tilfreds med den måde, de fem regioner løser deres opgave på.

Meldingen er interessant og topaktuel, fordi Venstre helt officielt har sat regionerne på prøve. Hvis de ikke leverer varen, så skal de nedlægges.

- Men der er ingen aktuelle overvejelser om at finde på noget andet end de fem regioner, understreger Carl Holst, midt i valgkampen.

Blå skepsis over for regioner

Dermed er Venstre uenig med både Dansk Folkeparti, de Konservative og Liberal Alliance, der alle vil nedlægge regionerne.

Dén holdning havde Venstre også før folketingsvalget i 2011. Da fremlagde Venstre et konkret forslag om at erstatte de fem regioner med tre professionelle bestyrelser, der skulle drive sygehusene i Jylland, på Fyn og på Sjælland.

Sidste udkald

Planen blev dog aldrig ført ud i livet, fordi Venstre mistede regeringsmagten - men ved valget i 2015 var Venstre igen klar med et stærkt kritisk blik på regionerne.

De fik "en sidste chance" af Lars Løkke Rasmussen, der ellers selv har opfundet den kommunale og regionale struktur. Regionerne skulle levere varen på syv udvalgte områder, eksempelvis ved lavere ventetider og bedre hjælp til genoptræning - ellers ville en Løkke-regering lukke dem inden næste folketingsvalg, i 2019.

- Og lever de op til de syv krav, som de skulle måles på? Ja, det er der meget, der tyder på, og derfor er der ikke aktuelle overvejelser om at erstatte dem, sagde Venstres kommunalordfører Carl Holst til Slotsholmen på P1 torsdag.

Tilfredse formænd

Den melding glæder formanden for Danske Regioner, Bent Hansen.

- Det er rigtigt godt for regionerne at Carl Holst siger tingene så præcist, sagde Bent Hansen i Slotsholmen på P1.

Venstres regionsrådsformand i Region Syddanmark, Stephanie Lohse, siger at hun ikke er "strukturfanatiker".

- Men lige nu er jeg ikke i tvivl om at regionerne leverer varen, og er den bedste løsning.