Gymnasielærer: Ungdomshus kan mindske fraflytning fra kommunen

Byrådet har sammen med kommunens Ungeråd afsat 600.000 kroner til et kommunalt ungdomshus.

Freja Skinnerup (tv) og Maiken Theil (th) sidder med i Vesthimmerlands Kommunes Ungeråd, og de glæder sig over udsigten til et ungdomshus i Vesthimmerlands Kommune. (Foto: Christine Nørgaard DR Nordjylland)

Mange forbinder måske ordet "ungdomshus" med ungdomsoprør, optøjer og politi på overarbejde.

Men i Vesthimmerlands Kommune kan et ungdomshus faktisk være med til at afhjælpe et af kommunens store problemer; fraflytning. Men der vil ikke være tale om et ungdomshus som det, der lå på Jagtvej i København, for cirka 10 år siden - tværtimod:

- Vi mangler et samlingssted for alle unge i kommunen, så de har et sted at mødes. Der skal være alt det, vi mangler her i Vesthimmerland, som vi kan få i fx Aalborg; cafeer, foredrag, koncerter og fredagscafeer, lyder det fra formanden for Vesthimmerlands Kommunes Ungeråd, Freja Skinnerup.

Hun bakkes op af Maiken Theil, der også er med i kommunens Ungeråd.

- Vi har selvfølgelig en ungdomsklub, men det er mest for 7., 8., og 9. klasserne, så der mangler noget for de unge over 18, siger hun.

Og det er vigtigt med et alternativ til de unge fra gymnasiealderen og opefter, mener Jens Dahl Christensen, der er gymnasielærer på Vesthimmerlands Gymnasium i Aars.

- Det, der er brug for, som man har i mange andre byer, er et sted at mødes. Mange af de elever, vi har, har nået en alder, hvor foreningslivet fylder mindre for dem, end det har gjort tidligere. Og det vrimler jo ikke med cafeer i Aars og omegn, siger han.

Det er naturligt, at de unge flytter væk fra kommunen, når de skal læse videre. Men derfor er det vigtigt, at de unge har gode minder fra deres ungdom i kommunen - for eksempel fra et ungdomshus.

- De unge flytter jo væk på et tidspunkt. Langt de fleste af dem skal jo ud og have en uddannelse, og så vil man selvfølgelig også gerne have, at de kommer igen. Og sandsynligheden er større, hvis de har oplevet Vesthimmerland som et sted, hvor der skete noget, siger han.

Netop derfor bakkes ideen om et ungdomshus også op fra politisk side i kommunen. Politikerne har nemlig sammen med Ungerådet afsat 600.000 kroner til at oprette et ungdomshus.

- Mange af de unge tager andre steder hen for at læse videre, når de er færdige på gymnasiet eller handelsskolen, så det er vigtigt, at de unge har nogle gode oplevelser, som måske kan være med til at få dem til at flytte tilbage til kommunen igen, lyder det fra formanden for kultur- og fritidsudvalget fra Venstre, Kurt Friis.

Næste skridt for ungdomshuset er at finde de rette lokaler. Ungerådet har foreslået det gamle rådhus i Aars, men byrådet er endnu ikke nået til enighed.