Vi husker smilet, når vi skal stemme

”Glade ansigter fanger vores opmærksomhed,” siger forsker. Kandidat med surt foto vil nu klistre nyt smil på 500 plakater.

Caroline Stages valgplakat har givet anledning til en del negative kommentarer: ”En blå kost” eller ”en angry bird”.

Nu vil Venstrepolitikeren fra Københavns kommune prøve at lappe sit udtryk ved at klistre en glad mund på 500 af sine valgplakater.

- Jeg vil da gerne opleves som imødekommende, for det synes jeg jo egentlig, jeg er. Hvis klistermærkerne kan hjælpe, så sætter jeg dem gerne op, siger Caroline Stage fra Venstre i København.

Kandidaten er overrasket over, at det skal være nødvendigt at smile som politiker.

- Når man møder folk i offentligheden vil man gerne være imødekommende, men alt i politik er ikke bare happy days. Vi træffer alvorlige beslutninger, siger hun.

Venstrekandidat i Københavns Kommune, Caroline Stage, fik kritik for at se sammenbidt ud på sit valgfoto. Hun har selv på sociale medier redigeret lidt i billedet for at lave sjov med kommentarerne (billede nr. 2 og 3). Billeder: @carolinestageo på instagram
Venstrekandidat i Københavns Kommune, Caroline Stage, fik kritik for at se sammenbidt ud på sit valgfoto. Hun har selv på sociale medier redigeret lidt i billedet for at lave sjov med kommentarerne (billede nr. 2 og 3). Billeder: @carolinestageo på instagram

Ser man på landets tusindvis af kandidater til kommunal- og regionsrådsvalget d. 21. november, er det dog de færreste, der får brug for at indkøbe falske smil til plakaten.

Robot læser kandidatens humør

DR’s Undersøgende Databaseredaktion har sat en ansigtsgenkendelses-robot til at kaste et blik på de over 5.000 fotos af kandidater, som er lagt i DR’s kandidatdatabase fra partierne og lokallisterne.

Robotten kan fortælle, hvor mange der er skaldede, rødhårede eller har solbriller på. Svaret er 200, 30 og 16. Men den kan også (forsøge) at aflæse den følelse, som ansigterne udtrykker. Og for langt de fleste kandidaters vedkommende er det ”glæde”.

Faktisk er syv ud af 10 kandidater ifølge robotten – der primært aflæser smil – glade.

Danmarks gladeste parti

Glade ansigter fanger os

At så mange kandidater vælger at fremstå smilende på deres fotos er måske ikke overraskende. Et forskningsprojekt peger nemlig på, at hvis man hurtigt vil fange andres opmærksomhed, så er den mest effektive måde med et smil.

- Glade ansigter fanger vores opmærksomhed. Vi er for eksempel hurtigere til at opfatte glade ansigter, end triste eller neutrale ansigtsudtryk. Så det kan være en god måde at fange vores opmærksomhed på, uddyber Kristine Rømer Thomsen, psykolog og adjunkt fra Aarhus Universitet, Center for Rusmiddelforskning.

Kristine Rømer Thomsen har blandt andet gennemført et forsøg, hvor man viste raske forsøgspersoner billeder af glade, neutrale og triste ansigter hurtigt på en computerskærm. Derpå bad forskerne forsøgspersonerne om at angive hvor sikre de var på, hvad de havde set, samt hvilket ansigt de mente, at have set (ud fra tre muligheder).

- Resultaterne vise, at forsøgspersonerne var mere sikre på hvad de havde set, og mere nøjagtige til at rapportere det, hvis det var glade ansigter frem for triste eller neutrale, fortæller Kristine Rømer Thomsen.

Vi husker den følelse, der vækkes

Vil man fange vælgerne er det positive udtryk altså en god strategi.

En pointe, som lykkeekspert og forfatter, Louise Luxhøi, også understreger.

- Vi husker hvordan mennesker får os til at føle, i lang højere grad end vi husker, det de siger. Dette er god viden for politikere, der gerne vil klare sig godt og tiltrække mange vælgere.

Men som med alle andre gode ting, kan smilet også bliver for meget.

- Alle de forskellige smil er gode, så længe de passer sammen med det budskab som kandidaten forsøger at formidle, siger Louise Luxhøi.

Joker-smil på Facebook

Efter debatten er Venstrekandidaten i København, Caroline Stage, ikke i tvivl om, at et smil til vælgerne er vigtigt.

- Jeg har fået så meget røg – særligt fra mænd – for at jeg ikke så imødekommende ud på min valgplakat. Efter et par uger er jeg nu tilbøjelig til at give dem ret, siger Caroline Stage, der for at imødekomme kritikken også har sat et digitalt ”joker”-smil på billedet på Facebook.