Kvægbønder risikerer EU-straf på grund af landbrugspakke

Landbrugspakken kan ende med at koste danske kvægbønder et tocifret millionbeløb, skriver Berlingske.

Godkender EU-kommissionen ikke den såkaldte kvægundtagelse, kan det ifølge landmand Jeppe Bomann betyde, at nogle af hans kolleger må dreje nøglen om. (Foto: © TORKIL ADSERSEN, Scanpix)

Pressede kvægbønder fik tidligere på året en hjælpende hånd fra regeringen med den såkaldte landbrugspakke. Men pakken har bragt en særregel for selvsamme kvægbønder, der er et et tocifret millionbeløb værd, i fare.

Landbrugspakken giver lov til at sprede mere gødning på markerne, hvilket skal forbedre økonomien for landmændene.

Men det kan være i strid med EU's miljøkrav.

Derfor har EU-Kommissionen ifølge Berlingske endnu ikke godkendt den særligt danske kvægundtagelse, som lader landmændene sprede mere gylle, hvis de lever op til visse miljøkrav.

Nej tak til flere omkostninger

Undtagelsen er dog ikke godkendt endnu, og det skaber usikkerhed.

- Alene for vores bedrift vil det betyde øgede omkostninger på 100.000 kroner. Og øgede omkostninger er det sidste, vores branche har brug for, siger landmand Jeppe Bormann til Berlingske.

- Det er fuldstændigt uholdbart, at regeringen ikke har styr på kvægundtagelsen. Kvægundtagelsen er jo en vigtig forudsætning for de danske kvægbønders økonomi, siger Socialdemokraternes fødevareordfører, Simon Kollerup.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) svarer skriftligt til Berlingske, at han ikke vil kommentere sagen, mens der stadig kører forhandlinger med EU om undtagelsen.

Hos Danmarks Naturfredningsforening forventer man ikke, at kvægundtagelsen kan fortsætte, så længe landbrugspakken ikke bliver ændret.

- Vi har nogle EU-forpligtigelser, som bliver rigtigt vanskelige at leve op til, hvis man gennemfører disse lempelser, siger landbrugspolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening Lisbet Ogstrup.

Kvægundtagelsen

  • Aftalen om den såkaldte kvægundtagelse, der tillader danske kvægbønder at sprede mere gødning end den tilladte grænse i EU's nitratdirektiv, er blevet forlænget flere gange.

  • Hvis undtagelsen bortfalder, må de fremover udlede mindre gødning per hektar. Bønderne skal derfor købe mere jord eller skære i antallet af kvæg.

/ritzau/