Kvindelige politikere står frem: Sexchikane florerer på Christiansborg

Klap bagi, ufrivillige berøringer og lumre kommentarer er hverdag for kvinder i det politiske liv, fortæller to politikere.

Krænkelser og sexchikane finder sted på tværs af partiskel, lyder det fra en nuværende og tidligere folketingspolitiker. (Foto: © Steen Brogaard/Sophia Juliane Lydolph/Scanpix.)

En hånd, som kører ned ad ryggen og ender på den ene balde med en bemærkning om, at du er dejlig og ser godt ud.

Et klap bagi på gangen.

En minister, som lader hænderne vandre rundt på din krop.

En bemærkning, der lyder: - Du taler så meget, at man får lyst til at putte nogle kugler i din mund og tape dig, så man kan piske dig.

En mand, som helt bevidst rager på kvinder, og hvis de ikke er hurtige nok, ender der en hånd på balderne.

Det er blot en række eksempler fra hverdagen på Christiansborg. For sexchikane og sexisme er ikke kun et problem i mediebranchen. En problematisk kultur hersker også blandt de folkevalgte.

Sådan lyder det fra to kvindelige politikere, der står nu frem, efter tv-værten Sofie Linde har sat fokus på sexisme i mediebranchen.

De to kvinder er Brigitte Klintskov Jerkel og Özlem Cekic. Jerkel sidder i dag i Folketinget for De Konservative. Cekic var medlem af Folketinget for SF fra 2007 til 2015.

De fortæller samstemmende om en kultur, hvor kvinder risikerer at blive raget på af mandlige kolleger og få nedladende kommentarer rettet mod deres køn og udseende.

Fik klap bagi på gangen

Brigitte Klintskov Jerkel taler ikke om en fortid. Hun beretter om situationen, som den ser ud på Christiansborg i dag. Hun kom i Folketinget i 2016 som suppleant for Brian Mikkelsen, der blev minister i Lars Løkke Rasmussens regeringsudvidelse.

Og her oplevede hun, hvordan en bestemt politiker ad flere omgange gik langt over grænsen.

- På Christiansborg har jeg oplevet at blive passet op på gangen og få klap bagi af den samme mand, skriver hun til DR.

På grund af sagens følsomme karakterer, har hun ønsket at svare på skrift.

Hun vil ikke fortælle, hvem det er, men fire gange er hun blevet antastet af politikeren.

- Jeg blev meget paf, overrasket, forvirret over handlingen og faktisk også lidt ked af det indeni. Tankerne kørte hurtigt rundt i mit hoved: Hvorfor gjorde han det? skriver Brigitte Klintskov Jerkel.

Hvad gør du, når du ser ham i dag?

- Jeg tager mine forholdsregler i forhold til at undgå, at det sker igen, og holder mig lidt på fysisk afstand, uden at det virker akavet.

Og episoderne er ikke det eneste, hun har måttet stå model til på Christiansborg.

- Jeg har oplevet en anden mandlig politiker, som pludselig lagde sin hånd på min ryg og kørte den ned langs ryggen og sluttede med at lade den ligge på min højre balde, hvorpå han udtalte, at han syntes, at jeg var dejlig og så godt ud, siger hun.

Brigitte Klintskov Jerkel er ikke gået videre med sagerne. For det er svært at tale om - ikke mindst i et politisk miljø på Christiansborg.

- De oplevelser, som jeg har haft, har enten været med mænd, som var ældre end mig eller lå over mig i et politisk hierarki. Så der har også været en ubalance i forholdet, som har gjort det ekstra svært at tale med nogen om, mener hun.

Minister ragede på mig

Özlem Cekic sad i Folketinget for SF fra 2008 til 2015. Hendes beretninger fra den periode flugter med, hvad Brigitte Klintskov Jerkel oplever i dag.

- Gennem den tid er det gået op for mig, at sexisme er en del af det politiske arbejde. Det er alt fra nogle sjofle kommentarer og folk, der siger: 'Hvorfor er du så hysterisk? Er det for lang tid siden, du har fået sex', til at man bliver raget på, uden man har bedt om det og er nødt til at stoppe folks hænder, fordi de er ved at rykke sig ned mod ens balder, siger Özlem Cekic.

Hun fortæller om en række konkrete episoder, hvor hendes grænser er blevet overskredet.

- På et tidspunkt var der en minister, som først kommenterede min kjole og sagde, at farven var flot. Så begyndte han at rage mig på skuldrene og ned på mine arme og min ryg. Jeg bad ham om at stoppe, og så sagde han: 'Nå ja, jeg glemte, du var muslim'.

- En anden sagde til mig: 'Du taler så meget, at man får lyst til at putte nogle kugler i din mund, tape dig, så man kan piske dig'. Der var andre mænd i rummet. Da jeg sagde, at jeg ikke brød mig om det, han sagde, svarede han: 'Hvorfor skal du ødelægge den gode stemning?'

Man vil ikke stemples som snerpet

Özlem Cekic ønsker heller ikke at sige, hvem der har krænket hende. Det handler ifølge hende om at sætte fokus på kulturen.

For på Christiansborg risikerer de kvindelige politikere at måtte overskride deres egne grænser for ikke at blive latterliggjort.

- Man er som kvinde enormt tilbøjelig til at dukke nakken, for man vil ikke stemples som den, der er lidt snerpet, er lidt for følsom, én, man ikke kan drille, eller én, der er lidt hysterisk. Man er så bange for at få sat det mærkat på sig, at man måske selv overskrider sine egne grænser og ikke altid får sagt fra, siger Özlem Cekic.

Hun mener, at der hersker en sexistisk kultur i Folketinget på linje med en række andre arbejdspladser. Men hun synes, politikerne har et særligt ansvar, som de ikke lever op til.

- Jeg har nogle andre forventninger til vores rollemodeller på Christiansborg. Det er nogle, der sætter retningen for samfundet, og derfor bør de have en højere moral og en højere etik. Det er nok derfor, jeg reagerer. For ministre og folketingsmedlemmer, der har magt, burde være ekstra gode til ikke at gøre de her ting, siger hun.

Ledelsen i Folketinget holder onsdag møde om sexchikane på Christiansborg.