Kvinder anklager Naser Khader for seksuelle krænkelser

Fem kvinder fortæller til DR, at Naser Khader i professionelle sammenhænge har udsat dem for seksuelle krænkelser og grænseoverskridende adfærd. Khader afviser alle anklager.

(Foto: © Sofie Amalie Klougart)

Der skulle stå ’demokrati’ med arabiske bogstaver på de to malerier, som politiker og debattør Naser Khader i 2004 bestilte hos kunstner og designer Karen Dirks. Hun fortæller, at hun i forbindelse med arbejdet med malerierne var hjemme hos Naser Khader.

Karen Dirks siger, at Naser Khader pludselig sagde: ‘Jeg skal vise dig noget.’

- Jeg tænker: ‘Hvad er det, jeg skal se?’ Så er det soveværelset. Han trækker mig med ind, og jeg siger: ‘Nej, det skal jeg ikke. Det skal jeg ikke’. Så bliver han voldsom og tvinger mig ned på sengen, siger hun.

Med magt forsøgte hun at vriste sig fri og endte med at løbe ud af lejligheden, fortæller hun.

Karen Dirks er én af de kvinder, der nu står frem og anklager Naser Khader for det, de ikke tøver med at kalde for krænkelser, overgreb og grænseoverskridende adfærd.

En anden kvinde, der havde lavet et interview med Naser Khader, fortæller, at han på et efterfølgende møde pressede hende til seksuelt samvær mod hendes ønske.

En tredje kvinde fortæller, at Naser Khader uopfordret onanerede foran hende, da de mødtes for at tale om hans seneste bog.

En fjerde kvinde fortæller, hvordan Naser Khader låste døren til sit kontor, da hun kom ind i et fagligt ærinde, og efterfølgende krænkede hende.

En femte kvinde har følt sig udsat for grænseoverskridende adfærd, da Naser Khader bad om at få massage under det, hun troede var et møde om et stykke arbejde.

De enkelte historier vender vi tilbage til.

Alle kvinderne fortæller, at de troede, de skulle mødes med den profilerede politiker og samfundsdebattør i en faglig og professionel sammenhæng. Men når møderne fandt sted, kom det ifølge kvinderne hurtigt til at handle om noget andet.

Nogle af kvinderne er fortsat påvirkede af episoderne.

Ifølge kvinderne har ingen af dem meldt episoderne til politiet, klaget til Naser Khaders chefer eller til de partier, han repræsenterede. En af dem gik til sin egen chef, som ikke gik videre med sagen.

Kvinderne fortæller samstemmende, at de var bekymrede for Naser Khaders reaktion, hvis de stod frem – ifølge dem var Naser Khader den magtfulde part i de møder, de havde.

Kvindernes fortællinger kommer i forlængelse af den store MeToo-debat, der ramte Danmark i efteråret, og som satte fokus på magtforhold og krænkelser.

De fleste partier i Folketinget har efterfølgende lavet undersøgelser af krænkelsessager og sexisme i egne rækker, og så sent som i sidste uge offentliggjorde De Konservative resultaterne af en sådan undersøgelse.

I MeToo-debatten er det kommet frem, at flere kvinder havde været udsat for krænkelser af fremtrædende politikere, og flere politikere måtte forlade deres poster.

I forhold til de anklager, som de fem kvinder rejser i denne artikel, har Naser Khader sendt skriftlige besvarelser via sin advokat. Derudover har DR holdt et møde med Naser Khader, hvor hans advokat var med, og forelagt ham anklagerne.

Naser Khader afviser alle anklagerne. I nogle tilfælde husker han episoderne helt anderledes, og i andre tilfælde afviser han, at møderne overhovedet har fundet sted.

Han afviser fuldstændig, at han skulle have udsat nogen af de omtalte kvinder for krænkelser, overgreb eller anden grænseoverskridende adfærd.

- Jeg er chokeret og overrasket. Jeg er vred over at blive anklaget for sådan noget. Den måde, jeg bliver beskrevet på, er ikke den korrekte beskrivelse af mig, siger Naser Khader.

Fortaler for samtykkelov

Hændelserne, som kvinderne beskriver i denne artikel, er sket i årene fra 1999 til 2019. Det er i samme årrække, at Naser Khader har bevæget sig fra at være lokalpolitiker i København til profileret politiker og meningsdanner på landsplan.

Han har siddet i Folketinget for De Radikale, stiftet partiet Ny Alliance og senest været folketingsmedlem og retsordfører for De Konservative.

For tiden er 58-årige Naser Khader sygemeldt fra Folketinget. Sygemeldingen kom i dagene efter en række historier i Berlingske, hvor flere kendte og ukendte debattører fortalte, at Naser Khader havde truet dem med at gå til deres arbejdsgiver, hvis de havde udtalt sig kritisk om ham. I flere af tilfældene havde han ifølge Berlingske gjort alvor af truslen. Naser Khader undskyldte efterfølgende.

Naser Khader deltog den 5. juni i tidligere statsminister Poul Schlüters bisættelse fra Holmens Kirke i København. (© Keld Navntoft Ritzau/Scanpix)

Ved siden af de politiske poster har Naser Khader været en markant samfundsdebattør og forfatter i den højspændte debat om integration og indvandring. Han har været udpeget til Det Etiske Råd, skrevet bøger, været radiovært og ansat ved en tænketank i Washington.

I debatten har han stået som en tydelig kritiker af islam og islamisme – en kritik, der har betydet, at Naser Khader lever med beskyttelse fra Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Som en rød tråd i hans kritik af islam og islamisme har stået religionens syn på kvinder, som ifølge Naser Khader er undertrykkende og ikke ligestiller kønnene.

Naser Khader har også som folketingsmedlem og retsordfører for De Konservative i september 2018 gjort sig til fortaler for en samtykkelov, selv om det endnu ikke var hans partis politik.

Sådan en lovgivning indebærer, at alle parter skal give samtykke før seksuelt samvær. Ellers er der tale om voldtægt.

Under behandlingen af loven forklarede Naser Khader, at han og De Konservative var tilfredse med den nye samtykkelov, som blev vedtaget sidste år, da lovændringen gjorde 'det klart, at alle andre seksuelle handlinger end de, der bygger på et frivilligt samtykke, er voldtægt og straffes som voldtægt.'

- Jeg blev virkelig bange

På de to malerier, som Naser Khader tilbage i 2004 bestilte fra kunstner og designer Karen Dirks, står der ikke kun demokrati. Der står også lighed, frihed og andre ord, som hylder de demokratiske frihedsværdier.

Karen Dirks var i begyndelsen af 50’erne, da Naser Khader bestilte malerierne. På dette tidspunkt var han folketingsmedlem for De Radikale, og Karen Dirks var en bekendt af hans familie, som hun så i sociale sammenhænge.

Naser Khader var sammen med sin daværende kæreste først på besøg hos Karen Dirks i værkstedet i hendes lejlighed, fortæller hun. Stemningen var ifølge kunstneren god. De drak kaffe og talte om, hvad der skulle stå på malerierne.

Hun siger, at hun kort efter mødtes med Naser Khader i hans lejlighed for at måle op til malerierne, og at han var alene i lejligheden.

Ifølge Naser Khader har han aldrig været alene med Karen Dirks i forbindelse med udarbejdelsen af malerierne, og han kan ikke huske, at hun har været i hans lejlighed.

Billederne blev vist frem, da Naser Khader deltog i DR-programmet 'Kender du typen' (© DR)

- Så bliver han voldsom

Karen Dirks husker, at hun målte op i omkring 20 minutter, hvor hun talte om løst og fast med Naser Khader.

- Så siger han: ‘Jeg har ondt i min skulder. Jeg har migræne, og det er så forfærdeligt’.

Ifølge Karen Dirks spurgte Naser Khader, om hun ville massere ham på skulderen. Hun fortæller, at hun i første omgang afviste og spurgte, om ikke hans kæreste kunne massere ham i stedet, men at det afviste han.

Karen Dirks – hvis egen søn lider af migræne og ofte får massage som smertelindring – trykkede derfor lidt på hans skulder med sine fingre, fortæller hun. Derfra gik tingene hurtigt.

- Han begynder at rulle gardinerne ned, og jeg tænker: 'Nå, det var da noget underligt noget', siger Karen Dirks.

Det bestrider Naser Khader. Han siger, at han er sikker på, at han ikke havde gardiner i den lejlighed, som han boede i på daværende tidspunkt.

- Det var en hjørnelejlighed, og der var ikke nogen genboer, siger han og fortsætter:

- Hun har ikke været i lejligheden, hvis hun siger, at der var gardiner.

Karen Dirks fortæller, at de snakkede videre om kunst og malerierne, og at Naser Khader pludselig sagde:

- ‘Jeg skal vise dig noget’.

Det var soveværelset, han ville vise, fortæller Karen Dirks.

- Jeg siger: ‘Nej, det skal jeg ikke. Det skal jeg ikke.’ Så bliver han voldsom og tvinger mig ned på sengen. Jeg kæmper som en gal. Jeg kan huske, at han forsøger at knappe sine bukser op. Han virker bare så målrettet. Han er en meget stor mand, og han lægger sig oven på mig. Jeg bliver fuldstændig chokeret. Jeg sparker. Og så kommer jeg fri af ham, løber ned ad gangen, hiver bare hoveddøren op uden at lukke den efter mig, og så kan jeg huske, at jeg kommer ned på gaden, siger hun.

I 'Kender du typen' viste Naser Khader Karen Dirks malerier og sin tilsvarende tatovering frem. Det kan du se i videoen herunder. Udsendelsen er ikke optaget i den omtalte lejlighed:

Karen Dirks, som normalt ikke ryger regelmæssigt, fortæller, at hun gik direkte ind i en kiosk og købte en pakke cigaretter og begyndte at ryge.

- Jeg blev virkelig bange. En kvinde i min alder har været ude for nogle ting – nogle MeToo-agtige ting – men det her var alligevel så voldsomt og overraskende. Også fordi han var en kendt politiker, og fordi han kendte til min kæreste og var en bekendt af min omgangskreds.

Hvad vil du i dag kalde det, du oplevede dengang?

- Som det, der hedder et overgreb. Han tog det som en selvfølge, at det måtte han godt.

Anmeldte du det til politiet?

- Nej, det gjorde jeg ikke. Det gjorde man ikke dengang. Det var en anden tid, hvor man fandt sig i mere som kvinde.

Karen Dirks fortæller, at hun samtidig bebrejdede sig selv for, at hun gik med til at give ham massage.

- Måske tænker han, fordi jeg lige masserer hans nakke, at ‘nå, hende kan jeg godt’. Men det har jeg slet ikke tænkt, siger kunstneren og fortæller, at hun samtidig har forsøgt at huske sig selv på, at hun sagde tydeligt fra, da de kom til hans soveværelse:

- Dér gik jeg ikke frivilligt ind.

På trods af episoden færdiggjorde Karen Dirks malerierne.

- Jeg er også professionel, så jeg syntes ikke, at han skulle ødelægge projektet. De billeder skulle bare laves. Så velovervejet var jeg alligevel.

Hvorfor har du valgt at stå frem med din historie nu?

- Jeg vil gerne støtte op om det igangværende opgør med personer, der bruger deres magtposition til at krænke.

Kunstneren husker det, som at Naser Khader fik en vognmand til at afhente malerierne. Hun fortæller, at Naser Khader året efter kontaktede hende for at bestille et portræt af sig selv i forbindelse med en velgørenhedsauktion, og at hun sagde ja til at male portrættet, som blev lavet ud fra billeder på internettet, selvom hun havde betænkeligheder ved det.

Karen Dirks fortæller også, at hun talte med ham for sidste gang til velgørenhedsauktionen i 2005, hvor hendes portræt af Naser Khader blev solgt.

Naser Khader kan slet ikke genkende det, som Karen Dirks fortæller. Han siger blandt andet, at malerierne først kom op at hænge, da han i 2005 flyttede i et hus på Frederiksberg. Derfor kan han ikke se, hvorfor Karen Dirks skulle have været i hans lejlighed for at måle op til malerierne.

- Det er en voldsom beskrivelse, som jeg afviser totalt. Jeg kan ikke huske, at jeg på noget tidspunkt har mødtes med hende alene, siger Naser Khader.

Han undrer sig over, at Karen Dirks færdiggjorde det første kunstværk og året efter også lavede et portræt af ham i forbindelse med velgørenhedsauktionen i 2005.

- Hvis hun har oplevet sådan en voldsom hændelse, forstår jeg ikke, hun færdiggør malerierne og laver et portræt bagefter, siger han.

Forelagt Naser Khaders svar fastholder Karen Dirks sin historie.

- Som jeg var med i et færdselsuheld

I oktober 2018 udkom bogen ’Naser Khader fortolker Den duftende have’. Naser Khader havde skrevet et ’forspil’ og ’efterspil’ til ‘Den duftende have’, der stammer fra 1500-tallet, og som forlaget kalder for en arabisk vejledning til det seksuelle liv. I bogen skrev Naser Khader også om, hvordan han så kvindesynet i islam og religionens forhold til seksualitet i dag.

- Den kvindeforagt, disse mænd lever med, skal mødes med foragt og straf. Vi må støtte kvinderne og alle, der taler deres sag, for det forkvaklede kvindesyn hører hverken hjemme i Mellemøsten eller i Vesten, skrev Naser Khader blandt andet i bogen.

En kvinde fortæller, at hun blev seksuelt krænket af Naser Khader, kort efter bogen udkom.

Kvinden i sagen ønsker ikke at få sit navn offentliggjort på grund af sit arbejde som psykolog. Men hun står frem over for Naser Khader, der altså er bekendt med hendes identitet.

I starten af 2019 gik psykologen med tanker om at skrive en bog om kærlighed og seksualitet. I den sammenhæng faldt hun over bogudgivelsen om ’Den duftende have’.

'Den duftende have' er oprindeliget skrevet i 1500-tallet af af Sheik Nefzaoui. Naser Khaders fortolkning kom i 2018.

Psykologen fortæller, at hun var interesseret i at mødes med Naser Khader for at drøfte et muligt samarbejde om en bog. Hun ville også gerne tale med ham om, hvorfor han i sin bog ikke ’perspektiverer seksualitet ud fra kærlighedsaspektet’. Hun tog derfor kontakt til folketingspolitikeren.

- På det tidspunkt er jeg også optaget af sexologi, og jeg er også optaget af islam, fortæller hun.

Hun skrev til Naser Khader på hans e-mailadresse i Folketinget og præsenterede ham for sine overvejelser – en korrespondance, som DR har set. Efter at have skrevet frem og tilbage aftalte de at mødes:

- Foretrækker privat – især pga. emnet :-) har livvagter, der har lange ører, skrev Naser Khader i en e-mail.

I korrespondancen foreslog Naser Khader, at de skulle mødes i hans sommerhus. Men psykologen fortæller, at det efterfølgende blev ændret til, at de mødtes på hans private adresse i København i begyndelsen af 2019.

Da hun ankom til lejligheden, så Naser Khader fjernsyn med høj lyd, fortæller psykologen.

Psykologen fortæller, at de kort talte om hendes bogprojekt, men at Naser Khader ikke virkede særlig interesseret. Hun spurgte derfor i stedet ind til hans nye bog, siger hun.

- Men det gider han faktisk heller ikke rigtigt at gå ind i. Så jeg er sådan lidt: ‘Nå, han er nok træt’. Han virker ekstremt uprofessionel, men jeg tænker: ‘Ok, han bliver nok lidt skarpere længere henne i samtalen’.

Naser Khader foreslog ifølge psykologen, at de satte sig over i sofaen. Der skiftede stemningen, husker psykologen. Hun syntes i forvejen, de sad for tæt.

- Så vil han pludselig kysse mig. Jeg afviser det, og så rejser han sig op og stiller sig foran mig. Jeg sidder nede i sofaen – og så tager han bukserne af og onanerer mig op i ansigtet. Og så kommer han ud over mig. Det gør han heldigvis meget hurtigt, for det var virkelig, virkelig klamt, siger hun.

Psykologen sad med sine egne ord ’fuldstændig målløs’ i hans sofa.

- Jeg evner ikke rigtig refleksion, for jeg er i chok på det tidspunkt, siger hun.

- Jeg har det, som om jeg er med i et færdselsuheld. Og da jeg ligesom kommer tilbage til mig selv, tænker jeg: ’Ok, nu skal jeg vist ud herfra’.

Psykologen fortæller, at hun forlod Naser Khaders lejlighed. Hendes bil var parkeret et stykke derfra. På køreturen fra hans lejlighed prøvede hun at reflektere over, hvad der var sket.

- Jeg tænkte, at det her skete simpelthen ikke. En offentlig person, som jeg mødes med i et professionelt ærinde, vender på en tallerken. Jeg tænkte: ’Det kan ikke være sket, det her’, husker hun.

Naser Khader afviser fuldstændig psykologens fortælling.

- Jeg bestrider, det har fundet sted, siger han.

- Vi mødtes, men jeg kan ikke huske, hvor vi mødtes, om det var i sommerhuset eller min lejlighed, siger Naser Khader.

- Jeg hæftede mig ikke ved det, for jeg syntes ikke, der var noget problematisk.

- Så er han nøgen

Morgenen efter skrev Naser Khader beskeder til psykologen på telefonen, fortæller hun: Han ville mødes igen – og gerne i hans sommerhus.

Psykologen har ikke længere beskederne, da hun har fået ny telefon, og Naser Khader fortæller, at han har slettet dem.

Naser Khader fortsatte ifølge psykologen med at sende beskeder med seksuelt indhold – knap en uge senere blev det for meget for hende, siger hun.

- Og så tager fanden ved mig. Jeg tænker, at nu skal jeg virkelig få talt med ham om, hvordan jeg synes, man skal opføre sig ordentligt som menneske. Så jeg vælger faktisk at mødes med ham igen. Jeg er ligesom kampklar.

Psykologen fortæller, at hun havde en plan for, hvordan hun skulle konfrontere Naser Khader, da hun ankom til hans lejlighed en hverdagsformiddag. Hun tog trapperne, selv om Naser Khader boede højt oppe. Hun ville have ’fodfæste’, forklarer hun.

Hun fortæller, at hun bankede på – med egne ord klar til at levere en skideballe til folketingspolitikeren – og at han åbnede døren.

- Så er han nøgen. Der må jeg bare sige: Den havde jeg ikke lige set komme. Så hele min dundertale falder fra hinanden, fordi jeg igen bliver fuldstændig lamslået over mandens adfærd.

- Og så siger han sådan, med et smil, ‘kom indenfor, ja, du skal jo se mit soveværelse. Det nåede du jo ikke sidste gang.’ Det kan jeg huske ordret, han siger til mig.

Hvorfor gik du ind i lejligheden?

- Jamen, det er fuldstændig det samme som første gang. Det er som absurd teater. Jeg har ikke evne til refleksion i det sekund. Det er den bedste forklaring, jeg kan give.

- Og så er det selvfølgelig også betinget af, at PET er lige i nærheden. Jeg er pseudo-tryg. Vi er jo i et retssamfund, og jeg føler mig tryg ved, at loven er lige bag mig, hvis man kan sige det.

Psykologen så aldrig nogen PET-vagter.

Da hun kom ind i lejligheden, sagde Naser Khader, at han havde stillet massageolie frem, fortæller psykologen. Hun var paf. Men inden hun kunne nå at sige noget, ringede Naser Khaders telefon ifølge psykologen, og han var nødt til at tage af sted.

Naser Khader bad hende forlade lejligheden, inden PET-vagterne kom for at hente ham, husker psykologen. Det gjorde hun.

Efterfølgende skrev psykologen en besked til ham, hvor hun fortalte, at hun ville trække sig fra et eventuelt samarbejde. Naser Khader besvarede ikke beskeden, og hun har aldrig hørt fra ham igen, siger hun.

Når du sidder her i dag: Hvad vil du betegne det, du oplevede som?

- Overgreb. På rigtig mange niveauer.

Hvorfor gik du tilbage til lejligheden?

- Fordi jeg ville tale med ham om, hvorfor han havde gjort det. Han ville ikke mødes andre steder end hjemme hos sig selv.

Hvorfor står du først frem nu?

- Jeg har efterfølgende haft en antagelse om, at jeg nok med stor sandsynlighed hverken er den første eller sidste kvinde, han har valgt at udnytte i sit embede.

DR har været i kontakt med psykologens veninde, som hørte om episoden i sofaen nogle uger efter, det var sket. Den gengivelse, hun fik på det tidspunkt, stemmer overens med det, psykologen fortæller i dag.

DR har også talt med psykologens ven samt hendes nuværende kæreste. Alle tre bekræfter, at hun har fortalt dem om den første episode i Naser Khaders lejlighed. Psykologens ven fortæller derudover, at hun fortalte ham om det efterfølgende besøg, hvor psykologen ville konfrontere Naser Khader.

Af hensyn til psykologens anonymitet i denne artikel bringer vi ikke deres navne.

Naser Khader mener, at det savner mening, at hun skulle møde op i hans lejlighed igen, hvis hun skulle have oplevet det, hun fortæller.

- Jeg bestrider helt og totalt, at jeg skulle have åbnet døren nøgen, siger han.

Naser Khader siger, at han kun har mødtes med psykologen en enkelt gang.

Forelagt Naser Khaders svar fastholder psykologen sin forklaring.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen.

- Jeg sagde nej

Naser Khader var fra 1998 til 2001 medlem af Det Etiske Råd. En post, som daværende sundhedsminister Birte Weiss havde udpeget ham til. Rådet rådgiver Folketinget og andre offentlige myndigheder i etiske spørgsmål.

En ansat i Det Etiske Råds sekretariat oplevede i 1999 en episode, som ifølge kvinden stadig påvirker hende den dag i dag.

Kvinden ønsker at være anonym og vil i det følgende blive omtalt som ‘den akademiske medarbejder’. DR er bekendt med kvindens fulde identitet.

I forlængelse af et møde i Det Etiske Råd tilbød Naser Khader ifølge kvinden hende et eksemplar af sin bog. De aftalte, at hun kunne cykle forbi hans kontor i nærheden og hente den.

- En embedsmand kan ikke takke nej, når et rådsmedlem spørger, om man har lyst til at modtage et eksemplar af hans bog. Det ville have været upassende og uhøfligt, siger hun.

- Jeg vil gerne understrege, at der på intet tidspunkt i den udveksling, vi havde om bogen, var noget som helst i min adfærd, der kunne give ham anledning til at mene, at jeg havde interesse i andet end at modtage en bog, siger hun.

Naser Khader på Christianshavn, hvor han havde kontor. (Foto: © Jørgen Sperling)

Da den akademiske medarbejder kom ind på Naser Khaders kontor, der lå på Christianshavn, låste han døren efter hende, fortæller hun.

- Han sagde, at det var han nødt til, fordi han havde en stalker.

Den akademiske medarbejder fortæller, at hun kun nåede at være på Naser Khaders kontor i ganske kort tid, før hun blev udsat for det, hun selv kalder for et overgreb.

- Han lagde en hånd stramt om min nakke og tvang mit hoved nedad og sagde: 'Kys den, kys den.' Jeg sagde nej. Han spurgte, om jeg hellere ville gøre det i rummet ved siden af. Jeg sagde nej igen.

- Jeg var meget bange, fordi jeg vidste, at jeg ikke kunne komme ud på egen hånd på grund af den låste dør. Han kyssede mig på munden, og jeg kyssede ham, fordi jeg tænkte, at jeg var nødt til at give ham noget, for ellers var det ikke sikkert, han ville lukke mig ud.

Ifølge kvinden kom hun til sidst ud af situationen ved at sige, at hun skulle hjem, og Naser Khader lukkede hende ud, fortæller hun.

- Næste dag fortalte jeg alt, hvad der var sket til min chef. Hun sagde, at hun ikke mente, at der var noget, vi kunne gøre ved det, siger den akademiske medarbejder.

Berit Faber var på det tidspunkt konstitueret sekretariatschef i Det Etiske Råd. Hun bekræfter over for DR, at hun fik en henvendelse fra en ansat om en 'ubehagelig oplevelse' med daværende rådsmedlem Naser Khader. Hun ønsker ikke at gå yderligere ned i henvendelsens indhold med henvisning til sin tavshedspligt i personalerelaterede sager.

Den akademiske medarbejder fortalte også efterfølgende om episoden til Thomas Laursen, der var blevet ansat som projektleder i Det Etiske Råd. Han husker det, som at den akademiske medarbejder kom til ham mellem et halvt og helt år efter, det var sket.

- Hun fortæller, at hun er blevet seksuelt krænket af et rådsmedlem. Der er tale om Naser Khader, siger Thomas Laursen.

Thomas Laursens beskrivelse af episoden, som den akademiske medarbejder fortalte ham om dengang, stemmer overens med kvindens beskrivelse.

- Hun havde en frygt for at skulle gå videre med det her på grund af den ulige magtbalance, siger Thomas Laursen og tilføjer, at han på tidspunktet opfattede Naser Khader som 'en rising star på den politiske himmel'.

Det var ifølge Thomas Laursen også en af årsagerne til, at hverken han eller kvinden selv gik til politiet.

- Jeg tror, det var en kombination af hendes frygt for, hvad det ville have af konsekvenser for hende at gå videre med de her beskyldninger, og det manglende mod fra os andre til at erkende alvoren. I dag vil jeg sige, at det burde vi helt klart have gjort, når der er tale om et overgreb af den her karakter, siger Thomas Laursen.

Den akademiske medarbejder fortæller, at episoden påvirkede hende voldsomt i lang tid efter.

- Det påvirkede mit arbejdsliv. For jeg skulle se ham igen til de kommende møder i Det Etiske Råd, og det gjorde mig meget nervøs, fortæller kvinden.

- Det har også påvirket mig som menneske. Jeg har været så flov og skamfuld over, at det skete. Og det har givet mig en utryghed, som jeg indtil da ikke havde i mit liv: En ubehagelig erkendelse af, at når den slags overgreb kan ske for et menneske som mig, der er gennemordentlig, genert, forsigtig og tilbageholdende, ja så kan alt ske. For mig og for andre kvinder, siger hun.

- Jeg bestrider, at hændelsen har fundet sted

Naser Khader siger, at kvinden ikke taler sandt.

- Jeg bestrider, at hændelsen har fundet sted, siger han.

Han afviser, at en kvinde fra Det Etiske Råds sekretariat har været på hans kontor.

Naser Khader finder det også besynderligt, at sekretariatschefen ikke gik videre med anklagen og skulle have accepteret, at medarbejderen fortsat deltog i rådsarbejdet med Naser Khader trods den krænkelse, hun skulle have fortalt om.

Han mener heller ikke, det giver mening, at hun skulle forbi kontoret på Christianshavn for at hente en bog.

- Hvorfor skulle hun med på kontoret for at få bogen, når vi mødes en gang om måneden?, siger Naser Khader.

Forelagt Naser Khaders afvisning fastholder den akademiske medarbejder sin fortælling om, hvad der skete.

- Jeg kan stadigvæk huske følelsen af hånden, der pressede mit hoved ned

Det var ikke kun i Det Etiske Råd, at Naser Khader blev set som kommende stjerne på den politiske himmel. Han sad i Københavns Borgerrepræsentation for De Radikale, og selv om han ikke blev valgt ind, fik han med 35.000 stemmer et godt valg, da han i 1999 stillede op til valget til Europa-Parlamentet.

Freelancejournalist Kristina Olsson boede på det tidspunkt i Malmø. Derfra fulgte og dækkede hun også den danske udlændingedebat, som for alvor tog fart i de år.

Naser Khader var en person, der stod frem i debatten. Som en, der med sine rødder i Syrien kendte de muslimske indvandrerkredse indefra, men som samtidig havde taget de vestlige demokratiske frihedsrettigheder til sig og forsvarede dem.

Kristina Olsson, der var 28 år, tog derfor til København for at lave et interview med Naser Khader. Det endte som et portræt i den svenske avis Arbetet i februar 2000.

Artiklen, som Kristina Olsson skrev forud for episoden med Naser Khader.

Da portrættet var bragt, sendte Kristina Olsson det til Naser Khader med en besked om, at han kunne give lyd, hvis han ville mødes igen og drikke en kop kaffe, fortæller hun. Naser Khader ringede ifølge Kristina Olsson kort tid efter, og de aftalte et møde på hans private kontor på Christianshavn.

Hun var fascineret af Naser Khader – både personligt og fagligt.

- Måske kunne jeg få nogle idéer til artikler, jeg kunne lave, og tale om den her forskel på Sverige og Danmark. Det var på dét plan.

Var det et personligt eller professionelt møde?

- Det var vel begge dele. Det var jo ikke et interview, jeg ville lave, dét havde jeg lavet med ham. Men det var sådan et netværks-hyggeligt møde med nogen, man rent faktisk fandt interessant, fascinerende og flot. Og det var vel også derfor, at det var så svært at sige noget bagefter, for jeg syntes, at jeg selv var gået ind i det og selv havde lagt op til det. Men det havde jeg jo sådan set ikke. For en kop kaffe på kontoret; der synes jeg ikke rigtig, man lægger op til noget.

Det var koldt og sent på aftenen, da mødet fandt sted, husker Kristina Olsson. Hun ventede en time, før Naser Khader ankom. De kom inden for på kontoret, Kristina Olsson ville hænge sin jakke op, og pludselig tog mødet ifølge journalisten en anden drejning.

Hun siger, at Naser Khader pressede hende op mod væggen og begyndte at kysse hende.

- Jeg blev sådan helt: ’Slet ikke parat, slet ikke forstået, at det lå i kortene’, fortæller hun.

- Så begyndte han at trykke mit hoved nedad. Trykker det ned mod sit skridt. Der kunne jeg godt mærke, at der var jeg slet ikke i mit hoved. Jeg var fuldstændig paralyseret. Og så åbnede han sine bukser og stak sit lem ind i min mund, siger Kristina Olsson.

- Jeg kan stadigvæk huske følelsen af hånden, der pressede mit hoved ned.

Herefter trak Naser Khader hende ned på gulvet, siger Kristina Olsson.

- Det var sådan et koldt betongulv, fortæller hun. Kristina Olsson husker også tydeligt, hvordan han herefter trak tøjet af hende, men hun gjorde ikke modstand, siger hun.

- Og så havde han samleje med mig uden beskyttelse, siger hun.

Kristina Olsson fortæller, at episoden påvirkede hende meget efterfølgende.

- Det var meget voldsomt, den måde det skete på, selvom jeg ikke skreg, slog eller sådan noget. Jeg vil karakterisere det som et overgreb. Der er jo mange i dag, som melder overgreb, der er langt mindre grelle end det her. Der synes jeg helt sikkert, at det her også er et seksuelt overgreb og krænkelse af en person, siger hun.

Efterfølgende bebrejdede hun sig selv for det, der var sket.

- Jeg har haft meget skyldfølelse. Jeg skammede mig. Hvordan kunne jeg være så dum? Men jeg stolede jo på ham – han var jo kendt. Jeg havde lavet interviewet med ham. Jeg var journalist. Det var fuldstændigt vanvittigt, at han turde.

Hvorfor gik du ikke til politiet?

- Det gjorde man ikke på det tidspunkt. Jeg var gået frivilligt med ham ind på kontoret. Og jeg følte jo meget, det var min skyld, siger Kristina Olsson.

Naser Khader afviser fuldstændig at have begået overgreb mod Kristina Olsson.

- Det er voldsomme anklager, jeg vil ikke finde mig i det. Jeg er sikker på, det ikke har fundet sted på den måde. Jeg synes, det er krænkende, hun beskriver det på den måde, siger Naser Khader.

Han siger, at de to på det tidspunkt havde et forhold.

- Vi havde et forhold og holdt efterfølgende kontakten. Jeg var hjemme hos hende i hendes lejlighed i Malmø, og hun var hjemme hos mig i lejligheden på Christianshavn. Jeg tror, jeg var i hendes lejlighed én eller to gange. Hun har været i min lejlighed en håndfuld gange, siger Naser Khader.

Det afviser Kristina Olsson blankt. Både at de skulle have haft et forhold, og at de skulle have besøgt hinanden. Hun er helt sikker på, at hun aldrig har været i Naser Khaders lejlighed, og han har aldrig været i hendes, siger hun:

- Det er en direkte løgn. Jeg har aldrig haft et forhold med Naser Khader. Jeg mødte ham to gange i år 2000: Da jeg lavede interviewet og den pågældende aften. Efterfølgende gik der mange år, før jeg mødte ham igen.

Kristina Olsson bor fortsat i Sverige. (Foto: © Peter Langkilde/DR)

- Hun var målløs og måbende

Kristina Olsson fortalte efterfølgende om hændelsen til flere nære venner og kollegaer. DR har den vej forsøgt at efterprøve, om hendes forklaring til dem stemmer overens med det, hun har fortalt DR.

Marianne Gram, bladchef og chefredaktør hos Egmont, fik fortalt historien ’ret kort tid efter, det var sket. Måske inden for et par dage, højst et par uger’. Hendes gengivelse af episoden passer med Kristina Olssons beskrivelse.

- Hun kunne næsten ikke tro, det var sandt. Hun var målløs og måbende. Hun grinte nervøst, som når man slet ikke kan forstå, at sådan noget er sket, fortæller Marianne Gram og forklarer, hvorfor de ikke gik til politiet:

- Dengang tænkte man ikke på det på den måde. Det var slet ikke på lystavlen, at hun skulle gå til politiet med det. Man var sårbar som kvinde, hvis man gik frem med den slags. Får man noget ud af det? Og hvad er risikoen ved det? Risikoen var langt større dengang.

DR har også talt med to andre personer, som Kristina Olsson betroede sig til, et par år efter episoden fandt sted. Pressechef i tænketanken Cepos Nina Skyum-Nielsen og Politikens Asien-korrespondent, Claus Blok Thomsen. De kendte begge Kristina Olsson gennem deres arbejde på avisen.

Når kilderne fortæller, hvad Kristina Olsson dengang fortalte til dem, stemmer det overens med det, hun fortæller i denne artikel.

Kristina Olsson forklarer selv, at hun i årene efter var meget påvirket af episoden.

- Jeg tror, at der gik to år, inden jeg mødtes med en anden mand og havde en relation med ham. Så det har betydet noget. Jeg var ikke særligt seksuelt erfaren der, selv om jeg var 28. Jeg havde ligesom ikke lyst til at være i nærheden af mænd.

Naser Khader pointerer, at han og Kristina Olsson efterfølgende har haft kontakt og mødtes. Det bekræfter Kristina Olsson. Hun har haft kontakt til ham gennem sit virke som journalist og mødtes i 2009 med ham, fortæller hun. Det var et møde, som kom i stand på Naser Khaders opfordring.

Naser Khader ville tale om et muligt samarbejde, viser korrespondance mellem dem, som DR har set. Kristina Olsson fortæller, at hun mødtes med ham på Christiansborg, men at hun afviste samarbejdet. Afvisningen fremgår af korrespondancen.

Naser Khader og Kristina Olsson skrev i 2006 også sammen på mail om muligheden for at mødes og drikke en kop kaffe i forbindelse med et debatmøde i Malmø. Deres mailudveksling viser, at det var Naser Khader, der indledte samtalen om et møde.

Naser Khader siger, at de også mødtes ved den lejlighed. Det kan Kristina Olsson ikke huske. Mødets arrangør siger, hun kan huske, at både Naser Khader og Kristina Olsson var til stede, og at hun opfattede deres relation som 'professionel'.

- Jeg synes, det er underligt, at hvis der har været noget, hvorfor det så ikke nævnes i de mails. Hvis jeg havde oplevet det, som hun beskriver, ville jeg da hverken mødes eller være i kontakt med personen. Jeg synes, det er underligt, siger Naser Khader.

Du nævner i flere af sagerne den efterfølgende kontakt og argumenterer for, at det er unaturligt med en efterfølgende kontakt, hvis det er rigtigt, det som de siger?

- Jeg tænker bare, at hvis det var mig, så ville jeg ikke være i nærheden af vedkommende eller genoptage kontakten. Og hvis man tager kontakten, vil man konfrontere vedkommende. Der er ikke ét eksempel, hvor jeg efterfølgende har fået noget at vide, siger Naser Khader.

Forelagt Naser Khaders afvisning fastholder Kristina Olsson sin fortælling om, hvad der skete.

Hvorfor har du ikke konfronteret ham efterfølgende ved jeres senere møder?

- Jeg har tænkt rigtig meget over det de seneste år. Jeg havde det dårligt med det. Jeg var lidt bange, og jeg ville heller ikke ødelægge noget i min karriere, da jeg også har skrevet om dansk politik. Jeg har efterfølgende kun kommunikeret med ham professionelt og ikke noget andet, siger Kristina Olsson.

’Det her fortæller du aldrig til nogen’

Naser Khader blev for alvor kendt i den brede offentlighed, da Muhammed-krisen ramte Danmark. Jyllands-Posten havde i september 2005 bragt 12 tegninger af profeten Muhammed, og det udløste stor vrede i den muslimske verden. En gruppe imamer rejste fra Danmark til Mellemøsten for at fortælle om tegningerne.

I Danmark stod Naser Khader som det muslimske modsvar til imamerne. Som en repræsentant for de muslimer, der gik ind for ytringsfrihed og andre demokratiske frihedsrettigheder.

Som en udløber af krisen gik Naser Khader i gang med at danne et netværk for demokratiske muslimer.

Naser Khader blev den første formand, da Demokratiske Muslimer blev stiftet i 2006. (Foto: © Morten Langkilde)

Camilla Trustrup lagde mærke til Naser Khader og hans arbejde med at skabe den nye forening. Den selvstændige konsulent, som dengang var 34 år, tog derfor kontakt til Naser Khader.

- Så skriver jeg, at hvis han har lyst til at mødes, og hvis han i øvrigt mener, at han kan bruge min erfaring, så ville det være fint. Så vil jeg meget, meget gerne mødes med ham. Så det er en faglig forespørgsel, kan man sige, fortæller Camilla Trustrup.

Hun kom selv fra en opvækst hos Jehovas Vidner, som hun havde brudt med. Hun ville derfor gerne bidrage til det, der endte som Demokratiske Muslimer med Naser Khader som formand.

- Jeg havde sådan et ønske, det har jeg sådan set stadigvæk, om at hjælpe folk, der ønsker at komme ud af fanatiske, religiøse fællesskaber, siger hun.

De talte først om at mødes på en café, men det afslog Naser Khader ifølge kvinden med henvisning til, at hun boede på Nørrebro, hvor han ikke kunne færdes offentligt på grund af sin PET-beskyttelse. Han ville i stedet komme hjem til hende, fortæller hun.

Naser Khader blev ved med at udskyde deres aftale, og det endte med, at han først mødte op omkring klokken 22.30, fortæller Camilla Trustrup. I sin kalender fra dengang, som hun brugte som dagbog og stadig har, har hun noteret, at mødet med Naser Khader fandt sted lørdag den 28. januar 2006.

- Han kommer fra et Radikale-møde, som jeg mener at huske fandt sted i Odense eller på Fyn i hvert fald, siger Camilla Trustrup.

Den pågældende weekend var der møde i De Radikales hovedbestyrelse, som Naser Khader var medlem af. Mødet blev holdt på et hotel i Odense. DR har ikke kunnet få bekræftet, om Naser Khader deltog i mødet.

Samtalen om foreningen gik trægt, fortæller Camilla Trustrup. Konsulenten fortæller, at hun flere gange måtte understrege formålet med mødet over for ham.

- Jeg siger til ham: ’Du er godt klar over, at jeg har inviteret dig – ikke med nogle bagtanker – jeg er ikke interesseret i noget som helst andet, end at vi skal snakke om Demokratiske Muslimer og religiøs fanatisme og sådan nogle ting’, siger hun.

Camilla Trustrup fortæller, at Naser Khader på et tidspunkt beklagede sig over smerter i ryggen og skulderen og spurgte, om hun ikke kunne massere ham.

- Jeg siger så, at ‘det synes jeg måske ikke er sådan helt passende’. Og så siger han: ‘Men det gør simpelthen så ondt.’ Han prøver at overtale mig, og jeg tænker: ‘Herregud, jeg er sådan set ligeglad.’ Og så siger jeg: ‘Ok så, det kan jeg godt’, fortæller Camilla Trustrup.

Hun forklarer, at hun blev overrumplet over forslaget om massage, men at hun også syntes, det var synd for ham, hvis det nu gjorde så ondt, som han gav udtryk for.

- Han tager skjorten af, men begynder så at lyne ned i sine bukser og tage bukserne og underbukserne ned. Der siger jeg: ‘Nej, stop, det skal du ikke’.

Camilla Trustrup gav Naser Khader en kort massage ved skulder og ryg, fortæller hun.

- Her bagefter er jeg så irriteret og vred på mig selv over, at jeg ikke bare har stoppet ham og sagt: ’Hør her, det her er for meget’.

Efter massagen ville Naser Khader ifølge Camilla Trustrup give hende et knus.

- Han bliver ved med sådan ligesom at holde om mig. Jeg tænker, at nu skal jeg bare ud af det her, og så siger jeg til ham: ’Nu er du træt. Nu skal du tage hjem og sove’. Jeg kan huske den her vending, for den er mærkelig. Det er aldrig en vending, jeg normalt ville bruge. Jeg tænker, det er en høflig måde at smide ham ud på.

Camilla Trustrup fortalte om episoden med Naser Khader til sin veninde Gitte Lillelund Bech umiddelbart efter, det var sket. Lillelund sad på det tidspunkt i Folketinget for Venstre. (Foto: © Kristian Brasen)

Det gjorde Naser Khader vred og sur, husker Camilla Trustrup, men hun holdt fast: ’Nu skal du gå’, sagde hun til ham.

- Da han går ud, gør han så det, der er allermest grænseoverskridende. Inden han åbner døren, vender han sig om, stirrer vredt og aggressivt på mig og siger: ’Det her, det siger du aldrig til nogen,’ fortæller Camilla Trustrup.

DR har talt med tre af Camilla Trustrups veninder fra dengang, der tydeligt erindrer, at de fik fortalt episoden, som Camilla Trustrup også fortæller den i dag.

En af dem er tidligere forsvarsminister og folketingsmedlem for Venstre Gitte Lillelund Bech, der blev fortalt om episoden 'umiddelbart efter', og som husker den tydeligt, fordi 'den var så absurd'.

- Så snakkede vi om det, og vi tænkte ’sikke en idiot’, men gjorde ikke mere ved det. Når hele MeToo ruller nu her, så tænker jeg da tilbage til Folketinget dengang, hvad man ikke har været udsat for som kvinde. Men man råbte ikke højt om det – i hvert fald ikke dengang, siger Gitte Lillelund Bech.

Camilla Trustrup fortæller, at hun aldrig kom til at samarbejde med Naser Khader om Demokratiske Muslimer.

Naser Khader afviser Camilla Trustrups historie.

- Jeg bestrider, at det skulle være foregået, siger han.

Han siger, at han slet ikke kendte Camilla Trustrup i 2006. Han fortæller også, at han var på en forlænget weekendtur til Kairo i Egypten fra 26. til 29. januar det år, hvor Camilla Trustrup har noteret i sin kalender, at de mødtes 28. januar. En person, der fortæller at have været med på turen, bekræfter, at de var i Kairo den weekend.

Naser Khader har fremlagt et skærmbillede, der viser en hotelbooking i Kairo i hans navn den pågældende weekend.

DR's research viser, at Naser Khader deltog i et arrangement i Roskilde om formiddagen den 26. januar 2006. Både den 27. og 28. blev han interviewet til Radioavisen på DR, men det har ikke været muligt at fastslå, hvorvidt optagelserne blev lavet på dagen. Derudover har DR kunnet fastslå, at Naser Khader var til arrangementer i Sverige og Danmark 30. januar.

- Camilla Trustrup dukker først op i min verden i 2015. Der kan jeg se, at vi er blevet Facebook-venner, og at hun var aktiv på min Facebook, hvor jeg byder hende velkommen som Facebook-ven, siger Naser Khader, der også fortæller, at det var Camilla Trustrup, der anmodede ham om venskab på det sociale medie i 2015.

Camilla Trustrup siger, at det var Naser Khader, der anmodede hende om venskab.

Direkte adspurgt fastholder Naser Khader, at det var kvinden, der anmodede om venskab på Facebook, da han slet ikke kendte hende. DR har set et udskrift af Camilla Trustrups Facebook-log, hvor det fremgår, at Naser Khader anmodede hende om venskab.

Da de fik kontakt på Facebook, kommunikerede de efterfølgende på Messenger.

- Det giver ikke mening med den korrespondance ni år senere, hvis jeg skulle have gjort det, siger Naser Khader.

Forelagt Naser Khaders afvisning fastholder Camilla Trustrup sin historie.

Naser Khader siger, at han er i Kairo den weekend, episoden finder sted. Hvordan forholder du dig til det?

- Jeg har skrevet i min kalender, at det var den dato, så jeg forholder mig til, hvad jeg selv har skrevet. Jeg har brugt min kalender som en form for dagbog – og det er tydeligt for mig at se, at aftalen med ham er noget, jeg har skrevet ind efterfølgende, fordi jeg har skrevet det specifikke tidspunkt ned, siger Camilla Trustrup.

- Det kunne jeg ikke have gjort forud, fordi mødet hele tiden blev forsinket. Jeg forholder mig til, at jeg stoler ret meget på mine egne dagbogskalender-optegnelser.

Khader: 'Det her vil jeg afvise helt'

I alle tilfælde afviser Naser Khader altså det, som kvinderne fortæller.

Tænker du, at kvinderne lyver?

- Hvis man tager episoderne én for én, er det, der bliver beskrevet, løgn. Jeg ved ikke, hvorfor de kommer ud med det nu. Jeg er overrasket.

Tror du, de har koordineret deres historier?

- Der er nogle Facebook-grupper, hvor folk er negativt indstillede over mig. Der kan være sket en påvirkning der. Jeg ved det ikke, for jeg kender ikke deres motiver.

De beskriver dig som den, der haft den magtfulde rolle i jeres relationer. Kan man blive blind for nogle ting, når man har den position?

- Det vil jeg ikke afvise. Men de anklager, der kommer, vil jeg simpelthen ikke finde mig i. Jeg er sikker på, at jeg ikke har opført mig sådan.

Du er en markant stemme i den offentlige debat, hvor du har kritiseret islam for manglende ligestilling og kvindeundertrykkelse. Og du gik tidligt ind for en ny samtykkelov. Har du selv levet op til det, du har sagt i den offentlige debat?

- Ja, det har jeg da. Jeg tror, jeg var den første blå politiker, der talte om samtykkelovgivning. Hvis jeg har gjort noget forkert, er jeg ikke bange for at sige undskyld. Men det her vil jeg afvise helt. Jeg er chokeret over den måde, de beskriver det på, og jeg kender ikke motivet, siger Naser Khader.

Efter DR's møde med Naser Khader har han via sin advokat sendt yderligere et skriftligt svar, hvor han blandt andet skriver, at han er 'meget chokeret over de påstande', der rejses mod ham.

- Jeg kan sige ganske klart, at jeg ikke har optrådt voldeligt eller truende over for nogen kvinder eller har misbrugt et magtforhold, står der.

- Det ændrer ikke ved, at jeg er ked af, hvis nogen føler sig krænket over mine handlinger, hvilket jeg skal være den første til at undskylde.