Kvinder i niqab besøger Folketinget: De vil gerne tale om os men ikke med os

Selvom Folketinget vedtager et forbud mod niqab, vil Sarah og Meryem ikke følge det.

I mere end en uge har to unge kvinder forsøgt at få folketingspolitikerne i tale om et kommende forbud mod at bære burka og niqab - det såkaldte tildækningsforbud.

Meryem og Sarah, der begge er HF-studerende, har kontaktet medlemmerne af Folketingets udlændinge- og integrationsudvalg, ligesom de har ringet og skrevet til politikere fra Liberal Alliance og Socialdemokratiet.

Men kun fire politikere vil mødes med de to kvinder, fordi de begge bærer niqab, fortæller de.

- Vi har lavet kampagnen ”kvinder i dialog”. Det har vi gjort, fordi vi gerne vil vise vores utilfredshed med den her lov, fortæller Meryem, der er 20 år gammel.

Politikere vil ikke tale med kvinderne

Loven hun omtaler er det udkast, som justitsminister Søren Pape Poulsen (K) præsenterede i denne uge, og som Dansk Folkeparti, Venstre og ministre fra Liberal Alliance støtter op om. Det vil forbyde tildækning af ansigtet med blandt andet burka og niqab i det offentlige rum, og straffe det med en bøde på mindst 1.000 kroner og op til 10.000 kroner ved gentagne overtrædelser.

Meryem har båret niqab i tre år, fortæller hun i radiomikrofonen i P1's ugentlige politiske magasin Slotholmen. Hendes øjne afslører, at hun taler, men munden kan man ikke ses gennem stoffet, der dækker den resterende del af ansigtet.

- Når vi tager initiativ til at tale med politikere, så gider de ikke tale med os.

- Vi prøver jo at komme i kontakt med dem oppe på borgen, men vi har bare indset, at mange af dem gerne vil snakke om os men ikke med os, siger hun.

Ser tildækning som positivt

De to kvinder har begge tilvalgt det at bære niqab senere i livet. Sarah gjorde det efter at have tænkt over sit liv.

- Jeg begyndte at tænke over: Jeg har mad på bordet og tag over hovedet, men følte inderst inde, der manglede noget.

Derfor begyndte hun at søge islam mere og mere.

- Jeg begyndte at gå med det, fordi vi ser tildækning som noget positivt. Jeg ved godt, at man i kvindekampen i Danmark ser nøgenhed og at tage tøjet af som noget positivt, men vi ser jo det omvendte. Lad være med at være så etnocentrisk. Der er andre mennesker, der ser anderledes på verden, lyder det.

De to unge kvinder deltog i P1's ugentlige politiske magasin Slotsholmen for at fortælle om, hvorfor de er mod et kommende tildækningsforbud. (Foto: © Martin Fält Hansen, DR Nyheder)

Vil droppe ud af HF-studie

Senere i dag skal de to kvinder tale med Alternativets folketingsmedlem Josephine Fock, og også Socialdemokratiets Mette Gjerskov har sagt ja til at mødes. Gjerskov har også offentligt undsagt et tildækningsforbud og varslet, hun vil gå mod sit partis holdning og stemme imod et forbud.

Kvinderne har oplevet at blive spyttet på i offentlig transport, og at andre har sagt, de skal ”tage hjem”.

En lov mod at tildække ansigtet vil for de to kvinder få store konsekvenser, fordi de vil ikke tage niqabben af.

- Vi har ikke tænkt os at gå i knæ for Dansk Folkeparti, siger Meryem.

Sarah er klar til at droppe sit studie, siger hun.

- Jeg har allerede lavet en aftale med min mand og sagt: ’Så må du forsøge mig’. Og så må jeg gå hjemme. Og så dedikerer jeg alt min tid til at modarbejde den her islafomobi.

Så du er klar til at droppe dit studie?

- Ja, desværre. Det er ikke noget, jeg vil, men det bliver jeg nødt til. Jeg står mellem at opgive de ting, jeg tror på, min identitet og min overbevisning – eller mellem at skulle acceptere noget, som er dybt uretfærdigt.

Du to kvinder har ikke ønsket at stå frem med deres efternavn af frygt for repressalier. DR Nyheder kender deres fulde identitet.