Kvinder protest-ammer på Rådhuspladsen

Hundredvis af kvinder – og mænd – var mødt op på Rådhuspladsen for at sætte fokus på amning i det offentlige rum.

På Facebook var 700 mennesker tilmeldt amme-protesten på Rådhuspladsen. (Foto: Paw Velling © DR)

Der var dømt skovtursstemning på Rådhuspladsen i dag, da nogle hundrede mennesker brugte en time i det gode vejr på at vise, at det er helt ufarligt, når kvinder ammer.

Det er Trine Maria Larsen, som også er kendt som blogger under navnet Lortemor, der har taget initiativ til masse-amningen.

- Det har jeg fordi jeg ved, der er en masse kvinder, som ikke har lyst til at være blufærdighedskrænkere, og som ikke har lyst til at støde andre. Så jeg synes, det ville være en fin idé at møde op og vise, at det ikke er en seksuel ting, og at det ikke er stødende at amme, siger hun.

Enhedslisten barsler i øjeblikket med et forslag til lovgivning på området. Men det er ikke vejen frem, siger Trine Maria Larsen, mens hun står i forælderflokken ved Københavns Rådhus.

- Jeg er ude efter en holdningsændring. For jeg synes ikke, der skal være en lov, men jeg synes, det er en skræmmende ting at vide, at jeg kan ske at gå ind på en café som kunde og så blive afvist, fordi jeg ammer mit barn, siger hun.

Stine Brix, der er sundhedsordfører for Enhedslisten slår dog fast, at hun ikke nødvendigvis vil gøre det lovpligtigt at lade kvinder amme på caféer.

Det er ret enkelt for mig: Man skal have lov til at give sit barn mad, siger Julie Vinding, som havde sønnen Sofus med til demonstration. (Foto: Paw Velling © DR)

Amning er blufærdighedskrænkelse

Ligebehandlingsnævnet afgjorde for nylig, at det var i orden, da en restaurant bortviste en kvinde for at amme, fordi:

- Da de anvendte midler, ikke går ud over, hvad der er hensigtsmæssigt og nødvendigt for at varetage hensynet til andre kunders blufærdighed, finder nævnet, at indklagede 1 ikke har handlet i strid med ligestillingsloven, som der står i nævnets afgørelse.

Og det er det, der er faldet Stine Brix for brystet.

- Jeg synes, det er vigtigt at slå fast, at det ikke er blufærdighedskrænkende at amme, og det er jo det, som ligestillingsnævnet har lagt vægt på, siger Stine Brix.

Som hun ser det, er der en anden mulighed for lovgivning. Nemlig den, at en kvinde ikke må kunne bortvises for at amme med begrundelse i, at det er blufærdighedskrænkende.

- For mig er det vigtigt, at man har mulighed for at give sit barn mad, der hvor man nu er, siger hun.

Og mens kvinderne på Rådhuspladsen kan nyde solen på landets caféer henover sommeren, så vil Stine Brix finpudse sit lovforslag, så det er klar til at blive fremsat efter sommerferien.

Facebook
Twitter