LA er enig med oppositionen om partistøtte - men stemmer med regeringen

Hvis der en dag er flertal for endnu mere åbenhed, så er det bestemt interessant, siger Liberal Alliances gruppeformand.

Liberal Alliance vil gerne have endnu mere åbenhed om partistøtte, men stemmer i denne omgang for regeringens forslag. Her ses partileder Anders Samuelsen og Leif Mikkelsen under Folketingets åbning tirsdag d. 4. oktober 2016. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Det bedste forslag kommer egentlig fra fem partier udenom regeringen, men alligevel stemmer Liberal Alliances folketingsmedlemmer for regeringens forslag, når politikerne i dag diskuterer partistøtteregler.

Det konstaterer partiets gruppeformand, Leif Mikkelsen, frem mod dagens førstebehandling af et lovforslag fra økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) om mere åbenhed for partistøtte i Danmark.

Lovforslaget er blevet til i forlængelse af en politisk aftale mellem VLAK-regeringen og Socialdemokratiet i starten af året, og dermed er der flertal for forslaget.

Det får imidlertid kritik for langt fra at være vidtgående nok, og at der ikke gøres op med, at partier kun skal oplyse, når en privatperson eller en virksomhed donerer mere end den fastsatte beløbsgrænse på 20.000 kroner. Det præcise beløb skal ikke oplyses.

En kritik rettes ligeledes mod det manglede opgør med de såkaldte pengeklubber, hvor flere forskellige kan gå sammen om at donere beløb over 20.000 kroner via en erhvervsklub eller en anden forening og dermed reelt fastholde deres anonymitet.

LA: Det kunne vi godt medvirke til

Derfor er de fem partier i Folketinget, der ikke er med i aftalen, gået sammen om at forpligte hinanden på at indføre endnu mere åbenhed, hvis de en dag i fremtiden får flertal.

Og gruppeformand Leif Mikkelsen fra Liberal Alliance har masser af ros til forslagene fra de fem partier.

Hvordan flugter de her forslag med den måde, Liberal Alliance ser på reglerne for partistøtte?

- Det ser meget fornuftigt og fredsommeligt ud i forhold til vores hovedsynspunkter om så stor åbenhed som muligt og gennemsigtighed, så man i dagslys kan se, hvem der støtter hvem. Det har vi argumenteret tydeligt for, så det kunne vi sådan set godt medvirke til, siger Leif Mikkelsen.

- Vi pegede faktisk også på det i de forhandlinger, der førte til det lovforslag, vi behandler i øjeblikket i Folketinget, og som så fandt sin begrænsning i, hvad der kunne skabes flertal for i den kreds. Det accepterede vi så.

- I øjeblikket er vi i regering og bundet af den regeringsdeltagelse, så vi flirter ikke med de andre i øjeblikket.

Men hvordan flugter regeringens forslag med de tanker, Liberal Alliance gør sig om partistøtte?

- Det er et skridt i den rigtige retning, det vi vedtager nu. Man er gået så langt, som man kunne blive enige om. Vi havde ønsker og kunne sagtens være med til noget mere, og det er så det de andre partier udenfor gerne vil. Så hvis det flasker sig en dag, at det flertal tegner sig, så er det bestemt interessant, siger Leif Mikkelsen.

Så du kan godt se Liberal Alliance efter et valg, hvor man måske ikke er bundet af et regeringssamarbejde, gå med de fem partier og se på, om man kan gennemføre de her forslag?

- Nu har vi bestemt os for at blive siddende i regering, og at blå blok vinder næste valg. Derfor varer det meget længe, inden det her kan realiseres, men de skal jo også have noget at få tiden til at gå med, så det er hyggeligt nok. Men det har lange udsigter, og så længe vi sidder i regering, så forpligter vi os fuldstændig på den aftale, der ligger.

Enig med juraprofessor

Hvis du selv kunne bestemme, hvordan skulle de danske partistøtteregler så se ud i fremtiden?

- De ville være ganske transparente og gennemsigtige, så hverken fagforeninger, erhvervsklubber og så videre kan køre penge derigennem, som så kommer ud som et samlet beløb, uden at man egentlig kan se, hvad der ligger bag. Det er ikke en god måde, så det kunne vi sagtens medvirke til at kaste lys over. Og den måde, vi kører det på hos os i Liberal Alliance, kan sagtens tåle en gennemlysning, så det har vi ingen problemer med, siger Leif Mikkelsen.

Er de her klubber, hvor man kan samle penge og alligevel bidrage anonymt, den største udfordring med åbenheden om partistøttereglerne?

- Ja, og fagforeningerne, som dele af rød blok gerne vil værne om. Så vi skal have løsnet op på begge sider, hvis vi skal gøre det. Og jeg fornemmede, at der blev blokeret for det i det oplæg, som der faktisk kom fra ministerens (Simon Emil Ammitzbøll, red.) hånd, men som ikke kunne lade sig gøre, hvis man skulle have de her partier med. Det er svært at sige, hvornår det bliver muligt, men ikke lige nu i hvert fald.

Juraprofessor Jørgen Albæk Jensen vurderer, at det uden tvivl er de fem partiers forslag, der skaber mest åbenhed om partistøtten i Danmark, og ikke regeringens. Er du enig med ham?

- Ja, det er jeg. Det var også det, vi argumenterede for i tilblivelsen af det nuværende lovforslag. Vi ville gerne have haft noget mere med. Vi havde også et tilsagn om det, men to af de punkter blev pillet ud, og det er faktisk dem vi sidder og diskuterer nu, siger Leif Mikkelsen og henviser dels til spørgsmålet om at oplyse præcis beløbsstørrelse på donationer og dels de såkaldte pengeklubber.

- Men det var her til, vi kunne nå. Om det er fordi, at der er partier, som har særlig kærlighed for den ene og den anden form for sammenslutning, og at de partier har en fylde i Folketinget, som gør, at man ikke kan komme udenom dem, er nok det, der er tilfældet.