LA får den dårligste måling siden valget og SF den bedste

De to partier, der begge har landsmøde i dag, står til at bytte styrkeforhold i Folketinget.

Det går op og ned i politik, lyder LA's politiske ordfører, Christina Egelunds, reaktion på en dårlig måling. Omvendt glæder SF-formand Pia Olsen Dyhr sig over partiets bedste Epinion-måling siden valget. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Hvis man ellers skæver til meningsmålinger, bliver det i dag lidt sjovere for SF's formand, Pia Olsen Dyhr, at byde sine partifæller velkomne til landsmødet i Kolding, end det tilsvarende bliver for partileder Anders Samuelsen at skyde Liberal Alliances landsmøde i gang i København.

SF står med 6,9 procent nemlig til det bedste resultat siden seneste valg i en Epinion-måling foretaget for DR Nyheder. Omvendt tangerer Liberal Alliance med 3,9 procent partiets dårligste måling siden valget.

Dermed står de to partier næsten til at bytte størrelsesforhold i forhold til valgresultatet i 2015, hvor SF fik 4,2 procent af stemmerne og Liberal Alliance fik 7,5 procent.

Opturen for SF og nedturen for LA underbygger målingens generelle tendens, der endnu engang giver komfortablet rødt flertal. 54,6 procent agter at sætte kryds ved et af oppositionspartierne. 45,4 procent vil stemme på et af de borgerlige partier.

LA: Ligesom i showbiz går det op og ned i politik

Hvis Liberal Alliance får et valgresultat på 3,9 procent af stemmerne, som målingen spår, må regeringspartiet vinke farvel til næsten halvdelen af sine mandater, for så vil folketingsgruppen skrumpe fra de nuværende 13 til 7.

Kun én gang tidligere i denne valgperiode har partiet ligget så lavt i en Epinion-måling, og det var for præcis et år siden.

Men LA’s politiske ordfører, Christina Egelund, er ukuelig optimist forud for landsmødet.

- Ligesom i showbiz, så går det op og ned i politik. Hvis det går ned her, så går det sikkert op næste gang, og det falder jo nogenlunde sammen med valget, så det lyder til, at timingen er fin, siger hun.

3,9 procent må alt andet lige være utilfredsstillende. Hvad kan det skyldes?

- Jeg vil da hellere have en måling på 7,5 end på 3,9 procent. Hvad det kan skyldes, det vil jeg ikke kloge mig på - jeg er politiker, ikke valgforsker. Jeg kan bedst lide at udtale mig om noget, jeg har forstand på, og jeg har ikke forstand på valganalyse.

Hvad skal I gøre herfra for at vokse?

- Vi skal ud og overbevise borgerlige, liberale vælgere om, at hvis man vil have mere frihed og lavere skat, så skal man styrke Liberal Alliance, siger Christina Egelund.

SF kommer med udstrakt hånd til en rød regering

Hvis målingens 6,9 procent til SF også bliver valgresultatet, vil venstrefløjpartiet vokse fra de nuværende 7 folketingsmedlemmer til i alt 12 mandater.

Det glæder selvsagt partiformand Pia Olsen Dyhr. Og hun har også et bud på, hvorfor partiet går fremad i målingerne:

- SF er i dén grad kommet med nogle forslag til, hvordan vi får en ny politik i Danmark efter et regeringsskifte – og jeg tror, det er det, danskerne belønner os for.

- Men vi er jo ikke i mål endnu. Det resultat, der batter, det er jo valgresultatet, så vi skal stadig gøre os fortjent til mere, siger Pia Olsen Dyhr.

Hvad skal jeres 6,9 procent veksles til i forhandlingerne med S-formand Mette Frederiksen, hvis flertallet bliver rødt?

- Hvis vi skal indgå i en regering med Mette Frederiksen, så er det afgørende for SF, at vi skal have afskaffet kontanthjælpsloftet, vi skal mindske uligheden og sørge for, at vores børn får gode vilkår – og så skal vi selvfølgelig sørge for at have en ambitiøs klimapolitik. Det er noget af det, vi vil veksle vores stemmer til. Og jo stærkere vi bliver, jo nemmere bliver det.

"Hvis" I skal indgå i en regering, siger du. Som det ser ud lige nu, er I jo ikke engang inviteret, for Mette Frederiksen stiler mod en ren S-regering?

- Det må jo i sidste ende være valgresultatet, der afgør det. SF kommer med en udstrakt hånd, men for os handler det ikke om at få poster for posternes skyld. Det handler om at sikre en ny politik, der både er solidarisk, ambitiøs på klimaet og tænker på vores børn, siger Pia Olsen Dyhr.

Valget skal afholdes allersenest 17. juni.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk