LA forsvarer ny kontrol mod børns cigaretkøb: Forventer at politiet gør mere

Styrelse får kun én ekstra deltidsansat til kontrol, men regeringsparti tror, det er nok.

May-Britt Kattrup ( LA) vil have politiet til at bistå med tilsyn i detailhandlen for at sikre, at tilsynet med tobakssalg til børn bliver effektivt nok. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Når Sikkerhedstyrelsen efter planen overtager tilsynet med salg af tobak fra årsskiftet, får den til at opgave at kontrollere, at smøgerne ikke havner mellem hænderne på børn og unge under 18 år i butikkerne.

En opgave, som styrelsen skal løfte uden den store ekstra tilførsel af mandskab. Regeringen har fundet én ekstra deltidsmedarbejder ansat på 70 procent af fuldtid (0,7 årsværk) til opgaven.

Men det bør være nok, lyder det fra Liberal Alliances sundhedsordfører, May-Britt Kattrup, der henviser til, at Sikkerhedsstyrelsen allerede i dag kommer på tilsyn i butikkerne for at kontrollere en række andre forhold.

- Jeg tænker, at de her 0,7 årsværk er et supplement til det, der allerede findes. Plus der også er indgået et partnerskab med detailhandlen, som vil gøre en ekstra indsats for at overholde loven fremover. Så jeg mener, der er gjort meget på flere fronter. Det vil jeg gerne give en chance, før vi går ud og gør yderligere, siger hun.

Risikerer at miste tobakssalget

Socialdemokratiet og SF kritiserer ellers regeringens udkast til et lovforslag for at være ”til grin” og uambitiøst. Hele sidste år fandt politiet bødeblokken frem to gange for at notere butikker, der havde solgt tobak til mindreårige. Det ændrer større bøder ikke på, siger de to partier.

Men ifølge LA’s sundhedsordfører skal også politiet nu til at tage opgaven mere alvorligt.

- Jeg har også en forventning om, at politiet bliver mere opmærksomme på det, efter der har været så meget fokus på det.

Af regeringens udkast fremgår det også, at det skal undersøges, hvorvidt butikkerne kan miste deres ret til at sælge cigaretter, hvis de i ”særligt grove tilfælde” overtræder lovgivningen gentagne gange.

Den trussel mener May-Britt Kattrup vil afskrække nogle butikker fra at sælge tobak til mindreårige.

- Alene det, at man måske kan få frakendt retten, hvis man i gentagne tilfælde ikke overholder loven, må i sig selv give en effekt, siger hun.

Hun erklærer sig parat til igen at se på loven, hvis der fortsat dukker sager op om salg af smøger til mindreårige, når den nye lov er trådt i kraft.

Facebook
Twitter