LA forsvarer Samuelsens forbrug: 'Sund fornuft' at bruge 340.000 på kontorindretning

Det var nødvendigt at give udenrigsministerkontoret et ”visuelt løft”, da Anders Samuelsen trådte til, lyder det.

Christina Egelund (LA) forsvarer, at udenrigsminister og LA-partiformand Anders Samuelsen har brugt cirka 340.000 kroner på at indrette sit ministerkontor. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Det var en klar nødvendighed, at der skulle bruges i omegnen af 340.000 kroner på at indrette udenrigsministerkontoret, efter at Anders Samuelsen (LA) i 2016 overtog ministerposten fra Kristian Jensen (V).

Derfor er det også helt i orden og blot et ”udtryk for sund fornuft”, at Anders Samuelsen ifølge en aktindsigt udleveret til Politiken har udbedret en vandskade og fået malet samt blandt andet købt nye radiatorskjulere for over 56.000 kroner og et tæppe til lidt over 32.000 kroner.

Sådan lyder det fra Liberal Alliances politiske ordfører og gruppeformand, Christina Egelund.

DR Nyheder har uden held forsøgt at få et interview med udenrigsminister Anders Samuelsen selv, men ministeriet henviser til en række skriftlige svar, som udenrigsministeren har givet til Politiken.

Christina Egelund, var det bydende nødvendigt at bruge 340.000 kroner på at indrette Anders Samuelsen kontor?

- Ja, altså kontoret trængte til et visuelt løft. Man skal huske på, at udenrigsministerens kontor ikke bare er et arbejdssted, men også et sted, hvor internationale gæster kommer, når de besøger Danmark. Derfor har det også karakter af repræsentationslokale for udenlandske gæster, og derfor trængte kontoret til et visuelt løft, siger Christina Egelund.

- Det synes jeg også selv. Jeg har set det før, og jeg synes, det er vigtigt, at i forhold til de steder, hvor vi tager imod verden, når verden er på besøg, at der viser vi virkelig, hvad vi kan, også indenfor dansk design, siger hun.

'En nødvendig prioritering'

Men var der ligefrem behov for at bruge 340.000 kroner?

- Jamen, da man besluttede at lave den her nyindretning, konsulterede man nogle, der har forstand på det, fik to uafhængige bud og valgte så det billigste.

Kunne man ikke have fået udbedret vandskade, få malet og i det hele taget indrettet for mindre end 340.000 kroner?

- Jo, det kunne man givetvis. Men jeg synes ikke, at når for eksempel udenlandske udenrigsministre er på besøg i Danmark, så skal sidde på et kontor og stirre sig blinde på en vandskade på et gulvtæppe. Så det kunne man givetvis, men man kunne ikke gøre det, som er sket, nemlig et samlet visuelt løft af kontoret, der giver kontoret det moderne udtryk, som jeg mener, at vores udenrigsministers kontor skal have.

Liberal Alliance gik med Anders Samuelsen i front til valg på at begrænse udgifterne i det offentlige. Minusvækst faktisk. Hvordan harmonerer det med, at Anders Samuelsen bruger 340.000 på indretning, herunder 56.000 kroner på radiatorskjulere?

- Det harmonerer jo på den måde, at vi mener, at man skal vende hver en krone i det offentlige forbrug, at man skal bruge skatteborgernes penge med omtanke, og at man skal prioritere. Det gør vi hele tiden indenfor de offentlige udgifter, siger Christina Egelund.

- Jeg mener, at det er en nødvendig prioritering, at udenrigsministerens kontor – og det er ligegyldigt hvem der er udenrigsminister – ser præsentabelt ud, når vi modtager gæster fra udlandet, siger hun.

Men 56.000 kroner for radiatorskjulere og 32.000 kroner for et tæppe lyder givetvis eksorbitant i manges ører. Hvordan lyder det i dine ører?

- Jeg har ikke nogen kommentarer til de enkelte detaljer i indretningen af kontoret. Jeg tror, det er godt, at man har hyret professionelle, som har forstand på det. Hvis jeg tænker på min egen sans for indretning, så er det i hvert fald godt, at man ikke har spurgt en politiker eller mig.

Sund fornuft - ikke flottenheimeri

For mange vil 340.000 kroner givetvis være mere, end man bruger på at nyrenovere et helt hus. Kan du forstå, hvis der er vælgere, som bliver forargerede, når de kan se, hvor mange penge Anders Samuelsen har brugt på at indrette sit kontor?

- Nej. For man skal huske på, at det ikke bare er et arbejdskontor. Det er et kontor, hvor vi modtager både udenrigsministre og diplomater, som kommer til Danmark. Mange af dem, især udenrigsministre, er her i ganske kort tid. Bliver måske kørt fra lufthavnen til udenrigsministerens kontor og så tilbage igen. Der er det vigtigt, at de får det allerbedste indtryk af Danmark og bliver taget imod et sted, hvor der ser ordentligt ud.

Hvor præcist er det, når tidligere udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i Politiken kalder det ”flottenheimeri”, at Anders Samuelsen bruger 340.000 kroner på indretning, og der er tale om offentlige midler?

- Jamen, det synes jeg ikke er præcist. For det er ikke et udtryk for flottenheimeri at have den holdning, at Danmarks udenrigsministers kontor skal se præsentabelt ud, når vi modtager gæster fra udlandet. Det, synes jeg, er udtryk for sund fornuft.