LA kritiserer DF for dyre løfter: De snyder vælgerne

Liberal Alliance mener, at DF snyder vælgerne med ufinansierede forslag. DF afviser kritikken.

Dansk Folkeparti har stillet forslag for 46 milliarder kroner siden sidste folketingsvalg. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

Listen over forslag og udmeldinger fra Dansk Folkeparti siden folketingsvalget er lang - og dyr.

En gennemgang af en række svar fra Skatteministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet og Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter viser ifølge BT, at den samlede regning løber op i hele 46 milliarder kroner.

LA: Det er utroværdigt

Det er gammelkendt, at Socialdemokraterne mener, at Dansk Folkeparti decideret snyder vælgerne, og nu rykker Liberal Alliance også frem i køen af kritikere.

- Man snyder vælgerne. Det giver dem et forkert indtryk af, hvilken politik de er i stand til at føre, hvis de havde magten i Danmark. Ethvert parti skal give vælgerne et reelt indtryk af, hvilken politik de vil føre, siger finansordfører Ole Birk Olesen.

Han forestiller sig som eksempel en diskussion om registreringsafgiften på biler, hvor Dansk Folkeparti siger, at "den skal ned".

- Hvis partiet så ikke er villig til at finde de penge et sted, enten ved at spare milliarden i de offentlige udgifter, eller man hæver skatten, så er det jo snyd at sige, at partiet vil sænke registreringsafgiften med en milliard. For det vil de jo ikke, hvis de ikke vil finde pengene et andet sted. Det er ikke troværdigt, siger Ole Birk Olesen.

S: Det er helt vildt

Så sent som i august lancerede Socialdemokraterne en kampagne rettet mod Dansk Folkeparti, der skulle sætte fokus på udgifterne til partiets forskellige forslag og udmeldinger.

Ifølge Socialdemokraterne havde Dansk Folkeparti dengang i alt 170 ufinansierede milliarder kroner ude at svømme på vælgerhavet for forslag om eksempelvis ret til daglige bade til ældre, oprettelse af alderdomshjem og styrkelse af yderområderne.

Socialdemokraternes gruppeformand Leif Lahn Jensen kalder den nye gennemgang af Dansk Folkepartis forslag og udmeldinger "helt vildt".

- Det undrer mig meget, og Dansk Folkeparti er nødt til at fortælle, hvor alle de penge skal findes henne. Jeg mener, at vælgerne har krav på at vide det, siger han.

DF: Selvfølgelig kan det ikke gennemføres 100 procent

Hos Dansk Folkeparti forstår man ikke kritikken. De forskellige meldinger skal nemlig ikke ses som noget, der nødvendigvis skal gå op.

- Det er en hensigtserklæring, et pejlemærke for, hvilken retning, vi gerne vil i. Selvfølgelig kan det ikke gennemføres 100 procent, siger partiets næstformand Peter Skaarup.

Ole Birk Olesen mener altså, at DF vildleder vælgerne ved at love mere, end de kan indfri. At vælgerne kan føle sig snydt, hvis de stemmer DF ud fra et løfte, der ikke bliver til virkelighed.

- Men det tror jeg altså, at vælgerne er kloge nok til at regne ud. De vil vide, at vi kæmper for det, selvom det ikke kan gennemføres med det samme, siger Peter Skaarup.

Han fastholder desuden, at alle partier gør det samme.

- Jeg skal gerne påtage mig at gennemgå de andre partiers programmer og så er jeg sikker på, at det vil vise det samme. Men jeg synes, det er ufrugtbart at fokusere på de andre i stedet for at koncentrere sig om det, man selv vil.

Facebook
Twitter