LA-minister er topscorer på Folkemødet: 24 arrangementer på tre dage

Der er flere events på dette års Folkemøde end tidligere, men folketingspolitikerne deltager alligevel i færre debatter.

Mette Bock på sidste års Folkemøde, hvor hun lyttede til partiformand Anders Samuelsens tale sammen med partifælle Simon Emil Ammitzbøll. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)

Kulturminister Mette Bock (LA) får travlt under Folkemødet på Bornholm, der skydes i gang torsdag middag.

Med i alt 24 arrangementer i kalenderen er hun den folketingspolitiker, der med afstand har mest at se til, viser en analyse foretaget af kommunikationsvirksomheden Operate.

Mette Bock deltager i seks arrangementer torsdag, otte fredag og ti lørdag, mens hun på Folkemødets sidste dag, på søndag, tager en hviledag.

Kulturministeren skal blandt andet debattere danske mediers fremtidsudsigter samt public service og dens rolle i samfundet fremover.

På de efterfølgende pladser på listen over de travleste folketingspolitikere kommer Ida Auken (R), Flemming Møller Mortensen (S), Bertel Haarder (V), Mogens Lykketoft (S) og Søren Pind (V).

Selvom dette års folkemøde målt i antal arrangementer er større end tidligere år, så deltager de danske landspolitikere alligevel i færre debatter end tidligere, viser analysen fra Operate.

Elbæk: Mere luft i år

Der er ifølge analysen 3.134 arrangementer på årets Folkemøde, og her deltager folketingspolitikerne i 1.060 af dem. Sidste år var antallet af arrangementer 2.907, men her var der folketingspolitikere med i 1.128.

- Der er fortsat stor opbakning til Folkemødet fra Folketingets medlemmer, men der bliver færre politikere per debat. Sidste år deltog folketingsmedlemmerne i gennemsnit i otte debatter fordelt over de fire festivaldage. I år er tallet faldet til syv debatter per politiker, siger Anders Dybdal, direktør i Operate.

Folketingspolitikerne er det store trækplaster, når folk vælger hvilke debatter, de vil overvære på Folkemødet. Tre ud af fire går efter debatter, hvor de kan møde en politiker, de kender - det viser en stor undersøgelse af 2016-Folkemødet.

- Jeg ved ikke, om vi er rockstjerner, men jeg tror da klart, at det spændende for borgerne er, at man pludselig står skulder ved skulder sammen med statsministeren og alle de andre medlemmer af Folketinget, siger Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk.

- Det er folk, de normalt kun ser på tv, og pludselig sidder man og spiser en is med statsministeren på havnen, og det er godt for både statsministeren og borgerne, siger han.

Ifølge Operate er politikerne dog knap så gode til at prioritere tiden til at tale med borgerne på Folkemødet - de bruger en meget stor del af deres tid på folk fra organisationer og virksomheder, fra partierne selv og på journalisterne.

"Rige" og "mindre rige"

Det har Uffe Elbæk selv taget konsekvensen af i år.

- Jeg har besluttet at få noget mere luft mellem mine debatter, fordi de sidste mange år er jeg drønet fra den ene debat til den anden, og når folk har forsøgt at stoppe mig og sige "hey Uffe, jeg har lyst til at snakke med dig", så har jeg ikke haft tid, siger partilederen.

Folkemødet på Bornholm fortsætter indtil søndag midt på dagen med mere end 3.100 arrangementer, debatter og events.

Sidste år havde Folkemødet 100.000 gæster, og da der skete allermest om lørdagen var der 75 arrangementer - i timen. Plus alt det løse.

Rasmus Nielsen, stifter og administrerende direktør på Altinget, har fulgt Folkemødet på Bornholm lige fra begyndelsen. Han mener, at størrelsen på arrangement er det mest bemærkelsesværdige.

- Det er blevet tidoblet på seks år. Det er ikke mange steder, der har så kraftig vækst. Formen var givet på forhånd, og man fandt et rigtigt godt sted her i Allinge, hvor der er en lang kystlinje og hoteller, hvor man kan være. Så det er en fantastisk lokation at holde sådan en folkefest.

Det hele begyndte med en drøm om at fremme demokratiet og dialogen og holde en politisk festival i Allinge. Nu står vi med Folkemøde nummer 7 med 3.100 arrangementer.

Et spejlbillede på det store samfund

Igen i år går diskussionen om balancen mellem "rige" og mindre "rige" arrangører, og lige under overfladen lurer en konflikt om ejerskab og penge mellem forskellige interesser.

- Det er en form for spejlbillede på det store samfund. Der er de store organisationer som Landbrug & Fødevarer, der har mange penge med hjemmefra og gerne vil uddele gratis mad, og må de så det eller ej. Og så er der for eksempel Patientforeningen, som får mulighed for at få stillet telte gratis til rådighed.

- Men alt i alt er det en fest, en lykke, folk er glade, vi trives med hinanden, og der er masser af borgere her. Så selvom vi har lidt armlægninger med hinanden, og det skal vi også have, så er det en vidunderlig fest, siger Rasmus Nielsen.

Det er nye kræfter, der står i spidsen for Folkemødet i år. Det er ikke længere bornholmerne selv, men en forening, der er øverst ansvarlige. Ifølge formand Michael Valentin kommer det dog ikke til at betyde den store forskel.

- Det ligger ikke i en kommunes DNA at lave events som det her, og derfor er det helt naturligt, at den her udvikling er kommet. Det er en kæmpe iværksætter-succes, der er vokset fra, at borgmesteren fik ideen, til at vi nu står med det her store event. Det kræver et helt andet setup, end en kommune typisk ikke er gearet til.

- Vi er i et gear, hvor arrangører og brugere forventer en høj grad af professionalisme, og derfor har vi en forening med dygtige folk, der har stor erfaring i at afvikle den slags, siger Michael Valentin.

Sidste år kostede Folkemødet i alt 48 millioner skattekroner.