LA og Nye Borgerlige står udenfor klimaloven: 'Det er ren klimapopulisme'

Partierne mener, at ny klimalov bliver dyr for Danmark og danskerne.

Nye Borgerliges partileder Pernille Vermund giver ikke en døjt for klimaministerens ord. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

167 mandater fra Folketinget står bag Danmarks første klimalov.

Men mandaterne fra Nye Borgerlige og Liberal Alliance mangler. De to partier har nemlig fravalgt at være med i aftalen.

Begge partier begrunder det med, at loven vil være økonomisk dyr for Danmark.

- For mig at se er det her ren klimapopulisme. Man sætter et mål, der betyder, at Danmark og danskerne skal spændes langt hårdere for, end de lande vi normalt sammenligner os med og konkurrerer med. Og det vil belaste både dansk erhvervsliv og dansk landbrug, siger Pernille Vermund, der er formand for Nye Borgerlige.

LA manglede opbakning

Næsten samme melding kom fra politisk leder af Liberal Alliance Alex Vanopslagh.

- Vi ved, at denne her grønne omstilling bliver meget dyr for Danmark. Og den vil på nogle områder koste arbejdspladser.

LA forlod netop forhandlingerne, da det stod klart, at der ikke var opbakning til partiets forslag om, at tabte arbejdspladser som følge af klimaloven skal modsvares af andre reformer, der skaber nye arbejdspladser.

- Vi har det sådan lidt, at hvis Danmark skal være et grønt foregangsland – og det mener vi, at Danmark skal – så kan vi kun inspirere ude i verden ved at kombinere økonomisk vækst og bæredygtighed og ikke kun bæredygtighed, siger Alex Vanopslagh.

Alex Vanopslagh og resten af Liberal Alliance er ikke med i klimaloven. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Afvisning preller af på Vermund

Klimaminister Dan Jørgensen (S) afviser, at klimaloven vil koste danske arbejdspladser. Han henviser også til, at flere erhvervsorganisationer i dag har rost aftalen.

- Vi er blevet enige om at gøre det på en måde, hvor det ikke fører til social ubalance og afvikling af arbejdspladser, siger han.

- Otte partier står bag den, stort set hele Folketinget, det er en unik stor opbakning. Det tror jeg skyldes, at de fleste er enige med mig og regeringen i, at det kan selvfølgelig godt gøres på en måde, der ikke gør os fattigere, og som ikke går ud over vores konkurrenceevne, men som gør det modsatte og skaber et samfund, som er mere moderne, mere konkurrencedygtigt og skaber flere jobs, siger ministeren.

Men den udmelding preller af på Pernille Vermund.

- Jeg stoler ikke en døjt på, at det her ikke kommer til at betyde noget for danskerne. Han siger jo samtidig, at det her vil betyde en helt anden levevis for den danske befolkning. Og hvis vi skal leve anderledes, så er det politikerne, der kommer til at regulere det – enten med nye love og regler eller med højere skatter og afgifter. Og jeg kan frygte, at man de næste 10 år vil have mulighed for at sætte et prædikat med ”klima” bag på enhver nyt skat, afgift eller regel, og så kører den lige igennem.

Hun mener, at man i stedet for en klimalov skal give landbruget og det øvrige erhvervsliv bedre vilkår, og så lade dem finde ud af, hvordan man producerer varer med et lavere CO2-udslip.

Og argumentet om, at Danmark med klimaloven vil være i klimaførersædet og kan vise vejen frem for resten af verden giver hun ikke meget for.

- Hvis man godt kan lide at rejse ned til FN og føre sig frem på de bonede gulve, så er det vel en god ting for de politikere, der gør det. Jeg synes, at man som politiker skylder at passe på Danmark og varetage Danmarks interesser først.