LA peger på Pia Kjærsgaard som folketingsformand

Alt tyder på, at Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard bliver ny formand for Folketinget.

Pia Kjærsgaard bliver med al sandsynlighed formand for Folketinget. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

Alt tyder på, at Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard bliver ny formand for Folketinget.

Det står klart, efter at Liberal Alliance nu også klart peger hende.

Til gengæld får LA formandsposten i Folketingets magtfulde Finansudvalg, oplyser partiets gruppeformand Simon Emil Ammitzbøl til DR Nyheder.

Ifølge Ritzau vil de Konservative klokken 14 melde ud, om de støtter Pia Kjærsgaard som folketingsformand. Gør partiet det, er der flertal for hende.

Ballade om posten

Der opstod ellers ballade om formandsposten i går, da Liberal Alliance helt åbent krævede topskattelettelser til gengæld for, at partiet ville pege på Pia Kjærsgaard.

Det fik Dansk Folkepartis næstformand, Peter Skaarup, til at lange kraftigt ud efter Liberal Alliance.

- Det synes jeg slet ikke om. Vi synes ikke, at poster hænger sammen med politik på den måde. Jeg synes, at Liberal Alliance skulle lade være med at lave den slags forsøg på studehandler. Det er ikke et særligt kønt syn, sagde Peter Skaarup.

Balladen opstod, da regeringen efter pres fra Liberal Alliance skrev ind i regeringsgrundlaget, at der er en ambition om sænke topskatten med fem procentpoint.

Dansk Folkeparti har dog flere gange sagt, at de ikke kan se det ske.

Støtte fra Løkke

Pia Kjærsgaard fik i weekenden støtte til at indtage posten som Folketingets formand fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Hun er en kontroversiel figur i dansk politik og en af de mest kende politikere i Danmark. Pia Kjærsgaard er tidligere politisk leder af Fremskridtspartiet, men stiftede Dansk Folkeparti i 1995.

I august 2012 annoncerede hun sin tilbagetræden som partiformand og udnævnte i samme ombæring Kristian Thulesen Dahl som sin efterfølger.

Hun er i dag medlem af Folketings Præsidium.