LA puster til bålet i blå blok i sag om krigsdokumenter

Liberal Alliance har luftet den teoretiske mulighed at udtrykke mistillid til regeringen, hvis den ikke bøjer sig for et flertal i Folketinget, der vil have offentliggjort 70.000 dokumenter om krigene i Irak og Afghanistan.

Enhedslisten, SF, Socialdemokraterne, Alternativet og De Konservative støtter alle op om beslutningsforslaget stillet af Liberal Alliance. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Mens krisen mellem Venstre og Konservative fylder alt på den politiske arena, så kan en ny dramatisk konfrontation i blå blok banke på døren senere i dag.

Et flertal udenom regeringen kræver 70.000 krigsdokumenter offentliggjort - og hvis ikke regeringen går med til det, ja så kan det ifølge Liberal Alliance udløse endnu et opgør om manglende tillid til en minister.

I de seneste dage har Mette Bock både over for Politiken og Jyllands-Posten sagt, at det er én af flere muligheder, at Liberal Alliance udtrykker mistillid til regeringen, hvis den ignorerer et flertal i Folketinget.

- Det er en af flere teoretiske muligheder - men jeg tror ikke, det kommer dertil. Det tror jeg ikke. Det gør det ikke. Der er andre ting, der kan komme ud af det, og så må vi se, hvilke håndtag vi kan dreje på, siger Mette Bock til DR Nyheder:

DET SKULLE IRAK-KOMMISSIONEN UNDERSØGE

Irak-kommissionen blev nedsat i november 2012.

Kommissionen skulle dels undersøge og redegøre for baggrunden for den danske beslutning om at deltage i krigen i Irak, dels undersøge og redegøre for, hvad danske myndigheder havde foretaget sig i forbindelse med tilbageholdelsen af personer under krigene i henholdsvis Irak og Afghanistan.

Efter planen skulle kommissionen have afgivet sin beretning senest fem år efter, at den blev endeligt nedsat.

Kilde: Justitsministeriet

- Jeg har tillid til, at Søren Pind i dag siger noget, som gør, at vi kan finde en ordentlig løsning på det her, siger Mette Bock.

LA: Vi aner intet

Hvorfor nævner du som mulighed, at I kan udtrykke mistillid til regeringen, hvis den ignorerer et flertal i Folketinget?

- Fordi det er en teoretisk mulighed. Det er den ene yderlighed. Den anden er, at man siger, "nå, det var så det". Den mulighed, vi vælger i praksis, kan vi først blive klogere på, når vi har set, hvordan dagen går, siger hun.

Søren Pind har altså ikke indkaldt jer til forhandlinger omkring offentliggørelsen af de her dokumenter - Hvad har I hørt fra ham?

- Ingenting. Vi aner det ikke. Det kan være, han siger, at han vil forhandle. Jeg håber, at han siger, at de kan se fornuften i det og derfor indkalder til forhandlinger med partierne - og så kan vi offentliggøre det, der er hensigtsmæssigt, siger Mette Bock.

Hvor stålsatte er I i Liberal Alliance på at få de her dokumenter lagt frem?

- Vi siger, hvad vi gør, og vi gør, hvad vi siger. Det har været et langt træk det her - Det er et oprigtigt ønske, vi har. Regeringen siger, at der ikke er noget at skjule, derfor har vi også et håb om at offentliggøre det her og så afmystificere det, siger Mette Bock.

Behandles i Folketinget senere

Enhedslisten, SF, Socialdemokraterne, Alternativet og De Konservative støtter alle op om beslutningsforslaget stillet af Liberal Alliance.

Da der tidligere på måneden var samråd med justitsminister Søren Pind (V), ville han ikke svare på, om han ville følge et muligt folketingsflertal.

- Det er alt for tidligt at sige noget om endnu. Vi skal jo først se, hvad der materialiserer sig, lød det fra Pind 6. februar.

Under samrådet stod det klart, at de mange partier, der vil have fremlagt dokumenterne, der har været stillet til rådighed for de nu lukkede Irak- og Afghanistankommission, var med på at forhandle om, hvad der skulle lægges frem.

Men dengang ville Søren Pind ikke love, at der vil komme forhandlinger, og der er ingen tegn på, at regeringen vil støtte beslutningsforslaget. Dermed kommer der et flertal imod regeringen.

Beslutningsforslaget skal til behandling i folketingssalen i dag.