LA-top efter kritik fra bagland: Politik skal ikke gøres op i nederlag og sejre

Men partiet tager løbende bestik af, hvor der er mest indflydelse at hente, siger politisk ordfører.

Liberal Alliance har mest indflydelse ved at sidde i regering, siger partiets politiske ordfører, Christina Egelund. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Selvom der nu i dele af Liberal Alliances bagland rejser sig en debat om, hvorvidt partiet bør træde ud af regeringen, står LA-toppen fast:

Som det er lige nu, får vi mest ud af at sidde i regering, lyder det fra politisk ordfører Christina Egelund (LA) på trods af, at der ikke kommer nogen stor skattereform, som ellers var Liberal Alliances klare ambition.

- Vi en del af en regering, der faktisk har sænket skatterne og afgifterne over mange gange, særligt det seneste halve år. Det er gode resultater for danskerne, og på den baggrund synes vi, at det giver bedst mening at, vi fortsætter i en regering, der sænker skatten, siger hun.

Men I fik også en sænkelse af eksempelvis registreringsafgiften, da I sad uden for regeringen, så her kan I sagtens få liberale mærkesager igennem?

- Man kan altid hive brudstykker ud af forskellige forhandlingsforløb. Jeg konstaterer, at vi er en del af en regering, som stadig har ambitioner om at sænke skatterne for danskerne, og som har sænket skatter og afgifter ret markant, også på finansloven.

- Det er ikke sådan, at vi med gårsdagens udmelding fuldstændig har begravet ambitionerne om at sænke skatten. Det arbejder vi videre med de kommende måneder.

Ikke i regering for enhver pris

Men I har jo slet ikke fået skattelettelser i den størrelsesorden, som I gik til valg på?

- Vi er gået til valg på meget markante lettelser i indkomstskatten. Det er der vist ingen, der er i tvivl om, at vi gerne vil. Vi er det parti i Danmark med den mest ambitiøse skatteplan, så det er da fuldstændig rigtigt. Men politik er det muliges kunst.

Men hvorfor bliver I så i regering, når det åbenlyst ikke er muligt at få skattelettelser så store, som I gerne vil have?

- Det er jo ikke Liberal Alliance, der står i vejen for, at vi kan sænke skatterne. Vi tager løbende bestik af, hvor det er, at vores mandater gør størst gavn, ikke for os selv, men for Danmark og dem, der har stemt på os.

- Og jeg er ikke i tvivl om, når man sidder tæt på forhandlingsprocesserne og det daglige politiske arbejde, at der har vi mest ud af at sidde i en regering.

Kan du afvise, at der kommer et tidspunkt, hvor I må sige, at der ikke bliver ført nok liberal politik i regeringen, og I forlader den?

- Liberal Alliance bliver aldrig et parti, for hvem det er et mål i sig selv at sidde i regering, og som vil sidde i regering for enhver pris. Vi skal løbende tage bestik af, hvor vi har størst indflydelse, og hvor giver det størst mening, at vi lægger vores indsats. Og for mig at se så handler det om, hvor vi opnår de bedste og største politiske resultater i forhold til det mandat, vi fik af vælgerne.

- Og det kan os, som sidder helt tæt på, se, at det gør det, når vi sidder i regering. Der er indflydelsen, som det er lige nu, størst.

Det ligner nu en aftale til 3,5 milliarder og endda noget, som mere eller mindre var aftalt med Dansk Folkparti på forhånd. Er det ikke et nederlag for Liberal Alliance, at det bliver så lille en aftale?

- Jeg synes et eller andet sted, at vi skal ud over det der med, at politik skal gøres op i nederlag og sejre. Politik er ikke et spil ludo. Vi har fået mange små sejre løbende siden valget. Hvis man spørger mig, om jeg gerne vil have gennemført større skattelettelser i går eller i forgårs, end det, der er udsigt til, at vi kan, så ja selvfølgelig.

LA: Meget ser underligt ud

Men de 3,5 milliarder har Kristian Thulesen Dahl sådan set nikket til for længst, så hvad står I egentlig tilbage med i Liberal Alliance?

- Hvis vi bare kigger tilbage på den seneste måned, så så vi en finanslov, hvor jeg ikke kan huske, at man nogensinde har sænket skatterne så meget på en finanslov, som på den, vi vedtog i december. Vi fjernede skatten på fri telefon og særskatten for pensionister, så der er drypvise skattelettelser, men stod det til os, så lavede vi mere ambitiøse skattereformer.

Men kan du forstå, at folk synes, det er mærkværdigt det hele, når Anders Samuelsen før jul sagde, at "jeg har aftalt med statsministeren, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie øjeblikkeligt indkalder til fortsatte forhandlinger om ikke bare en skatteaftale. Men en ambitiøs skatteaftale. På den baggrund har jeg besluttet, at Liberal Alliance stemmer for finansloven"?

- Der er mange ting i den her proces, som ser underlige ud, og jeg synes også, at vi i Liberal Alliance meget åbent og ærligt har erkendt, at der var dele af den her proces, som skulle have været udført på en anden måde.

- Men når alt kommer til alt, så synes jeg, at politik må være vigtigere end proces, og ingen må være i tvivl om, at Liberal Alliance hver eneste dag går på arbejde med det formål at sænke skatterne og skabe mere frihed for danskerne, siger Christina Egelund.

Facebook
Twitter