LA-top tager afstand fra selvtægt efter ulvedrab på folketingskandidats bopæl

Oplysningerne om, at folketingskandidat var til stede, da ulv blev skudt, er nye for partiet.

(Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Et dræbende skud mod en ulv ud af et bilvindue i Ulfborg mandag den 16. april har for alvor genstartet debatten om ulve i Danmark.

I går aftes kunne DR Nyheder fortælle, at drabet på ulven skete på en mark øst for Ulfborg, hvor Liberal Alliances folketingskandidat i Vestjyllands Storkreds, Steffen Troldtoft, har bopæl. Han var til stede på marken, da ulven blev skudt, og ses kort inden køre efter ulven i sin traktor.

Samtidig er han kendt fortaler for, at det skal være lovligt at skyde ulve i Danmark, hvis de nærmer sig beboelse eller er truende.

Oplysningerne om de faktiske omstændigheder ved drabet kommer bag på Liberal Alliances politiske ordfører, Christina Egelund.

- Jeg kan i hvert fald sige så meget, at det er helt nye oplysninger for os og for mig, det som vi har set i aften (i går, red.). Der er selvfølgelig to sider af denne her sag. Mig bekendt er vores folketingskandidat ikke sigtet, siger hun.

I videoen herunder ses Steffen Troldtoft køre efter ulven i sin traktor:

En 66-årig mand fra lokalområdet er sigtet for at have skudt og dræbt ulven. Han nægter sig skyldig.

Ubehagelige billeder

Den politiske ordfører fik i går lejlighed til at se videoen, der viser drabet på ulven, sammen med resten af seerne. Hun kalder billederne ”ubehagelige”, men understreger samtidig, at vi lever i et samfund, hvor truende ulve nogle steder er et problem.

- Men selvfølgelig tager jeg dyb afstand fra selvtægt. Alle i det her land skal overholde de love og regler, der er, siger hun.

Steffen Troldtoft stillede op til folketingsvalget i 2015 og til kommunalvalget sidste år, men blev ikke valgt ind. Han er fortsat folketingskandidat for Liberal Alliance i Vestjyllands Storkreds.

Sammen med Carsten Bach, der er partiets miljøordfører på Christiansborg, har han været afsender på et forslag, om at det skal være lovligt at skyde ulve, hvis de opholder sig 50 meter eller mindre fra husdyr, når de er på 200 meters afstand af driftsbygninger og på 300 meters afstand af beboelse.

Kendt ulvemodstander

Tilbage i januar argumenterede Steffen Troldtoft på Facebook for, at folk skal stemme på ham til næste folketingsvalg med ulven som argument.

- Jeg er interesseret i at gøre en forskel på dette område, det er de fleste andre ikke, og jeg bor i ulvezonen, skrev Steffen Troldtoft.

DR Nyheder har ved flere lejligheder forsøgt at få et interview med Steffen Troldtoft om sagen – så sent som her til morgen. Det har endnu ikke været muligt, men han har tidligere afslået at udtale sig om sagen.

- Jeg har ikke ret meget tid i øjeblikket, og lige så snart jeg begynder at kommentere på noget, eksploderer skidtet i hovedet på mig, og så er det virkelig noget skidt, hvis jeg ikke har tid, har han tidligere sagt.

Det er et familiemedlem til Steffen Troldtoft, der er sigtet for at have skudt og dræbt ulven.

Politiet har ikke været i kontakt med Steffen Troldtoft i forbindelse med nedskydningen, oplyser politikommissær Poul Østergaard, der er leder af særlovs- og afgørelsescenter ved Midt- og Vestjyllands Politi. Med andre ord mener politiet altså ikke, at Steffen Troldtoft har været involveret i nedskydningen på en måde, der kan være interessant for politiet, og de anser det for meget lidt sandsynligt, at der bliver rejst flere sigtelser i sagen.