LA udvandrer fra sommerpakke-forhandlinger: 'En buket af planter, hvoraf de fleste er tidsler'

Regeringens forslag om statslige ejerandele i private virksomheder og ekstra penge til kontanthjælpsmodtagere er uspiseligt for Liberal Alliance.

Liberal Alliance trak sig i dag ud af de afsluttende forhandlinger om den såkaldte sommerpakke, som regeringen og Folketingets partier drøfter her til aften.

- Det, der ligger på bordet nu, er en buket af planter, hvoraf de fleste er tidsler. Der er kun ganske få smukke blomster, lyder det fra finansordfører Ole Birk Olesen.

For det første er det regeringens forslag om at tilbyde statskapital til gengæld for ejerandele i private virksomheder, der ikke fryder øjet hos det liberale parti.

- Private virksomheder skal være private og ikke statsejede. Men det ligger altså nu på bordet, siger han til DR Nyheder.

Regeringen ønsker at oprette en statslig fond, der skal hjælpe større "samfundsbærende" virksomheder, der har udtømt alle andre muligheder for at rejse kapital på den anden side af coronakrisen.

Det er stik imod Liberal Alliances ideologi, forklarer Ole Birk Olesen.

- For os at se, så rummer den her aftale, som der er lagt op til, en stor del socialisme. Og vi er ikke et socialistisk parti. Vi ønsker ikke, at staten skal gå ud og opkøbe ejerandele i private virksomheder.

Tusindlap til kontanthjælpsmodtagere

Liberal Alliance er også utilfredse med et andet forslag på forhandlingsbordet.

Regeringen har lovet, at der er noget til alle danskerne i forbindelse med sommerpakken, der skal sætte gang i privatforbruget og være med til at trække de økonomiske hjul i gang igen.

På vej ind til forhandlingerne afslørede finansminister Nicolai Wammen i dag, at det beløb på 1.000 kroner skattefrit, som regeringen ønsker at give til pensionister og førtidspensionister, nu også skal komme andre grupper til gode.

Det skal ske, fordi en stor gruppe borgere ikke har opsparede feriepenge i forbindelse med den nye ferielov, hvor et flertal af partierne vil udbetale dele eller alle de penge, der ellers ville blive sat på en opsparing i Lønmodtagernes Feriemidler.

- Den måde, man kan gøre det på i praksis, er for eksempel at sige, at man giver 1.000 kroner til pensionister og førtidspensionister. Det kan også være kontanthjælpsmodtagere, SU-modtagere, studerende, sagde Nicolai Wammen.

Det var det andet forslag, der fik Liberal Alliance til at trække stikket.

- Vi ønsker ikke, at overførselsindkomsterne i Danmark skal være højere. Og det, der ligger på bordet nu, er, at der skal gives tusind kroner til folk, der er på overførselsindkomster.

- Som en slags kompensation for at lønmodtagerne får nogle af deres egne feriepenge tilbage, så skal folk, der ikke har tjent nogen penge, også have penge. Det synes at være logikken omkring bordet. Men vi synes ikke, overførselsindkomsterne er for små i Danmark. Vi synes, de i nogle tilfælde er for rundhåndede til, at det kan betale sig at arbejde, siger Ole Birk Olesen.

LA: Lønkompensationsordninger er skadelige

For halvanden uge side blev regeringen enig med arbejdsmarkedets parter om at forlænge den midlertidige ordning om lønkompensation til virksomheder.

Ordningen betyder, at staten dækker op til 90 procent af de fyringstruede medarbejderes løn, hvis virksomhederne undlader at uddele fyresedler, mens de modtager støtte.

Den ordning forlænges fra 9. juli til 29. august, har regeringen aftalt med lønmodtagernes og arbejdsgivernes organisationer.

I forbindelse med de aktuelle forhandlinger om en sommerpakke lægges der ifølge DR's oplysninger også op til at forlænge kompensationsordningerne for selvstændige og freelancere.

Ifølge Liberal Alliances finansordfører er en forlængelse af kompensationsordingerne endnu et punkt, som partiet ikke kunne acceptere.

- Det er med til at putte dansk erhvervsliv ned i en kummefryser, hvor man ligesom fastfryser tingene i stedet for, at der sker det, at virksomheder, der ikke længere har behov for folk, de ophører med at have dem ansat, og folk så finder arbejde et andet sted, hvor der er behov for dem.

- Den udvikling er positiv, og den skal man ikke stoppe.

FacebookTwitter