Lægemiddelstyrelsen dropper vejledning om dansk cannabis

Styrelse beklager, at de kom med vejledning om dansk produktion, der var modsatrettet ministeriets planer.

- Det er for tidligt at informere om de fremtidige vilkår for dyrkning af cannabis så konkret, som det fremgik af teksten, skriver Lægemiddelstyrelsen, der nu trækker vejledning om produktion af medicinsk cannabis tilbage. (Foto: Ethan Miller © Scanpix)

Danske landmænd med cannabis-visioner kan ånde lettet op.

Lægemiddelstyrelsen beklager nemlig, at de i går lagde en vejledning op deres hjemmeside, hvor de skrev, at danske producenter ikke vil få mulighed for at bidrage med cannabis til blandt andet syge danske kræftpatienter i den forsøgsordning, der begynder 1. januar næste år. De skulle i stedet vente til, at forsøgsordningen afsluttes i 2022, hvor det derefter vil kunne blive aktuelt at benytte dansk cannabis.

I en pressemeddelelse forklarer styrelsen, som ligger under Sundheds- og Ældreministeriet, at de har været for tidligt ude og vejlede om vilkårene for dansk producenter, da lovforslaget om den kommende forsøgsordning med cannabis til syge stadig er i høring.

- Vi har været for tidligt ude. Det er for tidligt at informere om de fremtidige vilkår for dyrkning af cannabis så konkret, som det fremgik af teksten, skriver styrelsen, der oplyser, at de på den baggrund har fjernet vejledningen fra deres hjemmeside.

Styrelsens udmelding var nemlig komplet modsat af sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der 29. juni kunne fortælle, at regeringen - med en bred opbakning i Folketinget - ville gøre det muligt for danske producenter at lave cannabis til medicinsk brug.

- For regeringen er det vigtigste, at vi her og nu sikrer, at den produktion, der kommer op at stå i Danmark, også er med til at sikre en selvforsyning til vores forsøgsordning, sagde hun til Politiken dengang.

Vil afvente udviklingen

DR Nyheder har flere gange været i kontakt Lægemiddelsstyrelsen, men de har ikke ønsket at stille op til et interview. DR Nyheder ville gerne have haft svar på, hvad der er gået galt i kommunikationen mellem ministeriet og styrelsen, og om hvorvidt sagen får Lægemiddelstyrelsen til at ændre på sine retningslinjer i forhold til, hvornår de lægger vejledninger ud.

Styrelsen henviser i stedet til pressemeddelelsen, hvor de oplyser, at de nu vil vente med at vejlede om produktion af medicinsk cannabis, indtil lovgivningen er krystalklar.

- Det er kompliceret at fastsætte krav om dyrkning og udvikling af medicinsk cannabis, så det vil tage noget tid. Det er derfor svært at sige, hvornår vi er klar med en udmelding om de nærmere krav til ansøgning, skriver styrelsen.

Presseafdelingen hos sundhedsminister Ellen Trane Nørby oplyser, at ministeren ikke har nogen kommentarer til sagen og henviser til Lægemiddelstyrelsen.

Facebook
Twitter