Lægen skal spørge om organdonation

Løsgængeren Pia Christmas-Møller har samlet flertal i Folketinget til et forslag om, at alle over 18 år skal spørges direkte af deres læge, om de vil være organdonorer.

Tidligere har blandt andet Birthe Rønn Hornbech kritiseret donorkampagnerne for at undlade at nævne, at de pårørende ikke kan være sammen med den døende i de sidste minutter. (© DR)

I fremtiden vil alle over 18 år sandsynligvis blive spurgt direkte, om de vil være organdonorer, når de går til lægen.

Løsgængeren Pia Christmas-Møller har samlet flertal uden om regeringen til et forslag om, at alle over 18 år skal spørges direkte om deres holdning til organdonation hos lægen, eller når de modtager deres pas eller kørekort. Det skriver Berlingske Tidende.

Hun har hentet opbakning til sit forslag fra både Dansk Folkeparti og oppositionen, og Venstre og De Konservative er dermed i mindretal.

Kan stadig undlade at tage stilling

I dag får alle en folder og et tilmeldingsskema, når de modtager det gule sygesikringsbevis med posten.

Med den nye ordning skal man også kunne undlade at tage stilling, men Pia Christmas-Møller håber, at en aktiv henvendelse til alle borgere vil få flere til at melde sig som donorer.

- Selv om V og K har kæmpet imod og ikke umiddelbart vil være med, er jeg glad for, at det nu lykkes at få et bredt flertal for mit forslag. På en og samme tid giver vi borgerne et lille skub og en lille håndsrækning til at få meldt, hvor de står i spørgsmålet om organdonation. Jeg lægger vægt på, at alle svar er ligeværdige, men det kan ikke undgå andet end at øge antallet af organdonorer og dermed redde liv, siger hun til Berlingske Tidende.

V vil vente på Etisk Råd

Venstre og De Konservative har indtil nu modsat sig idéen.

- Vi synes, det er klogere at vente på, at Etisk Råd kommer med en redegørelse om emnet til efteråret, siger Venstres gruppeformand, Hans Christian Schmidt.

I dag er der lidt over en halv million organdonorer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk