Læger uden Grænser boykotter FN-møde

Nødhjælpsorganisationen Læger uden Grænser er træt af tomme ord på FN-topmøder.

I oktober 2015 blev et hospital drevet af Læger uden Grænser bombet af amerikanske styrker i byen Kunduz i Afghanistan. (Foto: © NAJIM RAHIM, Scanpix)

Læger uden Grænsen boykotter helt ekstraordinært et FN-topmøde senere på måneden om verdens humanitære problemer, hvor stats- og udenrigsministre fra en lang række lande ventes at deltage, skriver Politiken.

- Vi mener, at der blot vil komme tomme ord ud af topmødet, siger Jesper Brix, direktør for Læger uden Grænser i Danmark.

Han peger på, at stater i stigende grad står bag massive overtrædelser af internationale regler og konventioner. I oktober bombede amerikanske styrker et hospital i byen Kunduz i Afghanistan drevet af Læger uden Grænser.

Men også på andre områder mener Læger uden Grænser, at stater opfører sig stærkt kritisabelt - blandt andet ved at behandle flygtninge stadig mere inhumant og ved at reagere alt for langsomt på alvorlige sygdomsudbrud som ebola.

Læger uden Grænser havde ønsket, at topmødet skulle finde løsninger på disse konkrete humanitære problemer samt bruges til at fastholde staternes ansvar.

Men nu vil topmødet efter organisationens opfattelse i stedet ende med en række hensigtserklæringer, som regeringer kan bruge som et "figenblad" til at udtrykke deres gode intentioner uden at være forpligtet til at følge op med handling.

/ritzau/