Lækket rapport: Der skal skæres i dagpengene

Dagpengemodtagere vil få færre penge om måneden, uanset hvordan man skruer det nye dagpengesystem sammen, viser rapport fra Dagpengekommissionen.

Mere end 50.000 er faldet ud af dagpengesystemet

Landets dagpengemodtagere vil få færre penge om måneden, uanset hvordan man skruer det nye dagpengesystem sammen, skriver Politiken onsdag.

Det viser konklusionerne i en 120 sider lang rapport, ’Dagpengemodellen - Teknisk analyserapport’, som Dagpengekommissionen er ved at lægge sidste hånd på, og som Politiken er i besiddelse af.

Kommissionen er et resultat af, at langt flere end antaget - flere end 50.000 - er faldet ud af dagpengesystemet med heftig politisk debat til følge. Siden juni 2014 har ti kommissionsmedlemmer så arbejdet på at opstille mulige alternativer til det nuværende dagpengesystem. Og i den endnu ikke offentliggjorte rapport opstilles i alt tre mulige løsninger.

Tre muligheder

En er at "forlænge dagpengeperioden fra to til tre år. Den indebærer, at ydelsen sænkes med mellem 6 og 15 procent, alt efter hvem og hvor mange af dagpengemodtagerne reduktionen skal gælde," skriver Politiken.

Anden mulighed er at fortsætte med en to-årig dagpengeperiode. Som noget nyt skal et halvt års beskæftigelse "udløse et 3. år med dagpenge på 80 procent sats", som det står beskrevet i rapporten.

Den tredje mulighed er, at man gør det muligt løbende at genoptjene og forbruge dagpenge, hvor der optjenes to måneders dagpengeret for hver måned i beskæftigelse. Den kræver, at man reducerer ydelsen med fem procent, når den optjente dagpengeret er lavere end et år.

DF vil kræve flere penge

Rapporten anslår, at mellem 1.500 og 3.000 flere personer om året undgår at opbruge deres ret til dagpenge - afhængigt af hvilken model man vælger.

Dansk Folkeparti vil bruge de kommende politiske sværdslag på Christiansborg til at kræve flere penge på bordet. Direkte adspurgt, om formand Kristian Thulesen Dahl kan lægge stemmer til en model, der sætter ydelsen ned, svarer han:

- Det er ikke vores udgangspunkt, men vi låser os ikke fast på et ultimativt krav før nogen forhandlinger. Men det handler om at lave et dagpengesystem, der har så bred en opbakning, at aftalen kan bestå et par år. Skal man det, bliver det meget svært at lave, uden at man tilfører det ekstra penge, siger Thulesen Dahl til Politiken.

Facebook
Twitter