Lærere var mere syge efter reform - nu går det den rigtige vej

Lærerne havde flere sygedage efter skolereformen, men nu har det stabiliseret sig, viser en opgørelse.

Især lige efter skolereformens indførelse var der mange sygemeldinger fra lærerne (arkivfoto).

Det har kostet lærerne flere sygedage at få indfaset den nye skolereform på landets folkeskoler, viser tal over sygefravær i 2014 fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.

Det gennemsnitlige sygefravær for lærerne er steget med 1,3 dage fra 10,5 dage i 2013 til 11,8 i 2014, og stigningen var især høj i den sidste halvdel af 2014.

Stor forskel fra skole til skole

- Det stemmer overens med de meldinger, vi fik fra kommunerne, i månederne efter skolereformen trådte i kraft, lyder det fra Michael Ziegler (K), der var chefforhandler under overenskomsterne med lærerne.

- Det er nok ikke overraskende, at en så stor omstillingsproces giver et højere sygefravær, men det er noget, man skal tage alvorligt og reagere på ude på skolerne. Der er meget stor forskel på sygefraværet fra skole til skole, og problemet skal løses dér, hvor det opstår i et samspil mellem skolens ledelse og medarbejdere, siger han.

Sygefravær er bremset

Ifølge ham viser de seneste meldinger fra kommunerne, at stigningen i sygefraværet nu er bremset og i de seneste måneder har stabiliseret sig.

Det glæder man sig over hos Skolelederne, hvor man også har noteret stigningen i sygefraværet.

Det går den rigtige vej

- Derfor er det også godt, at det tyder på, at stigningen i sygefraværet nu er bremset og stabiliserer sig. På den baggrund er vi forsigtigt optimistiske om, at det går den rigtige vej igen, siger formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal.

Opgørelsen fra KL viser, at sygefraværet i kommunerne i 2014 var på 12 sygedage i gennemsnit per ansat målt i årsværk. Det er samme niveau som i 2013.

/ritzau/