Læser om Venstre-uro: Kan det være en nøje gennemtænkt strategi?

Politisk korrespondent Christine Cordsen giver svar på læsernes spørgsmål om V-uro.

Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen under Venstres valgfest på Christiansborg under Europa-Parlamentsvalget i maj. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

De interne stridigheder i Venstre har igennem de seneste dage skabt overskrifter i samtlige medier.

Selv partiets EU-ordfører Jan E. Jørgensen måtte i dag erkende, at partiet ikke fremstår i sin bedste form.

- Lige nu ser det ret rodet ud, og det kunne jeg rigtig godt tænke mig, at vi fik stoppet hurtigst muligt, så vi kan diskutere politik og være en konstruktiv og kritisk opposition til den socialdemokratiske regering, lød det.

Men det er ikke kun internt i Venstre, at balladen har givet anledning til overvejelser.

DR Nyheders politiske redaktion har fået flere henvendelser fra brugere, der også har gjort sig tanker om baggrunden for balladen. Vi har bedt DR’s politiske korrespondent Christine Cordsen svare på tre af brugernes indspark.

Kan al uenigheden i Venstre blot være en nøje gennemtænkt strategi fra Venstre for at flytte fokus fra Socialdemokratiet/regeringen og over på Venstre?

- Det tror jeg bestemt ikke. Det er ikke lige den slags opmærksomhed, et parti ønsker sig. Jeg tror sådan set også, at Venstre synes, det ville være rigtig fint, at S-regeringen fik meget mere opmærksomhed fra medierne, og at Venstre kunne få plads til at kritisere regeringen, siger Christine Cordsen.

Har Claus Hjort ikke vendt det på hovedet – var det ikke Lars Løkke Rasmussen, der brød med formandskabet, da han ikke informerede Kristian Jensen om sin SV-udmelding?

- Det kommer an på, hvis synspunkt man ser det fra. Sådan opfatter Kristian Jensen det uden tvivl. Det var jo en del af den kritik, han gav udtryk for i et interview med Berlingske – at Løkke ikke i god tid havde informeret sin næstformand om, at han skiftede strategi og inviterede Socialdemokratiet til regeringssamarbejde. På det tidspunkt var hele Venstres valgkampagne lagt an på at angribe Socialdemokratiet, siger Christine Cordsen.

- Der er også en del i Venstre, som mener, at det såkaldte delte formandskab aldrig har fungeret i virkeligheden. De konflikter, vi ser nu, har rødder tilbage i formandsopgøret i juni 2014, som jo endte med, at Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen aftalte det såkaldte delte formandskab.

Klip fra pressemødet efter Venstres sommergruppemøde.

Har Claus Hjort ikke en pointe med at tage diskussionen om næste V-formand nu? Med (formentlig) lang tid til næste valg er det da bare om at få alle skeletterne ud af skabet, så de kan proppes tilbage inden et valg.

- Der er i hvert fald mange i Venstre, der tvivler på, at Lars Løkke Rasmussen er formand og statsministerkandidat ved næste valg. Nogle mener, at Kristian Jensen er den rigtige til at tage over, mens andre synes, at både Løkke og Kristian Jensen skal ud, så Venstre kan gå til valg med en helt ny ledelse, der er fri af de gamle magtkampe, siger Christine Cordsen.

- Men efter to valgsejre før sommerferien er Lars Løkke Rasmussen lige nu i en position, hvor han selv bestemmer, hvor længe han vil blive som formand.

Facebook
Twitter