Landbruget har svigtet grønne løfter fra landbrugspakke

Meget lidt er sket, selvom landbruget frivilligt lovede at reducere udledningen af kvælstof i landbrugspakken.

Landbruget har langt fra levet op til de løfter, der blev givet i forbindelse med landbrugspakken fra 2015. Det skriver Berlingske. (Arkivfoto) (Foto: Henning Bagger /Scanpix © Ritzau Scanpix)

I forbindelse med landbrugspakken fra 2015 lovede landbruget selv at reducere sin udledning af kvælstof markant mod en lempeligere regulering. Men landbruget har næsten ikke reduceret sin udledning.

Det skriver Berlingske.

- Jeg vil sige, at jeg råbte relativt højt, da jeg hørte tallet – og det var med en masse bandeord, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til Berlingske om de nye tal.

- Det er nok udtryk for den frustration og den skuffelse, som jeg føler i forhold til, hvordan der er blevet leveret på de kollektive virkemidler, siger han.

Lovede 1451 tons, men leverede 12

Tallet, ministeren bander over, er nye tal fra Miljø- og Fødevareministeriet for, hvor meget landbruget selv har reduceret sin kvælstofudledning med.

Ifølge landbrugspakken, som fjernede en stor mængde regulering, der skulle beskytte naturen, skulle landbruget af frivillighedens vej selv reducere udledningen af kvælstof med 1451 tons årligt frem til og med 2018 og med 2907 tons frem til og med 2021.

Nu, hvor 2018 er gået, viser ministeriets tal, at landbruget har mindsket udledningen med 12 tons årligt.

Grund til bekymring

Og tallene giver i den grad grund til bekymring, siger lektor ved Biologisk Institut ved Københavns Universitet Jens Borum.

- Det er jo langt, langt under det, der var forventet. Det er jo under én procent af, hvad man havde forventet af den kollektive indsats for 2018.

- Vi ved, at udledning af kvælstof er årsag til opblomstring af alger, dårlig sigtbarhed i vandet, dårlig udbredelse af bundplanter og i værste tilfælde fiskedød og iltsvind. Vi ved, at vi er nødt til at begrænse den udledning ganske betragteligt, siger han til Berlingske.

Landbrugspakken kostede daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) jobbet, da hun lovede, at den ville være et plus for miljøet.

/ritzau/

FacebookTwitter