Tema Eva Kjer Hansen-sagen

Landbrugspakke fældede landmandsdatteren fra Aabenraa

PORTRÆT: Som datter af en landmand var Eva Kjer Hansen åbenlyst stolt over, at hun som minister stod bag en landbrugspakke, der gav de danske landmænd lov til at gøde mere.

Landbrugspakken skulle have været et højdepunkt på en politisk karriere, der har strakt sig over mere end 25 år.

Og miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har i flere omgange udtrykt stolthed over at være den øverste politiske leder for et ministerium, der gav landmændene lov til at gøde mere.

- Vi fjerner en gammeldags og ufleksibel lovgivning, og vil erstatte den med en moderne og mere målrettet regulering af landbruget og miljøet, sagde Eva Kjer Hansen blandt andet, da landbrugspakken blev vedtaget torsdag den 25. februar.

5 detaljer om Eva Kjer Hansen

Eva Kjer Hansen har som den yngste kvinde nogensinde kunnet fejre sit 25 års jubilæum som medlem af Folketinget.

Hun blev overbevist om at gå ind i politik ved et sønderjysk halbal i Bolderslev.

På trods af en arbejdsplads i København har hun holdt fast i sin bopæl i det sønderjyske

Hun bor i dag i Aabenraa med sin kæreste.

Hun har tre piger fra et tidligere forhold.

Men landbrugspakken blev markeringen af et stort politisk nederlag for landmandsdatteren.

Vil ikke stå i vejen for Løkke

Efter 14 dages ministerstorm valgte miljø- og fødevareministeren lørdag selv at trække sig fra posten.

- Jeg vil ikke stå i vejen for regeringen Lars Løkke Rasmussen II, begrunder Eva Kjer Hansen sin afsked.

Det var hun ved at komme til.

For på den ene side stod en del af det parlamentariske grundlag for Venstre-regeringen, Det Konservative Folkeparti, og krævede Eva Kjer Hansens afgang.

Og De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, så ikke ud til at ville give sig. Det ville statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) heller ikke, da han ikke så nogen grund til at fyre Eva Kjer Hansen.

Derfor trak det op til et valg med fare for, at de blå partier ville miste magten. Og det ville Eva Kjer Hansen alligevel ikke have på sig.

For nok er Eva Kjer Hansen stædig: Men hun er på ingen måde resistent over for gode argumenter, som Venstres kredsformand i Kolding Syd, hvor den afgåede minister er valgt til Folketinget, udtrykker det:

- Hun lytter til folk og er god til at komme ud i landet og se, hvordan tingene fungerer, sagde Anton Yding til DR Nyheder godt en uge før Eva Kjers exit.

Dengang var han stadig overbevist om, at hun ville ride stormen af.

Erfaren politiker og minister

Landmandsdatteren fra Sønderjylland er en af de mere rutinerede ministre i Lars Løkke Rasmussens flok. Tilbage i december kunne hun fejre sit 25 års jubilæum som medlem af Folketinget.

Hun er uddannet økonom og tidligere fødevare-, landbrugs-, fiskeri-, og socialminister. Derudover er hun kendt for at være en klassisk venstrepolitiker og liberal med stor kærlighed for det europæiske samarbejde.

Ifølge DR Nyheders politiske analytiker, Christine Cordsen, har hun også ry for at kunne være hård og kontant.

Da hun var socialminister under Anders Fogh Rasmussen (V), vakte hun postyr, fordi hun udtalte til Jyllands-Posten, at uligheden i Danmark gerne måtte blive større, fordi den skaber dynamik i samfundet.

- Det skete på et tidspunkt, hvor Anders Fogh Rasmussen gerne ville trække Venstre mod midten. Men selvom hun fik en løftet pegefinger, så rettede hun ikke ind, fortæller Christine Cordsen.

Delte vandene som minister

I sit virke som miljø- og fødevareminister fik Eva Kjer Hansen hurtigt venner - og fjender. Flest venner i landbruget. Også for mange, mener flere ordførere på Christiansborg.

- Vi har ikke en miljøminister i Danmark. Balancen er desværre gået fløjten, har De Radikales miljøordfører, Ida Auken, sagt.

Hun beskriver Eva Kjer Hansen som en meget politisk minister, hvis politiske overbevisning dominerer for meget i forhold til fakta.

Lignende kritiske røster når Eva Kjer Hansen fra Bruxelles. Europaparlamentariker og næstformand for parlamentets dyrevelfærdsgruppe, Jeppe Kofod (S), mener, det er tydeligt, at ministeren vægter landbruget klart højere end miljøet og dyrevelfærden.

Samtidig har baglandet i Venstre og interesser i landbruget kun ros tilovers for ministeren:

- Hun er et menneske, der søger kontakt og viden inden for forskellige områder. Hun klæder sig på til opgaven, inden hun bliver sat på tronen, og jeg er overbevist om, at hun balancerer de to roller, siger bestyrelsesformand i LandboSyd og folketingskandidat for Venstre, Mogens Dall.

Blå bog - Eva Kjer Hansen

  • Navn: Eva Kjer Hansen
  • Alder: 51 år
  • Fødested: Født den 22. august 1964 i Aabenraa
  • Datter af landmand Hans Hansen og Ellen Kjer Hansen
  • Politisk karriere:
  • 2011-2015: Formand for Europaudvalget
  • 2010-11: Formand for Det Udenrigspolitiske Nævn
  • 2007-10: Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri
  • 2004-07: Socialminister og minister for ligestilling
  • Uddannelse:
  • 2012: Cand.polit. fra Københavns Universitet
  • 1991: Tillægsuddannelsen på Danmarks Journalisthøjskole
  • 1983: Student fra Aabenraa Statsskole
  • 1978-80: Rødekro Skole
  • 1971-78: Hellevad Skole
  • Folketingsmedlem for Venstre siden 1990
    Kilde: Ritzau