Landdistrikter: Rapport kan ryge lige i skraldespanden

Landdistrikterne afviser rapport der konkluderer, at affolkning ikke kan stoppes.

En rapport fra Miljøministeriet og Kommunernes Landsforening konkluderer, at landdistrikterne kun skal bruges til golf og rekreative områder, men det afviser Landdistrikternes Fællesråd. (Foto: © Flemming Nielsen- P4 Østjylland)

En ny rapport om udkantsdanmark, der viser, at affolkningen i yderområder næppe kan stoppes, kan lige så godt ryge i skraldespanden.

Det mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard. Han beskylder rapporten, der er lavet i fællesskab for regeringen og Kommunernes Landsforening, for at kigge tilbage i stedet for fremad.

- I bedste fald kan man ikke bruge denne her rapport til noget overhovedet. Vi kan forhåbentlig kigge tilbage om nogle år og sige, at den rapport ikke fik ret, siger han.

Mad og golf gør det ikke alene

Rapporten er en del af det treårige projekt "Yderområder på forkant". Det skal hjælpe kommunernes planlægning frem til 2030. Heri fremgår det, at der i de kommende år skal satses på blødere områder som madkultur, golfbaner og rekreative områder i landdistrikterne.

Men det gør det ikke alene, mener Steffen Damsgaard.

- Hvis man kan give nogle oplevelser af et landdistrikt, der også indbefatter noget med fødevarer og rekreative oplevelser, er det fint. Men altså - stop nu lige. Det handler om, at motoren er i gang, siger Steffen Damgaard.

- Hele produktionsdanmark, som mange serviceerhverv er afhængige af - det er jo uden for de store byer. Det er der, der fortsat er beskæftigelsespotentiale og vækstpotentiale, siger formanden.

Ønsker en strategi for udvikling

Han ser lyst på, at regeringen lever op til regeringsgrundlaget, hvor der står, at der skal udarbejdes en samlet strategi for udviklingen uden for de største danske byer og i landdistrikterne.

- Hvis den nye regering går fra holdning til handling, vil det her ikke være truende. Det vil være en anden, men mere positiv udvikling, siger Steffen Damgaard.

Rapporten blev bestilt af det nu nedlagte Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Her lød det, at strategiprojekterne i kommunerne skulle tage afsæt i et nøgternt og realistisk syn på fremtidens udfordringer.

/ritzau/