Landsdommer Niels Fenger bliver Folketingets nye vagthund

Et enigt retsudvalg indstiler den 51-årige juraprofessor til posten som Folketingets Ombudsmand.

Niels Fenger bliver Folketingets nye Ombudsmand. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Efter måneders diskussioner er alle Folketingets partier nu enige.

Den 51-årige landsdommer og juraprofessor Niels Fenger skal være Folketingets nye ombudsmand.

Det er i hvert fald indstillingen fra et enigt retsudvalg, der her til eftermiddag på rekordtid vedtog indstillingen. Nu er det op til Folketinget formelt at godkende valget af den nye ombudsmand, når der er forhandlet mellem Folketingets administration og Niels Fenger om løn- og arbejdsvilkårene.

Ifølge fungerende formand for retsudvalget, Kristian Hegaard (RV), så er Niels Fenger ekspert på forvaltningsretten, som er en central del af ombudsmandsinstitutionens arbejde.

- Jeg glæder mig over, der er tale om et enigt Retsudvalg. som indstiller dr. jur. og landsdommer Niels Fenger, der er en forvaltningsretlig ekspert uden sidestykke.

- Nu afventer forhandlinger mellem Folketingets administration og den indstillede kandidat, førend det fremsættes i folketingssalen, skriver han til DR Nyheder.

Folketinget vedtog for knap to uger siden at udnævne en midlertidig ombudsmand, fordi medlemmerne af Folketingets Retsudvalg ikke kunne blive enige om afløseren til Jørgen Steen Sørensen, der har valgt at stoppe på posten for at blive højesteretsdommer.

Tog aktiv del i skattesagskommission

Som landsdommer er Niels Fenger blandt andet kendt for at tage del i den såkaldte skattesagskommision som kommissionsmedlem. En af kommisionens centrale opgaver var at finde frem til, hvem der stod bag lækket af daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S)'s skattepapirer til avisen BT.

DR's politiske analytiker, Jens Ringberg, fulgte kommissionsarbejdet og siger om Niels Fenger:

- Niels Fenger var et ret markant og aktivt medlem af Skattesagskommissionen.

- Han greb flere gange ind, når han syntes at vidnerne – politikere og embedsmænd – var uklare i spyttet eller måske forsøgte at tale uden om. Så stoppede Fenger deres vidneudsagn og stillede ofte syleskarpe spørgsmål

Opdateres...