Lange ventetider for firmaer og selvstændige skal ned

Som en del af vækstpakken vil regeringen afkorte sagsbehandlingstider for erhvervslivet på en række områder.

Helle Thorning-Schmidt og Margrethe Vestager fremlægger regeringens vækstpakke torsdag. (Foto: Søren Bidstrup © Scanpix)

Der er for meget ventetid for erhvervsdrivende, når det offentlige behandler ansøgninger om blandt andet byggetilladelser, miljøgodkendelser og oprettelser af firmaer.

Derfor vil regeringen som en del af den vækstpakke, der præsenteres torsdag, på en række områder reducere sagsbehandlingstiderne for erhvervslivet.

Det oplyser Økonomi- og Indenrigsministeriet til DR Nyheder.

Ventetider skal skæres med en tredjedel

Regeringen vil samlet set reducere sagsbehandlingstiden med en tredjedel på udvalgte områder og desuden forenkle selve sagsbehandlingen.

Eksempelvis skal de byggetilladelser, som kommunerne står for at udarbejde, færdigbehandles på mellem 40 og 50 dage afhængig af byggetypen. I dag er den gennemsnitlige ventetid for virksomheder 60 dage.

Samtidig skal alle miljøgodkendelser af industrivirksomheder afgøres inden for 150 dage. I dag er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid cirka 240 dage.

Derudover vil regeringen afkorte sagsbehandlingstiden for blandt andet husdyrgodkendelser, plansager, registrering af fødevarevirksomheder, etablering af selskaber og patentansøgninger.

De nye krav om kortere sagsbehandling skal ifølge regeringen gælde fra 2016.

Thorning og Vestager præsenterer vækstpakke i morgen

Det står endnu ikke klart, hvad beskæringen af ventetiderne kommer til at koste. Beløbet skal fastlægges i forbindelse med de igangværende forhandlinger om kommunernes økonomi, da kommunerne selv skal være med til at vurdere, hvad det vil koste.

Det ventes, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) vil præsentere regeringens vækstpakke torsdag.

Sammen med udspillet til en kommende beskæftigelsesreform er torsdagens vækstpakke forårets to største politiske udspil fra regeringen.

Foreløbig er følgende elementer fra pakken blevet beskrevet i medierne:

  • Kortere sagsbehandlingstid i det offentlige for virksomheder.

  • Pengeløse butikker. I en treårig prøveperiode vil regeringen gøre det muligt for butikker at sige nej tak til kontanter og kun modtage betaling via dankort eller mobilbetaling.

  • Vækstbarrierer for små virksomheder skal fjernes. Blandt forslagene er et iværksætterfradrag på op mod 650.000 kroner til investorer, der tegner ny kapital i virksomheder med under 50 ansatte, en ny acceleratorpulje på 500 millioner kroner skal udlåne penge til virksomheder med særligt vækstpotentiale, og samtidig skal udbytteskatten sættes ned, skriver Berlingske.

  • Flexbolig skal følge huset og ikke ejeren. En flexbolig er kendetegnet ved, at køberen har søgt om at få lov til at bruge helårsboligen som sommerhus, hvor bopælspligten er ophævet. Regeringen mener, at det vil booste handlen af boliger og skabe liv på landet, når man som køber ved, at huset kan sælges videre som en flexbolig, når først tilladelsen er givet.

Facebook
Twitter