Fra 8. juni bliver forsamlingsforbuddet hævet fra 10 personer til 30-50 personer, og derudover vil højskoler og kulturinstitutioner få lov til at åbne igen. Med det forbehold at smitteforholdene tillader det.
Sådan lyder dele af den langsigtede plan for en fase 3 af genåbningen af Danmark, som regeringen og Folketingets partier er blevet enige om. Det fremgår af aftalen.
- Alt afhænger af, at epidemien kan holdes på et kontrolleret niveau. Men jeg er sikker på, at vi sammen nok skal komme sikkert frem mod den sidste fase i genåbningen af Danmark og en mere normal hverdag, udtaler statsminister Mette Frederiksen (S) i en pressemeddelelse.
Regeringen og Folketingets partier forhandlede i går til ud på natten for at blive enige om det videre forløb for genåbningen efter at have præsenteret indholdet af fase 2.
Allerede nu har professionel sport fået lov at sætte i gang, detailhandlen må åbne på mandag, og 6.-10.-klasserne kan vende tilbage til skolerne fra den 18. maj, hvor også restauranter og caféer må begynde at byde gæster velkommen.
Med den langsigtede plan er der nu også sat en dato for, hvornår zoologiske haver, museer, teatre og forlystelsesparker får lov at åbne. Om en måned får også højskoleelever og folk, der går på voksenuddannelser, aftenskole eller sprogkurser en mere normal hverdag.
Her er dem, der må åbne 8. juni
- •
Forbuddet mod forsamlinger hæves til 30-50. Der vil også komme en udmelding om anbefalinger til bryllupsfester, konfirmationsfester og lignende.
- •
Kultur - eksempelvis museer, teatre, kunsthaller, biografer, akvarier.
- •
Aktiviteter som udendørs forlystelsesparker, zoologiske haver, botaniske anlæg og sommeraktiviteter for børn og unge.
- •
Dele af den offentlige sektor der er særligt udsat for 'sagspukler'
- •
Offentlige forskningsaktiviteter der kræver tilstedeværelse
- •
Voksenuddannelse målrettet ledige (fx AMU) og sprogcentre
- •
Højskoler
- •
Indendørs idræts- og foreningsliv (fx aftenskoler) - dog på baggrund af en vurdering af, hvilke aktiviteter, der kan foregå sundhedsmæssigt forsvarligt.
Kun hvis tallene tillader det
Da statsminister Mette Frederiksen (S) i går løftede sløret for det næste skridt i genåbningen af landet, understregede hun, at hele planen hviler på den forudsætning, at antallet af coronasmittede ikke pludselig begynder at vokse voldsomt.
- Hvis tingene begynder at gå i den forkerte retning, er regeringen klar til at trykke på bremsen, sagde hun.
I pressemeddelelsen understreger statsministeren, at danskerne stadig 'skal stå sammen ved at holde afstand'.
- Danskerne har hurtigt omstillet sig til nye vaner, nye måder at være sammen på og har udvist et ekstraordinært samfundssind. De vaner er afgørende for, at vi stadig kan have smitten under kontrol, når vi nu åbner yderligere op, siger Mette Frederiksen.
Fase 3-initiativerne bliver kun sat i værk, hvis Statens Serum Instituts løbende beregninger af smittespredningen, ser fornuftige ud.
- Såfremt epidemien blusser op, kan regeringen fravige den samlede plan, herunder med nødvendige restriktioner, står der i aftalen.
Er udviklingen mere gunstig end ventet, står en fuld åbning af TV 2 og DR øverst på partiledernes ønskeliste sammen med flere offentlige arbejdspladser.
Diskoteker, spillesteder, indendørs sport- og fritidsaktiviteter samt alle øvrige uddannelser kommer til at vente til starten af august. Arrangementer med flere end 500 deltagere kommer til at vente endnu længere - i bedste fald til slutningen af august.
Her er dem, der skal vente til sidst på sommeren
- •
Alle øvrige uddannelser
- •
Diskoteker, spillesteder og natteliv
- •
Yderligere dele af indendørs sports- og fritidsfaciliteter mv. (fx fitnesscentre, badelande, legelande, svømmehaller)
- •
Forbuddet mod arrangementer, begivenheder, aktiviteter eller lignende, hvor der er flere end 500 personer til stede, fastholdes til minimum 31. august
Der skal ifølge sundhedsmyndighederne være en måned mellem hver fase af den delvise åbning af landet, for at de kan se, hvordan de påvirker antallet af smittede og syge.
Planen kan ændre sig
Alle de dele af samfundet, der i den kommende tid får lov at åbne, bliver underlagt strikse krav til afstand og hygiejne, men alligevel noterer partierne sig, at antallet af smittede og indlagte kommer til at stige.
Derfor er der allerede lagt op til at skrue op for testning, så myndighederne kan få et overblik over, hvor smitten spreder sig. Det betyder, at smittede skal isoleres, og dem, de har haft kontakt med, skal testes for en sikkerheds skyld.
- Åbningen skal fortsat ske på en kontrolleret og forsvarlig måde. Vi skal udbrede brugen af værnemidler, og mange flere danskere skal testes, siger statsminister Mette Frederiksen.
Afhængigt af hvordan hele situationen udvikler sig, vil partierne løbende se på planen. For eksempel vil de vurdere, om man kan åbne hurtigere op i nogle egne af landet end i andre, og om forsamlingsforbuddet skal opjusteres. Men det kan også gå i den modsatte retning.
Artiklen er opdateret med udtalelser fra statsminister Mette Frederiksen.