Langsomt internet plager virksomhed: En video tager 53 minutter af uploade

272.000 husstande og virksomheder lider af langsomt internet. Bredbåndspuljen tilgodeser ikke yderområder godt nok, lyder kritikken.

Ejerne af virksomheden Worth Keeping (Janne Damgaard til højre og Anne Steen til venstre) på Djursland, lider af langsomt internet, men har alligevel fået afslag på at søge midler fra Bredbåndspuljen.

53 minutter. Så lang tid tager det for politikerne Magnus Heunicke (S) og Torsten Schack Pedersen (V) at uploade en to minutter lang video til Facebook ved at benytte sig af Djursland-virksomheden Worth Keepings internetforbindelse.

De to politikere er inviteret ud i virkeligheden i DR1-programmet 'Langt fra Borgen', hvor temaet er dårlig internetforbindelse og den såkaldte bredbåndspulje.

Det er et kæmpe problem, når man som Janne Damborg og Anne Steen driver 3D- og 4D-virksomheden Worth Keeping, som blandt andet laver 3d-postkort med dyremotiver, og som lever af at modtage og sende filer.

- Vores internethastighed er frustrerende langsom. Hvis en af os sender en fil, så kan den anden nærmest ikke sende en almindelig mail. For at det ikke skal forstyrre vores daglige drift, er vi nødt til at lade tunge filer uploade om aftenen og natten over, fortæller ejer Anne Steen.

Deres nuværende dårlige internethastighed på 4mbit/s download og 1mbit/s upload gør, at de kan søge om midler hos den såkaldte bredbåndpulje, men her blev det til et afslag ved sidste ansøgningsrunde.

Ifølge Anne Steen fordi det skema, der udgør vurderingsgrundlaget for fordelingen af bredbåndspuljen ikke virker efter hensigten.

Et afslag, som de to politikere ikke kan forstå, efter de ved selvsyn har oplevet de ringe forhold.

- Hvis I har fået nej til en ansøgning herfra, mens nogle 10 minutter fra Rådhuspladsen har fået ja, så skal vi lave reglerne og kriterierne om, siger Magnus Heunicke og fortsætter:

- I dag er det sådan, at en stor del af pengene går til Storkøbenhavn, og det er ikke meningen. Meningen er, at vi skal ud og arbejde på de sorte pletter i Danmark, hvor der er langt mellem husene.

15 millioner af de 80 millioner kroner, der blev uddelt sidste år fra bredbåndspuljen, gik til Region Hovedstaden og ikke til de yderområder, som den egentlig var tiltænkt.

Fakta bredbåndspuljen

  • Bredbåndspuljen blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget i 2015 for netop at give områder med meget dårlig dækning hurtigere internet.

  • Puljen er på i alt 200 millioner og den fungerer sådan, at man en gang årligt frem til 2019 kan søge staten om penge til at få højhastighedsinternet i det område man bor.

  • kravene for at søge er, at man skal have en hastighed, der er langsommere end 10 mbit/s download og 2 mbit upload, og så skal man have minimum 2.000 kroner op ad lommen i selvbetaling.

  • Puljen har været kritiseret for at tilgodese tættere befolket områder, fordi chancen for tilskud øges, hvis man er mange adresser, der søger sammen, fordi gennemsnitsprisen per adresse dermed falder.

Et bredt forlig i Folketinget indgik i 2015 en aftale om, at alle husstande og virksomheder i år 2020 skal have adgang til en bredbåndshastighed på 100/30 mbit/s.

En ambitiøs plan, som både Magnus Heunicke og Torsten Schack Pedersen er overbeviste om, at man kommer i mål med. Det selvom de seneste tal fra Energistyrelsen viser, at 272.000 husstande og virksomheder stadig har en langsom internetforbindelse defineret ved en hastighed på under 10 mbit/s.

- Man skal huske på, at da vi lavede bredbåndspuljen var tallet 330.000, og nu er det faldet til 272.000, siger Torsten Schack Pedersen.

Men udbredelsen af lynhurtigt internet til hele Danmark går ikke hurtigt nok, mener Worth Keepings ejer, Anne Steen.

- Hvis man vil tiltrække erhverv og bosætning i de tyndere befolkede områder, skal politikerne satse mere systematisk på at dække disse områder med godt internet. Vi har fem minutter til Aarhus Lufthavn og motorvej - det er optimale vilkår for en international eksport- og designvirksomhed som vores - Vi mangler bare 'nettet' for at være i top.

'Langt fra Borgen' bliver sendt i aften klokken 21.55 på DR1. Derefter kan du se programmet på DR TV.