Langt flere vil sige ja end nej til patentdomstol

Men den er bestemt ikke hjemme for ja-siden endnu, siger valgforsker.

47 procent ville stemme ja til dansk deltagelse i en europæisk patentdomstol, hvis der var valg i morgen. (Foto: Sofie Rønde Mathiesen © DR)

Et flertal af danskere vil stemme ja ved folkeafstemningen om dansk deltagelse i den europæiske patentdomstol den 25. maj. Det viser en meningsmåling foretaget af Epinion for DR.

Her svarer 47 procent, at de ville stemme ja, hvis folkeafstemningen blev afholdt i morgen. Kun 18 procent siger, at de vil stemme nej, mens 31 procent er i tvivl. Fire procent vil hverken stemme ja eller nej.

Tallene lægger sig op af tidligere målinger, men sejren er langt fra i hus for ja-siden, fastslår valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

- Det, tror jeg, er for tidligt at konkludere. Valgkampen er overhovedet ikke gået i gang endnu, og erfaringen fra euro-valgkampen i 2000 viser, at det hurtigt kan svinge fra at ligne et ja til at ende med et nej, siger Rune Stubager.

- Forspringet dengang var ikke lige så stort, så derfor er udgangspunktet nu måske bedre for ja-siden, men på den anden side er der ikke engang et absolut flertal, så argumenterne for et nej er måske ikke blevet gjort så tydelige endnu som argumenterne for et ja, som promoveres af de fleste partier, siger han.

Generel EU-skepsis kan være nej-sidens chance

Foruden mediernes stigende opmærksomhed på folkeafstemningen om patentdomstolen vurderer Rune Stubager, at nej-siden kan gøre et indhug i den store gruppe af tvivlere ved at slå på en mere generel EU-skepsis.

- Nogle vælger måske at inddrage andre overvejelser om EU i forhold til deres beslutning. For eksempel diskussionen om velfærdsrettigheder til EU-borgere fra andre lande, siger Rune Stubager.

- Det kan godt komme til at farve holdningen hos nogle, der synes, at det er meget bekymrende og derfor også vil sige nej til patentdomstolen, siger han.

Der er i alt 1.072 personer, der i perioden 11. april til 21. april 2014 har svaret på spørgsmålet om, hvad de ville stemme ved folkeafstemningen om patentdomstolen.

Du kan blive klogere på, hvad patentdomstolen egentlig er i Bag Borgen klokken 21.55 i aften på DR1.

FacebookTwitter