Lars Boje Mathiesen vil være formand for Nye Borgerlige

Posten står ledig, efter Pernille Vermund har meldt ud, at hun stopper som formand.

Posten som formand for Nye Borgerlige står snart ledig, og nu har den første politiker meldt sig på banen for at overtage posten.

Folketingsmedlem Lars Boje Mathiesen har nemlig meddelt partiets hovedbestyrelse, at han stiller op som formand for partiet.

- Jeg mener, jeg vil være den rette til at videreføre den kurs, som både Pernille Vermund og Peter Seier har lagt for partiet.

- Jeg kommer til at føre det fundament videre. Nu skal vi bygge første sal på huset, siger han.

Partiets hovedbestyrelse har i dag besluttet, at der skal vælges ny formand på et ekstraordinært årsmøde 7. februar.

Kandidater til formandsposten skal have meldt sig senest 14 dage inden.

Nye Borgerlige skal vælge ny formand, fordi den nuværende af slagsen, Pernille Vermund, i sidste uge meldte ud, at hun trækker sig som formand senest på partiets næste årsmøde, fordi hun allerede nu har besluttet, at hun ikke kommer til at genopstille til Folketinget ved det næste folketingsvalg.

11.150 personlige stemmer

Nu har den første altså meldt sig på banen som mulig afløser.

Lars Boje Mathiesen har siddet i Folketinget for Nye Borgerlige siden 2019. Ved folketingsvalget i november blev han genvalgt med 11.150 personlige stemmer.

Han mener selv, at blandt andet hans erfaring i Folketinget gør ham til en egnet formand for Nye Borgerlige.

- Jeg har parlamentarisk erfaring, jeg er moden, jeg har haft mange år både i det offentlige og private og har været selvstændig erhvervsdrivende.

- Jeg har siddet her de sidste fire år og siddet i benhårde corona-forhandlinger, så jeg har forhandlet med partiledere og de andre i toppen af partierne. Og så har jeg god gennemslagskraft til at få vores politik ud i medierne, siger han.

Pernille Vermund er - bogstaveligt talt - på vej ud ad døren som formand for Nye Borgerlige. Nu melder Lars Boje Mathiesen sig klar til at tage over. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

To bakker op

Ifølge Lars Boje Mathiesen selv har han opbakning fra to andre medlemmer af Nye Borgerliges folketingsgruppe: Næstformand Peter Seier Christensen og folketingsmedlem Kim Edberg Andersen.

Pernille Vermund har selv meldt ud, at hun kommer til at blande sig helt uden om formandsvalget.

Men hun siger i dag, at hun mener, Lars Boje Mathiesen er en "fremragende" folketingspolitiker, og at han - ligesom andre - kunne være gode bud på en formandskandidat.

Dermed er der kun én tilbage i partiets fem personer store Folketingsgruppe, der ikke har gjort sin stilling op; det nyvalgte folketingsmedlem Mikkel Bjørn.

- Som det er nu, er der et medlem, der ikke har været klar til at træffe beslutning om at bakke op om mit formandskab. Det kan være, det kommer til at ske, siger Lars Boje Mathiesen.

Mikkel Bjørn selv siger, at han endnu ikke har gjort sin stilling op.

- Jeg synes, vi skal vente og se, hvem der melder sig.

Er du en af dem, der vil melde sig?

- Jeg har ikke gjort min stilling op endnu.

Men flere har peget på dig som en mulig formand?

- Det er folk jo velkomne til.

Men du overvejer stadig, om du skal stille op?

- Jeg har slet ikke gjort min stilling op endnu. Det er jo en bombe for partiet, det her med at Pernille Vermund trækker sig. Jeg tror, alle i baglandet sidder tilbage med en følelse af, at det er nyt på alle leder og kanter. Der skal en grundig overvejelse til, før man træffer skelsættende beslutninger på partiets vegne, siger han.