Lars Løkke Rasmussen giver ingen garantier for havvindmølleparker

Lars Løkke kan ikke garantere nye vindmølleparker, når han vil genforhandle energiforlig.

Lars Løkke Rasmussen vil genåbne engergiforlig, og det betyder også at to aftalte havvindmølleparker er i spil (Foto: Keld Navntoft /Scanpix)

Både vindmølleindustrien og borgmestre vil have garanti for, at de to vindmølleparker, som Venstre har været med til at aftale, også rent faktisk bliver til noget. Men den garanti vil Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen ikke give.

- Vi er også nødt til at være realistiske, og vi har lavet en aftale i 2012, som på den korte tid, der er gået, står i et helt andet lys, siger Lars Løkke Rasmussen.

Vil genåbne energiforlig

I 2012 indgik et bredt flertal på Christiansborg, her i blandt Venstre, en energiaftale, der både betød ekstra energiafgifter for virksomheder og forbrugere, men også udbygningen af to store havvindmølleparker ved Horns Rev og Krigers Flak.

Netop de høje energiafgifter er nu blevet så stort et problem for Venstre og formand Lars Løkke Rasmussen, at han nu vil have genåbnet aftalen og intet er helligt. Heller ikke de mange arbejdspladser, der bliver skabt omkring udbygning af havvindmølleparkerne.

- Jeg anerkender fuldt ud at branchen har brug for kendte rammevilkår, men resten af dansk erhvervsliv har altså også brug for en energipolitik, som kan finansieres. Det er godt med vindmøller, men det er også vigtigt, at vi har andre arbejdspladser, siger Lars Løkke Rasmussen.

Løkke skaber usikkerhed

En af kritikerne af Venstre i denne sag er Jan Kjærsgaard, direktør i Siemens Wind Power.

- Vi skal kunne stole på, at en aftale er en aftale. Og at energipolitik er langsigtet, siger Jan Kjærsgaard.

Han peger samtidig på, at politikerne sender et utroværdigt signal til udenlandske investorer, når der stadig er usikkerhed omkring en aftale.

Og derfor vil han have en sikkerhed fra Venstre om projekterne. En sikkerhed Lars Løkke Rasmussen altså ikke vil give i dag.

- Men går I stadig ind for de her to havvindmølleparker?

- Vi går ind for en grøn omstilling. Vi står ved det, vi har aftalt, men vi kan også se, at forudsætningerne bag aftalen har rykket sig dramatisk, siger Lars Løkke Rasmussen.