Lars Løkke Rasmussen klar med nyt parti med navnet Moderaterne

Tidligere statsminister og forhenværende Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen stifter nyt parti, der hedder Moderaterne.

Den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen har grundlovsdag løftet sløret for navnet på hans nye parti. Det bliver Moderaterne. (Foto: Mathias Oldager DR)

Der var både tid til fællessang, koncert og franske hotdogs, da tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussens politiske netværk 'Det Politiske Mødested' i dag holdt grundlovsmøde i Herlev.

Mødets helt store nyhed var, at Løkke nu officielt går i luften med sit nye parti med navnet Moderaterne.

- Et parti, som ikke er i opposition til andre, men i relation til andre. Et moderat parti, der kæmper for noget og ikke mod nogen.

- Et moderat parti, der ikke lukker sig om sig selv, lød det fra Løkke, som gik på talerstolen, da klokken så småt passerede de 11.

Partiet stiller ikke op til kommunalvalg

Selvom partiet nu endeligt har fået et navn, går der lidt tid før partiets mærkesager, kandidater og partiprogram bliver offentliggjort.

Partiet vil nemlig ikke stille op til kommunalvalget, der finder sted i november.

- Moderaterne bliver først stiftet efter kommunalvalget i god tid inden folketingsvalget om to år. Det er i hvert fald plan A.

Hvis statsminister Mette Frederiksen skulle udskrive folketingsvalg til efteråret, er sagen dog en anden, fortalte Løkke på grundlovsmødet.

Årsagen til, at Løkke allerede nu er ude med et navn, skyldes bureaukratiske årsager, da partinavnet tidsnok skulle godkendes af valgnævnet, der mødes fire gange om året.

- Hvis ikke det var nu, så kunne det først blive til september, og så ville det måske være for sent, uddybede Løkke.

Det startede som et politisk netværk

Efter at have været medlem af Venstre i mere end 40 år, forlod den tidligere VU-formand, V-formand og statsminister, Lars Løkke Rasmussen, partiet 1. januar i år.

På Facebook forklarede han sin exit med grundlæggende uenigheder om den politiske linje under hans efterfølger, Jakob Ellemann-Jensen, hvor hans tanker om et samarbejde med blandt andet Radikale Venstre og Socialdemokratiet hen over midten er blevet skudt ned.

Det var på Venstres sommergruppemøde i august 2018, at krisen i Venstre for alvor begyndte. Det betød blandt andet, at daværende partiformand Lars Løkke Rasmussen mødte give stafetten videre til Jakob Ellemann-Jensen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

En uge efter exitten offentliggjorde den tidligere Venstre-formand, at han nu i stedet skulle stå i spidsen for et nyt politisk mødested.

Hidtil har Lars Løkke Rasmussen beskrevet mødestedet som 'et mødested mellem pragmatisme og idealisme - i erkendelse af, at i en verden i fremgang er stilstand lig med tilbagegang.

Lidt mere konkret skulle det være et samlingspunkt for danskere, som ønskede at skabe politik, der lå i tråd med den tidligere venstremands værdier.

- For mig har det været en befrielse at kunne diskutere politik på en ny måde de seneste mange måneder, sagde Lars Løkke Rasmussen tidligere i dag.

Modernaterne skal ikke ses som en erstatning for 'Det Politiske Mødested'. Det fortsætter skam stadig, bekræfter Løkke i sin grundlovstale, og tilføjer, at :

- Det Politiske Mødested relanceres i næste uge i en version 2.0, kan man sige, så det bliver lettere og mere brugerstyret.

Kræver 20.100 vælgererklæringer

Hvis Løkke skal gøre sig håb om at få Moderaterne på stemmesedlen til næste folketingsvalg, der senest finder sted i 2023, skal han have indsamlet 20.100 vælgererklæringer.

I sin grundlovstale oplyste Løkke, at 16.000 danskere har meldt sig ind i 'Det Politiske Mødested', siden netværket blev stiftet 8. januar.

Indtil videre forsøger 125 partier at få nok vælgererklæringer til at stille op til Folketinget, viser Indenrigsministeriets opgørelse.

Kun to har dem har passeret målstregen med over 20.100 vælgererklæringer, nemlig Kristendemokraterne og Veganerpartiet.

Lars Løkke Rasmussens politiske karriere

 • Medlem af byrådet i Græsted-Gilleleje Kommune 1986-1997.

 • Medlem af Folketinget siden 1994.

 • Amtsborgmester i Frederiksborg Amt 1998-2001.

 • Næstformand for Venstre 1998-2009.

 • Indenrigs- og sundhedsminister 2001-2007.

 • Finansminister 2007-2009.

 • Formand for Venstre siden 2009.

 • Statsminister 5. april 2009 til 3. oktober 2011.

 • Statsminister 28. juni 2015 - 2019.

 • Trådte tilbage som formand for Venstre den 31. august 2019.

 • Meldte sig den 1. januar 2021 ud af Venstre.

 • Bestyrelsesformand for Global Green Growth Institute, GGGI, maj 2012 - efteråret 2014.

 • Bestyrelsesformand for Løkkefonden.

Kilde: Ritzau

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk