Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen mødes i deres første tv-duel nogensinde

21 Søndag vil danne rammerne for en duel mellem statsministeren og S-formanden.

(Arkivfoto) Statsminister Lars Løkke Rasmussen og Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, diskuterer ofte med hinanden, når der er spørgetime i Folketinget. Men de har aldrig tidligere været i duel med hinanden på den her måde. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Venstre over for Socialdemokratiet. Statsministeren og formanden. To toppolitikere, der vil have magten i Danmark. Den ene har den for nu. Den anden kæmper for at få den.

For første gang står statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, over for hinanden i en tv-duel. Det sker på søndag i programmet 21 Søndag med Kåre Quist som vært.

Og det kommer ikke til at gå stille for sig, vurderer DR's politiske korrespondent, Uffe Tang.

- Nu er der for alvor tyvstartet på valgkampen. Nu er cirkusteltet rejst.

For statsministeren har som bekendt endnu ikke trykket på valgknappen. Men alle partierne har gjort sig klar og venter blot på, at startskuddet lyder, så valgudstyret kan køres frem.

Lars Løkke Rasmussen skal senest udskrive valg i slutningen af maj, og valget skal senest afholdes 17. juni i år.

En sværvægter over for en letvægter?

Og det er en stor begivenhed, at de to nu står over for hinanden midt i primetime, mener Uffe Tang.

Det er nemlig sjældent set, at en statsminister og en oppositionsleder mødes og har så lang tid til at diskutere med hinanden foran så stort et publikum.

Derudover har Løkke ikke en interesse i at løfte Mette Frederiksen - hans direkte udfordrer - op på et niveau, hvor de fremstår som ligesindede.

- Men nu er valgkampen reelt i gang, og Løkke er nu forberedt på, at det handler om at møde hovedudfordreren i direkte duel.

Løkke gør det dog kun, fordi han har en stålfast tro på, at han kommer til at stå bedre end Mette Frederiksen, siger Uffe Tang.

- Fra Venstres side betragter man Løkke som sværvægteren og Mette Frederiksen som letvægteren, når det kommer til politisk substans. Man er sikker på, at Løkke går ud fra bokseringen som vinder.

- På den anden side mener Mette Frederiksens lejr, at hun kan så tvivl om hans evner som leder og fremstå mere troværdig, fordi hun netop er ny som statsministerkandidat og dermed ubesmittet af de mange sager, som har klæbet til Løkke over årene.

Åbner for faldgruber

Og der er meget på spil i en sådan duel. Det giver muligheder for at positionere sig, men det åbner også for faldgruber.

- Hvis man klarer sig dårligt, ikke er ordentligt forberedt eller ikke kan svare på de spørgsmål, der bliver stillet, så slår det hårdt tilbage.

- Derimod vinder man slet ikke lige så meget, hvis man klarer sig godt, siger Uffe Tang.

Men hvor meget kan sådan en duel egentlig komme til at betyde for de to partier, når valget lige om lidt bliver skudt i gang?

Det er aldrig til at sige, lyder det fra Uffe Tang, men den vil uden tvivl give en pejling på, hvad danskerne kan forvente sig op til, de skal sætte deres kryds.

- Der vil være fokus på, hvordan de klarer sig over for hinanden, og hvilken kemi der er imellem dem.

- Så duellen kommer ikke til at blive afgørende for valget, men det kan blive afgørende for, hvordan valget bliver.

Du kan se duellen mellem Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen på søndag i 21 Søndag på DR 1 klokken 21.00.