Lars Løkke til nytårskur i Thyborøn: Jeg har ingen relation til kvotekonger

Statsministeren afviser beskyldninger om, at et gratis sommerhusophold har betydning for fiskeripolitikken.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og fiskeren John-Anker Hametner Larsen var i dag midtpunkt, da der blev afholdt nytårskur for LøkkeFonden i Thyborøn. (Foto: © Johan gadegaard, Scanpix)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og fiskeren John-Anker Hametner Larsen var i dag midtpunkt, da der blev afholdt nytårskur for LøkkeFonden i Thyborøn.

Årsagen er, at Lars Løkke Rasmussen i sommeren 2016 holdt en gratis ferie i John-Anker Hametner Larsens sommerhus Skagen. Det var et ophold, han har forklaret, at han havde fået i fødselsdagsgave af storfiskeren.

Statsministeren har tidligere været kaldt i samråd og afvist, at hans forbindelse til den såkaldte kvotekonge har været for tæt, og det gjorde han fortsat, da den selvsamme storfisker holdt nytårskur for LøkkeFonden i dag.

- Jeg har ingen relation til kvotekonger eller nogle relationer, som er styrende for mit politiske arbejde overhovedet, sagde Lars Løkke Rasmussen.

DF: Problematisk relation

Dansk Folkeparti og oppositionen mener dog, at relationen mellem Løkke og fiskeren er problematisk og har indflydelsestatsministerens fiskeripolitik. Derfor har man nu kaldt Lars Løkke Rasmussen i samråd for at forklare sig.

- Der er en hel masse sammenfald, og jeg tænker mit. Hvorfor har det været så svært at få gennemført de her stramninger i forhold til de her kvotekonger, siger Ib Poulsen, der er fiskeriordfører for Dansk Folkeparti.

Kvotekonger er økonomisk stærke fiskere, der opkøber kvoter fra mindre fiskere.

Sagen om kvotekonger tog til, da det kom frem, at daværende minister for fiskeri Esben Lunde Larsen (V) i sommeren 2016 fik en række forslag til ændringer af kvotereglerne fra Naturerhvervstyrelsen, der skulle stramme op overfor kvotekongerne. Men de forslag holdt Esben Lunde Larsen tilbage for resten af Folketinget.

Sagen endte med, at ansvaret for fiskeri blev flyttet over til udenrigsministeriet, hvor Karen Ellemann (V) blev ny minister for fiskeri.

Løkke afviste problemet

I dag stod John-Anker Hametner Larsen så i spidsen for arrangementet i Thyborøn, hvor der var samlet 375.000 kroner ind til LøkkeFonden, der har til formål at hjælpe udfordrede drenge videre.

Lars Løkke Rasmussen måtte stå til regnskab for kritikken men afviste blankt, at hans relation til storfiskeren er problematisk.

Statsministeren kaldte beskyldningerne om, at kvotekongerne styrer Venstres fiskeripolitik for forkerte og ulækre. At han nu igen er kaldt i samråd, havde han ikke lyst til at kommentere.

- Jeg tror nok, der kom nogle samrådsspørgsmål i fredags, og det forholder jeg mig til, når jeg kommer på arbejde på mandag, lød det kortfattet fra Lars Løkke Rasmussen.

Selvom han er kaldt i samråd, så mener DR's politiske kommentator Uffe Tang ikke, sagen er alvorlig for Lars Løkke Rasmussen.

- Der er ikke noget juridisk at komme efter. Der er ikke skyggen af bevis for, at Lars Løkke Rasmussen har udnyttet situationen eller ladet sig misbruge. Men det er en rigtig dum sag.

- Han har ikke haft så god dømmekraft i nogle forskellige situationer for eksempel ved at modtage ting fra andre. Og her udviser han igen dårlig dømmekraft, siger Uffe Tang.