Det er oplagt at droppe de kystnære vindmøller, når nu PSO-afgiften er eksploderet.
Sådan lyder det fra Liberal Alliance, efter en fremskrivning i går viste, at den grønne PSO-afgift kommer til at stige markant de kommende år. Det skriver Dagbladet Børsen.
- Der findes næsten ingen mennesker i Danmark, som er glade for dem (kystnære vindmøller red.). Vi ved, vi ikke har råd til dem, fordi afgifterne stiger og stiger, og mange penge ryger til udenlandske investeringsfonde, der står bag de her projekter. Så man løser mange ting på en gang ved at sætte det på pause, siger klima- og energiordfører Villum Christensen (LA).
Forslaget kommer som en løsning på, at danske virksomheder kan blive ramt på konkurrenceevnen af milliardstigninger på PSO-afgifterne.
Afgiftstigningerne kommer, fordi Folketinget har besluttet at fremme grøn energi ved at garantere en fast høj pris på el fra vindmøller. Det vil sige, at når markedsprisen på el er lav, som den er nu, skal vindmølleindustrien kompenseres, og det sker via PSO-afgifterne, som derfor stiger jo mere el-prisen falder.
Ifølge Villum Christensen giver det god mening at stoppe de nye vindmølleprojekter, fordi vi ikke selv kan nå at udnytte den strøm, de producerer, samtidig med at vi kan købe strøm langt billigere andre steder.
- Næsten en tredjedel af den strøm, vi får for vindmøllerne, sælger vi til udlandet for en lav pris, fordi vi ikke kan nå at bruge den selv, og så forstår jeg ikke, at vi skal have det tempo. Især ikke når omkostningerne flyver til himmels, siger han.
Minister byder LA velkommen
Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) byder Liberal Alliance velkommen forud for de kommende forhandlinger. Han vil dog ikke kommentere det konkrete forslag.
- Alle forslag er meget velkomne, men det er for tidligt at vurdere, hvordan vi håndterer den her alt for store PSO-regning. Det må afvente de forhandlinger, jeg forventer at komme i gang med i løbet af den kommende tid, siger han og uddyber:
- For Venstre og regeringen er det helt afgørende, at der bliver en fornuftig balance i det, så vi både kan fortsætte den grønne omstilling, men samtidig også få styr på omkostningerne.
PSO-afgifterne, der går direkte til grønne projekter, kommer ifølge Energi-, Forsynings- og Klimaministeriets fremskrivning til at stige med omkring 70 procent de kommende år.
Det betyder dog ikke, at den samlede el-regning bliver større for virksomheder og forbrugere, da stigningerne hovedsageligt skyldes en lav el-pris. Til gengæld kan det ramme danske virksomheders konkurrenceevne, da udenlandske konkurrenter ikke oplever de samme stigninger i afgifter.