Lauritzen efter skatteoprydning: Der skal startes på en frisk

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) erkender, det 'ikke er retfærdigt', at noget gæld eftergives og forklarer afskedigelsen af skattedirektør med for langsom fremgang.

Skatteministeren har på et pressemøde i dag præsenteret en plan, der skal rette op på Skat. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2016) (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Ledelsen i Skat har været mangelfuld og skal nu styrkes.

Sådan lød budskabet fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) på dagens pressemøde om Skat.

Her fortalte han blandt andet, at Skat, som det ser ud i dag, skal deles op i en række mindre styrelser med større fokus på de enkelte kerneopgaver i skatteforvaltningen, og at den øverste direktør, Jesper Rønnow, fritstilles med øjeblikkelig virkning.

Samtidig skal planen sikre 2.000 ekstra medarbejdere og 1.000 flere, end der er i dag.

Skatteminister Karsten Lauritzen, det er et år siden, du sidst lancerede en redningsplan for Skat. Her stod du last med Jesper Rønnow, hvad har ændret sig?

- Jeg sagde for et år siden, at Jesper Rønnows opgave var at løse nogle af de mange problemer med Skat. Nu må jeg konstatere, at det ikke er en opgave, han er kommet i hus med. Derfor er han ikke den rette til at stå i spidsen for et nyt Skat.

Flere partier har haft ansvaret for Skatteministeriet gennem de sidste 10 år, hvem har haft ansvaret for Skats problemer?

- Det tror jeg ikke, man kan pege entydigt på. Men jeg oplever en refleksion fra en lang række partier, der har siddet med skatteministerposten, om, at man ikke har gjort det godt nok. Man kan altid se tilbage, men jeg har valgt at se frem.

Er det rimeligt, at Jesper Rønnow mister jobbet, når flere ministre, der har siddet med det øverste ansvar, går helt fri?

- Jeg oplever, at flere partier - inklusiv den tidligere regering - godt ved, at de ikke har løftet ansvaret. At Jesper Rønnow fritstilles handler både om nogle af de skandaler, der har været gennem årene, men også om, at han ikke er kommet i mål med den opgave, som han fik for et år siden.

Du har jo det seneste år været øverste chef for Jesper Rønnow, hvorfor slipper du?

- Det har været en samlet vurdering. Det er gået i den rigtige retning, men det er ikke gået hurtigt nok, og derfor er han ikke den rette til at stå i spidsen for et nyt Skat.

Er du så den rigtige?

- Det skal statsministeren og befolkningen vurdere. Jeg mener, at den her plan, som vi lægger frem, er den rigtige.

Lægger du hovedet på blokken med den her plan og siger, at nu får et nyt og velfungerende Skat?

- Det er et målbillede, og planen her er et historisk paradigmeskifte. Så ja, jeg tror vi får løftet et nyt skattevæsen, men der kommer da helt sikkert til at være bump på vejen. Men ja, jeg tror på den her plan.

Man er nødt til at opgive at opdrive en millardgæld. Hvordan vil du forklare danskerne, at nogen slipper for at betale deres gæld, mens andre ikke gør?

- Der er ikke retfærdighed i alting. Hvis vi nogensinde skal komme i mål med den her opgave, så er vi nødt til at eftergive noget af gælden. Jeg har det personligt sådan, at hvis en kriminel er blevet idømt en bøde ved en domstol, så skal sørge for, at hver en 25-øre kommer ind, men hvis en har glemt at aflevere en bog på biblioteket og har fået en bøde, så kunne man droppe den, alt den tid, som det vil koste mere at inddrive gælden end gælden rent faktisk lyder på.

- Men det er en politisk beslutning, vi skal træffe i fællesskab. Men ja, det er et uheldigt signal at sende, at nogen skal betale, mens andre slipper.

Der er jo mange ting, der koster under et par tusinde - blandt andet fartbøder og licensen - kan man så bare lade være med at betale det, hvis det alligevel ikke kan betale sig at inddrive?

- Det er noget, vi politisk skal forhandle, og jeg har ikke lagt mig fast på noget. Men det nye system kommer til at gælde for fremtidige gældsposter, og der skal alt inddrives, og der skal ikke eftergives noget.

Din egen regering taler for effektiviseringer og nedskæringer af den offentlige sektor. Er tilførelsen af medarbejdere en erkendelse af, at man ikke altid kan effektivisere?

- Man er kommet i mål med mange effektiviseringer i Skat, men man har gjort det i for stort et omfang. Det har været for meget og er sket for hurtigt. Og det skal man lære af, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Omstillingen og omstruktureringen af det nye skattevæsen vil ske gradvist. Den samlede implementeringsplan fremlægges i starten af 2017. Efter planen er hele den nye organisering på plads fra 2018.

Facebook
Twitter