Lave oliepriser koster staten milliarder

Faldende oliepriser gør os fattigere og sluger en tredjedel af det økonomiske råderum, siger finansministeren.

De lave oliepriser betyder billig benzin og diesel, men det resulterer også i lavvande i statskassen. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Det historiske styrtdyk i oliepriserne betyder, at der bliver betydeligt færre penge at gøre godt med for staten.

Det såkaldte økonomiske råderum falder ifølge Finansministeriets beregninger med fem milliarder kroner frem mod 2020 alene på grund af olieprisen, skriver Berlingske.

Det er første gang, at ministeriet har analyseret, hvad faldet i olieprisen får af betydning for de offentlige finanser - og dermed også for det politiske albuerum,

Nu nedskriver Finansministeriet forventningerne til olieprisen med 30 procent, så prisen på en tønde olie er helt nede på 70 dollar i 2020. Hidtil har forventningen været 100 dollar.

Konsekvensen af den nedjustering er et tab af skatteindtægter for så mange milliarder, at det ifølge notatet isoleret set svarer til, at det økonomiske råderum frem mod år 2020 skrumper fra 15 milliarder kroner til 10 milliarder kroner.

Det nye notat offentliggøres, netop som Kommunernes Landsforening (KL) holder topmøde. Her ventes de kommunale nødråb om økonomisk strambuks at blive et hovedtema.

I KL finder man offentliggørelsen af det indskrænkede økonomiske råderum op til det kommune topmøde påfaldende.

/ritzau/

Facebook
Twitter