Lukningen af asylcentre over hele landet kan have store konsekvenser for lokalområdet. Det betyder blandt andet farvel til mange arbejdspladser og koster handel i nogle lokalområder.
Et af de centre, der er ved at lukke, er Center Brønderslev, der har plads til 104 asylansøgere, som den 31. marts skal være ude.
Centerleder Marit Risdahl er i fuld gang med at få overblik over alle de praktiske ting.
Men noget af det sværeste er at skulle sige farvel til medarbejderne.
- Der bliver sagt ved hver eneste ansættelse, at det er et område i konstant forandring, og at de ikke er garanteret arbejde på sigt.
- Problemet er, at man bliver passioneret i det her arbejde, så den dag man er nødt til at opsige nogen, er det et hårdt slag. Men de er klar over det, og de lever i konstant usikkerhed. Så de klarer det utrolig flot, siger Marit Risdahl.
Fyring er en del af gamet
Thomas Møller Svenningsen er ansat som netværksmedarbejder, og han har været fyret og ansat flere gange.
- Det er en del af gamet i asylbranchen. Man kan bare se på asyltallene, så kan man se, om man har arbejde. Så jeg tager det stille og roligt. Jeg er klar igen - de skal bare ringe, siger Thomas Møller Svenningsen.
En helt anden opgave for centerlederen er at få det hele til at glide så smertefrit for beboerne som muligt.
Udover at finde nye pladser til asylansøgerne, så handler det meget om den rigtige kommunikation.
- Det vigtigste er, at de har fået information - helst inden der løber rygter. De må ikke få forventninger, vi ikke kan leve op til.
- Nogen har slået rod her. Det at skulle flytte kan være lidt en udfordring, hvis man ikke har så mange ressourcer, siger Marit Risdahl.
Borgmester tilfreds trods fyringer
Borgmester i Jammerbugt Kommune Mogens Gade (V) glæder sig over, at antallet af asylansøgere falder, men samtidig erkender han, at det har visse konsekvenser i lokalområdet.
- Man kan mærke, at købmanden har knap så meget handel, håndværkeren har knap så meget at reparere, og der er knap så mange ansatte på asylcentrene og i kommunens administration. Så det giver en nedgang, siger Mogens Gade.
Jammerbugt er en af de kommuner, der huser flest asylansøgere. For et år siden havde kommunen cirka 4200 asylansøgere, mens tallet nu er omkring 1600.
For kommunen betyder det, at man er gået fra at kunne beskæftige cirka 300 medarbejdere til nu 200 medarbejdere i forbindelse med asylcentrene.
- Der er ingen roser uden torne. Jeg synes, at vi lokalt er på et niveau, som vi godt kan acceptere nu. Men vi er nødt til at se det i det store aspekt, og det er godt for Danmark, at dem, der er her, kan blive integreret. Vi har haft skabt nogle arbejdspladser, men vi har en anden virkelighed nu, og den er god for dansk økonomi og det danske samfund, siger Mogens Gade.