Legalisering af hash eller rydning af Pusher Street: Folketinget er delt

OVERBLIK Samtlige ni partier tager skarp afstand fra nattens skyderier mod to betjente. Men derfra stopper enigheden.

Mens Liberal Alliance, SF, Enhedslisten og Alternativet ønsker at legalisere hash, så afviser Konservative, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre, at det kan komme på tale. Radikale vil ikke komme med nogen automatreaktioner, før sagen er tilstrækkeligt belyst. (Foto: © JENS ASTRUP, Scanpix)

To betjente, hvoraf den ene nu er i livsfare, blev sent i aftes ramt af skud under en anholdelse på Pusher Street på Christiania.

Foruden de to betjente blev også en civil person såret.

Episoden har efterladt flere af retsordførerne i Folketinget berørte, men også rede til at sætte ind mod den organiserede hashhandel på fristaden.

- De rødder, der skyder efter politiet, de idioter, som gør sådan noget, må aldrig nogensinde tro, at det kan betale sig at skyde efter politiet. Der skal sættes hårdt ind for at få ryddet de her kræfter, lyder det blandt andet fra Dansk Folkepartis Peter Kofod Poulsen.

Han mener, at Pusher Street bør ryddes totalt. Samme holdning har Konservatives formand og retsordfører Søren Pape Poulsen.

I løbet af sommeren har Københavns Politi flere gange rykket ud for at rydde Pusher Street. Efterfølgende er hash-boderne bygget op igen. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Danmark bør nemlig ikke acceptere, at der findes lommer og områder, hvor kriminelle ”kan gøre, som det passer dem”.

- De her kriminelle forstår kun ét sprog, og det er, når vi kommer med jernhandsken. Der er ikke plads til fløjshandsker her.

Samtidig afviser han at legalisere hashhandlen for at komme dele af den organiserede kriminalitet i Danmark til livs.

- Det giver ikke mening at legalisere hash. Det er skadeligt. Og vi skal altså ikke løse vores problemer ved bare at lovliggøre det ulovlige – hvor kunne det ikke ende, lyder det fra Søren Pape Poulsen.

S: Der er grænser for tålmodigheden

Søren Pape Poulsen peger også på, at christianitterne selv må komme på banen i forhold til at løse problemet med Pusher Street.

Det mener også Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen.

- Christianitterne må forstå, at hvis vi skal blive ved med at holde hånden under dem, så kræver det også, at de selv kommer på banen, siger hun.

- Der er grænser for tålmodigheden, og det her er så alvorligt, at det bør få christianitterne til selv at komme med en løsningspakke, og vi skal bestemt også nok være på pletten fra politisk hold. Men vi bliver nødt til at gøre det i samarbejde.

SF og Alternativet: Legaliser hash

Også SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, vil have involveret beboerne på Christiania for at finde en løsning på Pusher Street, som hun ikke mener hører hjemme på fristaden.

Men derudover skal der også gøres op med kriminaliseringen af hash.

- Vi har foreslået, at man skal legalisere det og få det væk fra Christiania, siger Pia Olsen Dyhr.

Carolina Magdalena Maier, retsordfører for Alternativet, mener også, at løsningen på den lange bane vil være at få legaliseret hash.

- Vi står helt klart fast på vores holdning, som er, at vi skal have legaliseret cannabis i Danmark, for vi ser jo, at ingen vinder kampen mod hashhandel – hverken politiet eller samfundet eller hashmiljøet for den sags skyld, siger hun.

LA vil sælge hash på apoteker

Enhedslistens Pernille Skipper opfordrer justitsministeren til at indlede en dialog med christianitterne, så det bliver et fælles ansvar at komme den organiserede kriminalitet til livs.

Derudover skal problemet også løses ved at legalisere hash, lyder det.

- Vi har længe kaldt på at få trukket tæppet væk under rockerne, som tjener mange millioner om året på hashhandel – som ganske almindelige danskere også er med til at finansiere – ved simpelthen at lave en statskontrolleret hashhandel, siger hun.

På den anden side af den politiske midte stiller Liberal Alliance sig på samme side som de tre røde partier. Retsordfører Christina Egelund mener, at man er nødt til at se på tingene på en helt ny måde.

Politiet er i dag massivt til stede ude ved Christiania, efter at en ung mand i går affyrede skud og sårede to betjente og en civil person. Den ene af betjentene er fortsat i livsfare. (Foto: © JENS ASTRUP, Scanpix)

- Dem, der handler med cannabis, skal ikke længere være hårdkogte kriminelle, der skyder på vores politifolk og skaber utryghed i hele samfundet, men i særdeleshed på Christiania og på Christianshavn. Vi skal have et salg, der foregår i en statskontrolleret form, eksempelvis på apoteker.

Radikale: Ingen automatreaktioner

Hos de Radikale siger formand Morten Østergaard, at man ikke skal finde sig i, at betjente bliver skudt i forbindelse med deres arbejde.

Han ønsker dog ikke på nuværende tidspunkt at gå ind i en debat om, hvad der nu bør ske som følge af nattens skyderier.

- Vi kommer ikke med nogen automatreaktioner, før vi kender sagens fulde omfang. Det ville ikke være klædeligt, hvis man på baggrund af den her episode i nat pludselig får en politisk kappestrid om, hvem der kan overgå hinanden i vilde forslag, siger han.

- Men jeg synes, det er vigtigt, at vi får en alliance med alle de fredelige christianitter, som vi har arbejdet med.

Pind efterlyser svar fra Christiania

Justitsminister Søren Pind (V) har tidligere været ude og udtale sig om sagen.

Han mener, at det "såkaldte fredelige Christiania er mislykkedes".

- Udspillet må på mange måder komme fra den såkaldt fredelige del af Christiania. Vi har prøvet den fredelige vej i rigtig lang tid. Den har nu resulteret i, at en betjent er blevet skudt ned på den kriminelle del af Christiania og ligger i livsfare, siger Søren Pind.

- Det er, hvad jeg foreløbig kan konstatere, og jeg efterlyser et svar fra christianitterne på det, siger han.