- Jeg vil slå fast, at Statsministeriet ikke havde kendskab til den forkerte oplysning vedrørende politidirektørens deltagelse før den 9. december 2013.
Sådan lød det tidligere onsdag fra departementschef i Statsministeriet, Christian Kettel.
Men det tvivler Birgitte Poulsen, der er lektor i offentlig forvaltning på RUC, stærkt på.
- Det lyder mærkværdigt, hvis de ikke vidste noget, slår hun fast i Deadline på DR2 onsdag aften.
Mailede frem og tilbage
Balladen begyndte at rulle tidligere onsdag, da det kom frem, at Statsministeriet også er trukket ind i den sag, der kostede tidligere justitsminister, Morten Bødskov (S), jobbet. Statsministeriet modtog nemlig en mail fra Justitsministeriet den 19. november 2013. Afsender var den nu hjemsendte departementchef i Justitsministeriet, Anne Kristine Axelsson, og modtager var departementchefen i Statsministeriet, Christian Kettel Thomsen.
Mailen indeholder et udkast til en udtalelse fra Morten Bødskov, hvori han beklager, at han har ført Folketingets retsudvalg bag lyset i sagen om et besøg på Christiania. Udvalget "fik et forkert billede", står der i udkastet.
'Set i bakspejlet skal jeg beklage, at jeg bidrog til, at Retsudvalget fik viderebragt et forkert billede af den egentlige begrundelse for, at besøget ikke kunne finde sted på det ønskede tidspunkt', lød det.
Mailen er en af tre, som røg frem og tilbage mellem Justitsministeriet og Statsministeriet den 19. november. Men det afgørende er, at beklagelsen senere på dagen bliver fjernet fra teksten.
Sendt til clearing
Sagen er så alvorlig, fordi den handler om, at Bødskov har løjet.
- Det virker som om, sagen er blevet sendt til clearing i Statsministeriet. Departementchefer har pligt til at orientere Statsministeriet, hvis deres minister prøver at bryde loven. Så det, der kan være sket, er, at Ane Kristine Axelsson på denne her måde måske har forsøgt at holde sin ryg fri - hun kan simpelthen have været i tvivl om, hvordan man skulle håndtere en sag, der er så penibel, siger Birgitte Poulsen.
Statsminister i samråd
Statsminister Helle Thorning-Schmidt er kaldt i samråd i sagen fredag - og hvis hun er bekendt med beklagelsen, der blev fjernet - og altså dermed vidende om, at Morten Bødskov havde talt usandt i sin orientering til Retsudvalget - kan stolen for alvor vakle. For først tre uger efter den 19. november når beklagelsen frem i offentligheden. Det sker den 9. december, og dagen efter går Morten Bødskov går af som justitsminister.
Hvorvidt Helle Thorning-Schmidt har vidst besked, er svært at sige, mener Birgitte Poulsen.
- Det er sandsynligt - men det er også sandsynligt at hun ikke var, fordi hun var ude alle mulige steder den dag, hvor der jo var kommunalvalg, siger hun.