Lene Espersen bremser Konservative

Dobbelt så mange ville stemme på De Konservative, hvis en anden end Lene Espersen var formand. Det viser en undersøgelse i Ugebrevet A4.

Dobbelt så mange ville stemme på liste C, hvis ikke Lene Espersen var formand. Det viser en måling i Ugebrevet A4.

Udenrigsminister Lene Espersens har to års jubilæum som formand for Det Konservative Folkeparti, men en måling, som Analyse Danmark har lavet for Ugebrevet A4 er dyster læsning for hende.

Dobbelt så mange vælgere ville nemlig stemme konservativt, hvis Lene Espersen ikke var formand for de konservative. Hvis hun tog sit gode tøj og gik, ville partiets vælgerprocent således stige fra ni til 18 procent.

- Det er tydeligt, at der er en voldsom skuffelse og utilfredshed med Lene Espersen som leder, siger politisk kommentator og tidligere spindoktor for Det Konservative Folkeparti, Niels Krause-Kjær, til Ugebrevet A4.

Feriesag får skylden

Det er hovedsageligt den såkaldte "feriesag", der får skylden.

Selv partiets kernevælgere er utilfredse med K-lederen. Næsten hver anden K-vælger (45 pct.) mener således, at hun gør det dårligt som leder.

K-toppen har hen over sommeren mødt kritik fra K-baglandet for ikke at gennemtrumfe nok konservative mærkesager i regeringens politik. Det førte til indrømmelser fra partiets egen politiske ordfører, Henriette Kjær.

Og nu ser det også ud til, at vælgerne deler kritikken.

Flygter til Liberal Alliance

Kun 44 procent af de vælgere, der stemte konservativt ved folketingsvalget i 2007, vil i dag holde fast i liste C. Vælgerne flygter hovedsageligt til Liberal Alliance, viser undersøgelsen.

Hver femte, der stemte på De Konservative ved valget i 2007, ville stemme på Liberal Alliance, hvis der var folketingsvalg i morgen.

- Det er jo et udtryk for, at der også er politiske årsager til, at vælgerne forlader De Konservative, siger Niels Krause-Kjær.