Lene Espersen mødtes med muslimske ambassadører

Udenrigsministeren orienterede til formiddag Folketingets Udenrigspolitiske Nævn om et møde hun havde i morges med ambassadører fra 17 muslimske lande.

Lene Espersen mødtes i morges med ambassadørerne fra 17 muslimske lande.

- Det var et godt og konstruktivt møde.

Sådan lød beskeden fra udenrigsminister Lene Espersen, som i morges mødtes med 17 muslimske ambassadører fra Organisationen af den Islamiske Konference (OIC) i Eigtveds pakhus i København.

I morgen er det fem år siden, at Muhammedtegningerne første gang blev offentliggjort og i den anledning, udgiver Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose en bog, hvori sagen beskrives og tegningerne genoptrykkes.

- Det er helt afgørende at være proaktiv, så situationen ikke gentager sig, som for fem år siden. At række hånden ud er afgørende for at konstruktive muslimer hører os, siger Lene Espersen.

Stå vagt om ytringsfriheden

Lene Espersen har orienteret Folketingets Udenrigspolitiske Nævn om, arbejdet med at forhindre en genopblusning af sagen.

Hun tilføjer, at hun på mødet med ambassadørene stod vagt om ytringsfriheden, og ikke gik ind i en diskussion om, hvad udgivere gør.

Afbrændinger

I sin tid affødte Muhammedtegningerne blandt andet afbrænding af flere danske ambassader og konsulater i Mellemøsten, samt voldsomme demonstrationer med afbrænding af Dannebrog og fotografier af daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Han afviste dengang at mødes med ambassadører fra flere muslimske lande, hvilket affødte kritik fra dem samt flere politiske partier i Danmark.