Lesbisk stemmesluger vil kæmpe for mere lighed på Færøerne

Holdningen til homoseksuelle er i skred på Færøerne, hvor indbyggerne for første gang har valgt en lesbisk kvinde ind i Lagtinget.

Sonja J. Jogvansdottir er født i 1977 og er uddannet i Edinburg og i Danmark. Hun er det første medlem af det færøske lagting, der er åben om, at hun er homoseksuel. (© dr)

På Færøerne kan homoseksuelle hverken gifte sig eller indgå registreret partnerskab.

Og konservative færinger har traditionelt set set ned på homoseksuelle, hvis seksualitet er blevet opfattet som en sygdom.

Men de holdninger er ved at ændre sig – og nu har ø-samfundet fået sit første parlamentsmedlem, der er åben om at være homoseksuel.

Hun hedder Sonja J. Jógvansdóttir og er valgt for de færøske socialdemokrater, Javnaðarflokkurin.

- Jeg synes, det færøske folk er meget mere liberalt, end man måske hører om i Danmark og i udlandet, sagde hun til DR Nyheder, da valgresultatet lå klar i nat.

- Jeg synes, det er godt, at vi har en bred repræsentation i Lagtinget af kvinder, mænd og selvfølgelig også homoseksuelle. Indtil for få år siden var der næsten ingen åbent homoseksuelle på Færøerne, men nu er det blevet mere accepteret.

Et voldeligt overfald på en homoseksuel musiker i 2006 satte for alvor gang i debatten om homoseksualitet på Færøerne. Det endte med, at Lagtinget indførte et forbud mod diskrimination af homoseksuelle.

- Det handler ikke om min seksualitet

Jógvansdóttir har fået 1020 personlige stemmer, hvilket er flere end de fleste partiformænd.

Det gør hende til den tredje mest populære politiker på Færøerne.

- Jeg tror ikke, at dem, der har stemt på mig og mit parti, har gjort det på grund af min seksualitet. Det handler om så meget andet, siger hun.

Jógvansdóttirs parti, Socialdemokratiet, blev det største parti ved gårsdagens valg og gik frem fra 17,8 til 25,1 procent. Socialdemokraterne ventes at lede forhandlingerne om at danne en ny regering.

De borgerlige partier, Folkeflokken og Sambandspartiet, gik markant tilbage.

Arbejder for større lighed

Sonja J. Jógvansdóttir er født i 1977 og uddannet på universitet i Edinburgh og RUC i Danmark.

Hun har tidligere arbejdet som journalist og i en årrække for den færøske fagbevægelse. Hun har i mange år kæmpet for bedre sociale rettigheder og større ligestilling på Færøerne – og det har hun tænkt sig at blive ved med i Lagtinget.

- Vi har set en stærkt stigende ulighed på Færøerne, og det er en af mine vigtigste mærkesager at bekæmpe den, siger hun.

Den nu afgående regering på Færøerne indførte skattelettelser i form af en flad skat, der især betød bedre vilkår for de færinger, der tjener mest.

Den reform er den sejrende opposition stærkt kritisk overfor, ligesom at de er gået til valg på, at de stigende indtægter fra fiskeriet skal gavne en større del af befolkningen.

Samtidig kæmper Færøerne med, at en stor del af øernes unge forlader landet, og en stor udfordring for en ny regering bliver, at lokke de unge tilbage, når de får børn.